BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 63  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Nie dogrzewa wody na trasie (diesel)
PostNapisane: 19 lutego 2011, 18:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320D
tak ja wiem o tym ale po ustawieniu na niebieskie kropki z wylotow na twaz leci zimne ale na nogi i szybve dalej leci cieple czy nawet gorace

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 lutego 2011, 19:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
pacek8 napisał(a):
tak ja wiem o tym ale po ustawieniu na niebieskie kropki z wylotow na twaz leci zimne ale na nogi i szybve dalej leci cieple czy nawet gorace

Przecież te 'kropki' to regulacja tylko nawiewu na twarz...

PostNapisane: 20 lutego 2011, 08:20 
Pierwsze kroki

tak ja wiem ale po ustawieniu 16 czy 32 stopnie dalej leci gorace powietrze w tych dwoch nawiewow co moze byc przyczyna tego poblemu zawor wodny jk tak to ma noze ktos jakies fotki jak go wymienic

PostNapisane: 20 lutego 2011, 09:53 
Pierwsze kroki

mam jeszcze jedno pytanie z innej beczki czy jak bede miał termostat do wymiany (słabo sie nagrzewa) to webasto sie nie właczy ??? wczesniej działało bez zarzutu jakos tak w tym samym czasie webasto przestało działac i dogrzac silnika nie moge prosze o odpowiedz

PostNapisane: 24 lutego 2011, 18:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 320d +
Kod silnika: N47
Garaż: Jest :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 79&start=0
Było :
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=42401&start=0
Mowa jest o dieslu ale napisze tu żeby nie dodawac niepotrzebnie osobnego tematu,a więc wczoraj zrobiłem trasę około 200km z groszem i zauważyłem że kreska od temperatury silnika dziwnie zaczeła opadac w czasie jazdy oczywiście,następnie po ładnych paru km dobiła do pionu tak jak powinno byc i za parę następnych km powtórnie opadła :] czy dobrze myślę czeka mnie wymiana termostatu ?

PostNapisane: 24 lutego 2011, 21:19 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
mialem to samo, termostat, tez mam benzyne

PostNapisane: 3 marca 2011, 09:23 
Przyjaciel forum

pacek8 napisał(a):
mam jeszcze jedno pytanie z innej beczki czy jak bede miał termostat do wymiany (słabo sie nagrzewa) to webasto sie nie właczy ??? wczesniej działało bez zarzutu jakos tak w tym samym czasie webasto przestało działac i dogrzac silnika nie moge prosze o odpowiedz

termostat nie ma wpływu na webasto ... z jakiejś przyczyny przestało działać ! zostaje diagnostyka

PostNapisane: 13 marca 2011, 16:36 
Pierwsze kroki

ale byłem na kapie i zero błedow zresetowalem bo sie zawiesilo narazie dziala ale co mozr byc przyczyna tego wieszania ???

PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 15:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Mi się szybko nagrzewa auto,po ok.6-7km mam pion.
Lecz dzisiaj wyjeżdżając w trasę włączyłem sobie test zegarów 7.0 i max.temp na trasie to tylko 86 stopni.
Jechałem do 180km/h.
Czy to jest dobra temperatura,czy za niska :?:

PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 16:14 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI
JarekBDG napisał(a):

:ok:

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 14:28 
Forumowicz

Moje BMW: 520d
Kod silnika: M47
e-36m43/e-46m47 napisał(a):
JarekBDG napisał(a):

:ok:

No to teraz jestem spokojniejszy bo wlasnie najwyzsza temp jaka ma moje auto po sprawdznieu w Hidden Menu jest wlasnie 86 C.
Czyli jak rozumiem jest w sam raz.

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 14:46 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Najniższa temperatura robocza silnika to ta, która jest wybita na termostacie (temp. otwarcia) - jeśli silnik utrzymuje niższą, oznacza to że termostat zaczyna się niedomykać...

np. silnik 2.0d 150km na termostat ustawiony na temp. 88'C - i poniżej u mnie nie schodzi (przeważnie jest 89~90'C)

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 14:52 
Forumowicz

Moje BMW: 520d
A skad ja mam wiedziec jaka mam ustawiona na termostacie?
Czyli co 86 C to good or not?

PostNapisane: 21 czerwca 2011, 14:58 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Zawsze możesz w ASO Bmw zobaczyć nowy termostat...nie wiem jaka temp. robocza jest w E60 520d - niech jakiś właściciel tego modelu się wypowie.

PostNapisane: 12 września 2011, 18:17 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Koledzy przeczytałem cały temat ale odpowiedzi na nurtujące mnie zachowanie mojego silnika(nagrzewania się ) nie uzyskałem.......tak więc
Ostatnio wymieniłem płyn chłodniczy z zachowaniem wszystkich zasad dotyczących tego zabiegu......moim zdaniem wszystko jest ok
Pewnego dnia ruszam rano w trasę , temperatura na zew. wynosiła 6 stopni , tem płynu chłodzącego 86 - 88 stopni . Gdy włączyłem ogrzewanie kabiny do 32 stopni (klimatyzacja była wyłączona ) to tem. płynu spadała nawet o 10 stopni. Nie sprawdzałem tego zachowania na dłuższym odcinku bo bym sie ugotował. Jeśli chodzi o miasto to tem. wynosi 88 - 94 stopni.
Silnik nagrzewa mi sie do tem. ok. 90 stopni po przejechaniu ok 5 km. nie przekraczając 2000 obr/min.
Moje pytanie , czy to normalne ?????????

PostNapisane: 12 września 2011, 18:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
W X5 z tym samym silnikiem (wnioskuję, że masz M57) nagrzewa się dokładnie tak samo.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 13 września 2011, 07:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Kolego to zupełnie normalne, gdy podniesiesz temp do max na climatronicu to temp silnika spada, bo zawór nagrzewnicy otwiera sie na maxa co mixuje chłodną ciecz z gorącą. Po paru km pewnie temp by wzrosła na silniku, a Ty byś się ugotował:). hehe...

A jeśli chodzi o niedogrzewanie się diesli to nie ma sensu szukać problemów na forum. Jedziesz do aso kupujesz termostat główny i termostat egr (jeśli występuje) i wymieniasz. Jeśli wtedy jeszcze nie pomogło to dopiero warto o tym pisać na forum. Przyznam się, ja tez polemizowałem na forum o tym zanim faktycznie wymieniłem termostaty. Ale po wymianie po prostu zapomniałem o problemie. hehe... Także na początek termostaty stare out, nowe in i sprawdzić czy działa prawidłowo jeśli nie to wtedy zapraszamy na forum;).

PS. Do wszystkich dmuchaczy... To, że termostat na zimnym nie przepuszcza powietrza nie znaczy, że przy 60*C się nie otworzy:). Tzw. zmiana parametrów mogła nastąpić, dlatego najpierw warto wymienić oba termostaty, a później szukać przyczyny (jeśli nadal występuje).

PostNapisane: 13 września 2011, 18:25 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
hammet1 napisał(a):
Kolego to zupełnie normalne, gdy podniesiesz temp do max na climatronicu to temp silnika spada, bo zawór nagrzewnicy otwiera sie na maxa co mixuje chłodną ciecz z gorącą. Po paru km pewnie temp by wzrosła na silniku, a Ty byś się ugotował:). hehe...

A jeśli chodzi o niedogrzewanie się diesli to nie ma sensu szukać problemów na forum. Jedziesz do aso kupujesz termostat główny i termostat egr (jeśli występuje) i wymieniasz. Jeśli wtedy jeszcze nie pomogło to dopiero warto o tym pisać na forum. Przyznam się, ja tez polemizowałem na forum o tym zanim faktycznie wymieniłem termostaty. Ale po wymianie po prostu zapomniałem o problemie. hehe... Także na początek termostaty stare out, nowe in i sprawdzić czy działa prawidłowo jeśli nie to wtedy zapraszamy na forum;).

PS. Do wszystkich dmuchaczy... To, że termostat na zimnym nie przepuszcza powietrza nie znaczy, że przy 60*C się nie otworzy:). Tzw. zmiana parametrów mogła nastąpić, dlatego najpierw warto wymienić oba termostaty, a później szukać przyczyny (jeśli nadal występuje).

Bądź tak dobry i podaj linka do termostatów w e46. Mnie się wydawało że jeśli jest problem z temperaturą to trzeba wymienić ten termostat: http://moto.allegro.pl/bmw-m47n-m57n-2- ... 44490.html

PostNapisane: 14 września 2011, 20:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Proszę bardzo:
KLIK

Nr 5 główny i 8 egr:). Cena w aso 180zł pierwszy i 120zł drugi:).
Nie zapomnij o prawidłowym odpowietrzeniu układu - instrukcja w moim temacie w dziale zrób to sam "wymiana termostatu głównego M47".
Pozdrawiam!

PostNapisane: 16 września 2011, 15:08 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
nie zawsze jest tak ze oby dwa termostaty sa zepsute Jezeli podczas jazdy mamy wlaczone ogrzewanie,spada znaczaco(ale nie zawsze) temperatura i jest problem z osiagnieciem pionu wskazowki to do wymiany jest glowny termostat Maly termostat egr odpowiada za szybsze osiagniecie pionu wskazowki (pion zaczyna sie od ok 76*C) i osiagniecie prawidlowej temp.silnika t.j 90*C Tak jak napisal kolega hammet1 bardzo wazne jest dobre odpowietrzenie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 63  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1