BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 63  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Nie dogrzewa wody na trasie (diesel)
PostNapisane: 18 września 2011, 16:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 M-Pakiet
Kod silnika: M47/TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96895
Witam

Również zmagałem się ze zbyt niską temperaturą w swoim klekocie. Zakupiłem główny termostat i dla pewności chciałem wymienić też ten od zaworu egr. Ku mojemu zdziwieniu, w serwisie po VIN-ie gość mi powiedział, że takiego nie posiadam. Po zdemontowaniu wszelkich osłon faktycznie okazało się że ten wydatek mnie nie dotyczy bo u mnie tego drugiego nie ma.

Po wymianie termostatu, płynu w chłodnicy i odpowietrzeniu układu auto szybciej się nagrzewa i wskazówka osiąga pożądany pion.

Nie wiem, czy odczyt który zaobserwowałem u siebie jest prawidłowy. Chodzi mi o to, że dość sprawnie auto nagrzewa się do ok. 88 stopni w trakcie normalnej jazdy ale przy niedługim postoju w korku temperatura wzrosła do 97, po czym w trakcie już normalnej jazdy spadła do ok 92/93 i tak się utrzymuje.

Mam w związku z tym pytanie, czy taka temperatura jest prawidłowa, czy może jednak wskazuje to na jakieś niedomaganie?

Wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 września 2011, 17:40 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
mario448 napisał(a):
Witam

Również zmagałem się ze zbyt niską temperaturą w swoim klekocie. Zakupiłem główny termostat i dla pewności chciałem wymienić też ten od zaworu egr. Ku mojemu zdziwieniu, w serwisie po VIN-ie gość mi powiedział, że takiego nie posiadam. Po zdemontowaniu wszelkich osłon faktycznie okazało się że ten wydatek mnie nie dotyczy bo u mnie tego drugiego nie ma.

Po wymianie termostatu, płynu w chłodnicy i odpowietrzeniu układu auto szybciej się nagrzewa i wskazówka osiąga pożądany pion.

Nie wiem, czy odczyt który zaobserwowałem u siebie jest prawidłowy. Chodzi mi o to, że dość sprawnie auto nagrzewa się do ok. 88 stopni w trakcie normalnej jazdy ale przy niedługim postoju w korku temperatura wzrosła do 97, po czym w trakcie już normalnej jazdy spadła do ok 92/93 i tak się utrzymuje.

Mam w związku z tym pytanie, czy taka temperatura jest prawidłowa, czy może jednak wskazuje to na jakieś niedomaganie?

Wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Termostat EGR posiadają egzemplarze tylko z EUR 4...

PostNapisane: 18 września 2011, 18:25 
Pierwsze kroki

Dzięki "trupek007" za uświadomienie.

Wypowie się ktoś na temat notowanych u mnie temperatur. Tak ma być, czy coś jest nie tak jak powinno?

Pozdrawiam.

PostNapisane: 19 września 2011, 14:12 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m47
Mario temperatury według mnie prawidłowe. Ja u siebie w silniku m47 mam takie same oczywiście po wymianie obydwu termostatów, wcześniej nawet wskazówka do pionu nie dochodziła. Pozdrawiam.

PostNapisane: 19 września 2011, 14:26 
Pierwsze kroki

Wielkie dzięki Twister za informację. Zobaczę jak się będzie dalej zachowywać. Teraz wskazówka stoi w pionie tak jak powinna.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 20 września 2011, 07:35 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
mario448 napisał(a):
Wypowie się ktoś na temat notowanych u mnie temperatur. Tak ma być, czy coś jest nie tak jak powinno?

Pozdrawiam.

Dobrze odpowietrzyłeś układ na wszystich odpowietrznikach? w e46 silnik M47 jest ich 5. (2x na przewodach, 1x na bloku, 1x na zbiorniczku wyrównawczym, 1x na termostacie egr - ten odpada bo go nie posiadasz). Myślę, że temperatura Ok, jak w salonowym aucie ;)

PostNapisane: 20 września 2011, 10:24 
Pierwsze kroki

Wydaje mi się, że dobrze. Płyn leciał z każdego zaworka, ogrzewanie na maksa. Szło dość wolno ale jakoś się udało. Dziś sprawdzałem temperaturę podczas normalnego przelotu, bez stania w korku i trzyma ładnie 90-92 stopnie. Nadal będę jednak obserwował.

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

PostNapisane: 9 października 2011, 16:22 
Forumowicz

Moje BMW: E46 i E90
Kod silnika: m47tu/m47tu2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95909
witam
e46 320d m47 136KM
sprawa wygląda tak: wymieniony termostat główny, wymieniony termostat EGR, ale nie spuszczałem całego płynu chłodniczego bo szkoda go było. Teraz wszystko złożone i zabieram się za odpowietrzanie.
Pytanie:
1. odpowietrzam na załączonym silniku tak?
2. poziom w zbiorniczku pokazuje że płynu jest dużo i prawie w ogóle się nie zmniejsza, a płynu dość trochę mi uleciało podczas wymiany
3. jak długo trzeba odpowietrzać? czy kolejność na tych odpowietrznikach ma jakieś znaczenie?
pozdrawiam
Tomek

zobacz siostrzyczki:
viewtopic.php?f=6&t=121033
&
viewtopic.php?f=6&t=95909

PostNapisane: 18 października 2011, 00:23 
Uzależniony od forum :)

Witam.
Wymieniłem termostat EGR ponieważ nie dogrzewał w trasie (w mieście było w miare ok) ale nie jestem zadowolony z efektów, check control i spadała do 70 stopni podczas wolnej jazdy. Jakie dalsze kroki wykonać, główny termostat?

PostNapisane: 18 października 2011, 09:09 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
Jestem laikiem kupiłem swoje pierwsze BMW w ten weekend i mam problem. To znaczy jak kupiłem brakowało płynu chłodniczego tak ze ledwo co pływaka można było zobaczyć, przejechałem 100km i zauważyłem że w ogóle nie ma ogrzewania. Kupiłem płyn Borygo dolałem na maxa ( pływak wystaje około 1,5cm poza włew) i pojechałem do tesco na zakupy ( ok 5,5km) i temperatura silnika nawet nie drgnęła z niebieskiego pola:( A pisałeś w swoim temacie że Tobie już po 3km łapie temperaturę i wskazówka stoi w pionie. Co muszę wymienić by mieć tak jak Ty? A wracając z tesco dopiero na 4km przed domem poczułem że ogrzewanie chodzi ale mało wydajnie i ciepłe powietrze leci tylko na nogi i podszybie, natomiast z głównych wywietrzników leci zimne, nie wiem o co chodzi? Po jakim czasie zdrowy m47 powinien łapać dobra temperaturę? Pracując na biegu jałowym i postoju da się osiągnąć temperaturę robocza w jakim czasie.? Porsze o pomoc , bo nie chce jeździć na niedogrzanym silniku.

PostNapisane: 18 października 2011, 12:32 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
majuDJ napisał(a):
Jestem laikiem kupiłem swoje pierwsze BMW w ten weekend i mam problem. To znaczy jak kupiłem brakowało płynu chłodniczego tak ze ledwo co pływaka można było zobaczyć, przejechałem 100km i zauważyłem że w ogóle nie ma ogrzewania. Kupiłem płyn Borygo dolałem na maxa ( pływak wystaje około 1,5cm poza włew) i pojechałem do tesco na zakupy ( ok 5,5km) i temperatura silnika nawet nie drgnęła z niebieskiego pola:( A pisałeś w swoim temacie że Tobie już po 3km łapie temperaturę i wskazówka stoi w pionie. Co muszę wymienić by mieć tak jak Ty? A wracając z tesco dopiero na 4km przed domem poczułem że ogrzewanie chodzi ale mało wydajnie i ciepłe powietrze leci tylko na nogi i podszybie, natomiast z głównych wywietrzników leci zimne, nie wiem o co chodzi? Po jakim czasie zdrowy m47 powinien łapać dobra temperaturę? Pracując na biegu jałowym i postoju da się osiągnąć temperaturę robocza w jakim czasie.? Porsze o pomoc , bo nie chce jeździć na niedogrzanym silniku.

termostat główny -- uszkodzony

PostNapisane: 18 października 2011, 12:33 
Forumowicz

Byczus napisał(a):
Witam.
Wymieniłem termostat EGR ponieważ nie dogrzewał w trasie (w mieście było w miare ok) ale nie jestem zadowolony z efektów, check control i spadała do 70 stopni podczas wolnej jazdy. Jakie dalsze kroki wykonać, główny termostat?

tak termostat główny .....

PostNapisane: 18 października 2011, 13:34 
Forumowicz

Kod silnika: M47N
No faktycznie kolega dobrze pisze... termostat główny, ale najpierw odpowietrz układ.

PostNapisane: 18 października 2011, 14:17 
Forumowicz

trupek007 napisał(a):
No faktycznie kolega dobrze pisze... termostat główny, ale najpierw odpowietrz układ.

nie wiem kolego czy wiesz ale układ sie sam odpowietrza --chyba że zawór cisnieniowy jest "padnięty"---> nalezy tylko pamiętać o włączeniu ogrzewania na MAX .....

PostNapisane: 18 października 2011, 17:00 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47TU
Witam Panowie. Jest taka sprawa dzisiaj sobie zajrzałem do testu 7.0 jak wygląda temp cieczy przy niższych trochę temperaturach otoczenia. Mianowicie w lecie przy stałej prędkości miałem ok 86 plus 2/3 przy wyprzedzaniu, temp otoczenia to 23 stopni.
Przy dzisiejszym teście na dworze było 9st, zrobiłem tylko krótką spokojną trasę (10km) max prędkość 120 (i to krótko) max temp osiągnąłem 84, przy jeździe z górki na jałowym spadła do 82. Pion od 75 po ok 3km. Czy te temperatury są prawidłowe? Jeśli nie to prosiłbym o jakąś ilustrację gdzie u mnie znajdują się odpowietrzniki bo niedawno miałem wymieniony płyn i jeśli temp nie są ok to przyczyną może być nieprawidłowo odpowietrzony układ.

Dodatkowe pytanie, jak to jest z tymi żaluzjami chłodnicy? Teraz poszedłem do garażu, silnik jeszcze ciepły, lekko powyżej niebieskiego pola, odpalam a rolety ani ruszy. Dodatkowo dodam że w garażu ok 15 stopni. Kiedyś bodaj Roger opisywał jak to działa; cytując:
"Auto zostało wyposażone w "żaluzje " zamontowane na chłodnicy . Gdy komp "widzi" że zimno żaluzje są zamknięte i nie wpuszczają powietrza do komory silnika. Gdy motor uzyska temp. Komp otwiera żaluzje..." Wynika z tego że do samego utrzymywania temp silnika nic żaluzje nie mają bo i tak po osiągnięciu jakiejś temp się otworzą, jedynie gdy zimno to ułatwiają zagrzanie.
Wychodzi na to że w moim przypadku silnik jeszcze dość ciepły, otoczenie w miarę i może dlatego nie zamknęły się przy odpaleniu?. Najlepiej wystawić auto na dwór i zobaczyć co się będzie działo.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

PostNapisane: 18 października 2011, 18:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TU
trupek007 napisał(a):
Termostat EGR posiadają egzemplarze tylko z EUR 4...

To samo się tyczy M57TU? U mnie według VIN'u mam EU3

Ostatnio edytowano 18 października 2011, 19:38 przez Norbert, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 października 2011, 19:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
ja mam 184KM i mam termostat egr, więc reguły nie ma

Obrazek

PostNapisane: 18 października 2011, 19:53 
Uzależniony od forum :)

mój mechanik powiedział, że poliftowe e39 mają EGR, nie wiem jak e46

PostNapisane: 18 października 2011, 20:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
jedne mają egr, inne webasto, w E46 są jeszcze żaluzje na chłodnicy (gł. w M47N)

Obrazek

PostNapisane: 18 października 2011, 21:17 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
U mnie problem rozwiązany :) hmm problem rozwiązany autko wystarczyło troszkę mocniej przepalić i odpowietrzyć układ :P i teraz chwilka i wskazówka stoi w pionie na baczność :P i ogrzewanie też działa że aż można się spocić :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 63  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1