BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 11:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 63  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Nie dogrzewa wody na trasie (diesel)
PostNapisane: 4 listopada 2011, 15:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d 2001
Kod silnika: M47
No postaram się zajrzeć tam do tego termostatu, może jakoś teraz w weekend bo tak w tygodniu jak wrócę z pracy to już ciemno... :suchy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 listopada 2011, 23:13 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
Mam ten sam problem co autor tego tematu
rorafalki napisał(a):
po przestudiowaniu kilku tematów dotyczących za niskiej temperatury w silnikach M47 oraz M57 postanowiłem założyc temat, w którym (mam nadzieję) powstaną konstruktywne posty, nie tylko nic nie wnoszące zdania.
Sprawa wygląda tak: całe lato temp. (na wskaźniku) po przejechaniu kilku kilometórw była w połowie, nigdy się nie wychylala poza. Od kliku tygodni (niższa temperatura zewnętrzna) sprawa wygląda troszkę inaczej: silnik nie osiąga optymalnej tempertatury w trasie, wskaźnik jest w pozycji ok. 1/4, jak się wjedzie do miasta to po kilku ruszeniach, staniu na światłach etc. wskazówka dochodzi do połowy. Po wyjechaniu na trasę znow spada. Dochodzi do połowy jak się jedzie bardzo dynamicznie (ciągłe przyspieszanie). Nie wiem co mnie podkusiło, ale kupiłem nowy termostat. Wymieniłem go wczoraj, porządnie odpowietrzyłem układ, ale w dlaszym ciągu nic. Czy jest gdzieś jakiś czujnki odpowiedzialny za temepraturę? I jeszcze jedno: płynu nie ubywa.

Mam to samo co On ,sytuacja identyczna tylko mi w mieście przy dynamicznej jeździe osiąga wskazówka pion, trasa to 1/4 na skali. Jak rozwiązać mój problem ? Opiszcie mi dokładnie, jakie są koszta, Jak na razie jestem po odpowietrzeniu układu i nic to nie pomogło, Myślałem że wszystko jest ok (jeździłem tylko po mieście Lublin), dopiero dłuższa trasa pokazała że nie jest ok. Opowiedzcie mi co trzeba kupić co wymienić i jakie są tego koszta, Bo na pewno po 41 stronicowej dyskusji rozwiązaliście problem. Czekam na odp, Piszcie tutaj lub na PW

Z poważaniem

PostNapisane: 12 listopada 2011, 23:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
Powiem Ci tak, ja miałem identycznie. Odpowietrzenie układu, + nowy termostat główny załatwił problem. Znaczy załatwił, nadal nie mam tak, że przejadę 5km i mam pion, jak co niektórzy.. Natomiast w trasie elegancko trzyma pion, choć wg testu niekoniecznie jest to zawsze 90 stopni.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 13 listopada 2011, 00:21 
Forumowicz

czyli termostat główny? Ile jest tych termostatów w M47? Słyszałem o termostacie AGR , termostat EGR, termostat główny... Jakie są ceny poszczególnych? Jest gdzieś jakieś fotostory jak to wymienić? Mam jeszcze w swoim aucie Webasto, jak sprawdzić czy działa jak je uruchamiać *(by grzało auto o odpowiedniej godzinie)? Ja wolałbym być w tych co niektórych co maja pion jak tylko szybko się da. Bo u mnie pion jest ale w mieście przy dynamiczniej jeździe powyżej 2500obrotów a na trasie pęd powietrza wychładza temperaturę do poziomu 1/4 na wskaźniku, na dodatek po pewnym czasie z ogrzewania wieje chłodem chodź np temperatura nastawiona jest na 27 stopni na klimatroniku. Wole te 300zł wydać więcej a mieć wszystko zapięte na ostatni guzik. Więc czekamy na porady, jak te termostaty wyglądają, ile kosztują , jak się je montuje itp itd

PostNapisane: 13 listopada 2011, 07:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Termostat agr i egr to jest to samo.

PostNapisane: 13 listopada 2011, 11:28 
Zacna persona forum

Ja mam fakturę na termostat (główny) na 199zł.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 13 listopada 2011, 12:07 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
szwaglu napisał(a):
Powiem Ci tak, ja miałem identycznie. Odpowietrzenie układu, + nowy termostat główny załatwił problem. Znaczy załatwił, nadal nie mam tak, że przejadę 5km i mam pion, jak co niektórzy.. Natomiast w trasie elegancko trzyma pion, choć wg testu niekoniecznie jest to zawsze 90 stopni.

Uwalony masz dogrzewacz elektryczny !!! podłącz pod komputer i zobaczysz że masz to odnotowane... lub termostat AGR jest uszkodzony-- te 2 elementy do sprawdzenia...

PostNapisane: 13 listopada 2011, 20:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam!
A gdzie konkretnie ten podgrzewacz elektryczny się znajduje? Mam e39 z 525d i też mi się zagrzewa dłużej niż po 5 km, chciałbym to sprawdzić ale nie wiem gdzie zajrzeć w samochodzie i gdzie to jest w INPIE.
Pozdrawiam

PostNapisane: 13 listopada 2011, 21:55 
Zacna persona forum

Kentos napisał(a):
Uwalony masz dogrzewacz elektryczny !!! podłącz pod komputer i zobaczysz że masz to odnotowane... lub termostat AGR jest uszkodzony-- te 2 elementy do sprawdzenia...

Wa mać, zapomniałem o tym kompletnie, mam to odnotowane. Jak to naprawiać, jak to robić?

:wstyd: :wstyd: :wstyd:

Mowa o tym, prawda?

Obrazek

330xd
Obrazek

Ostatnio edytowano 13 listopada 2011, 22:51 przez szwaglu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 listopada 2011, 22:44 
Forumowicz

Jak rozpoznać czy winowajcą niedogrzanego silnika jest mały termostat EGR czy termostat główny ? Da się jakoś to zdiagnozować komputerem lub jakoś inaczej?

PostNapisane: 13 listopada 2011, 22:50 
Zacna persona forum

Niedogrzany silnik, to raczej termostat główny. Ja zmieniłem i na trasie spokojnie trzyma temperaturę i auto jest dogrzane. Teraz jeszcze doszedł mi ten podgrzewacz, o czym zapomniałem. :cisza:

330xd
Obrazek

PostNapisane: 13 listopada 2011, 22:52 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47TU
Generalnie zasada jest taka, że jak bardzo wolno łapie Ci temp to jest za to odpowiedzialny EGR. Jeśli jednak normalnie łapie pion (jest on od ok 75) ale w teście widać że nie dogrzewa odpowiednio będzie to główny. Dodatkowo jeśli chodzi o główny można po przejechaniu kawałka sprawdzić dolny wąż chłodnicy (powinien być chłodny, jeśli jest gorący lub ciepły pada podejrzenie że główny termostat puszcza).

PostNapisane: 14 listopada 2011, 06:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320D
Witam!
problem z żaluzjami chlodnicy bmw e46 320d nie zamykja sie co moze byc przyczna czy popka pod cisnienia czy ten baniaczek przy chodnicy prosze o pomoc.

PostNapisane: 14 listopada 2011, 08:18 
Forumowicz

pacek8 napisał(a):
Witam!
problem z żaluzjami chlodnicy bmw e46 320d nie zamykja sie co moze byc przyczna czy popka pod cisnienia czy ten baniaczek przy chodnicy prosze o pomoc.

W pierwszej kolejności sprawdź jaki jest stan wężyków. U mnie była dziurka średnicy zapałki i już się nie zamykały.

PostNapisane: 14 listopada 2011, 08:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
ja jutro bede wymienial termostat glowny,nie mam termostatu egr.zobaczymy co sie bedzie dzialo pow wymianie:)teraz nagrzewa sie na odc ok 8km do pionu,na trasie spada do ok 1/4.koszt do 330d z obudowa ori BMW 197zl u stonesa.

PostNapisane: 14 listopada 2011, 09:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Ja mam tak, nawet po kilkudziesięciu kilometrach w temperaturze powietrza ok 7+ st. dochodzi tylko do pierwszej podziałki. Czasami nieznacznie ją przekracza ale z reguły nie na długo i tak waha się cały czas. Mam termostat EGR, więc najpierw zabiorę się za jego wymianę. W mieście i na krótkich odcinkach, kiedy temperatury były wyższe, osiągał pion po ok. 10 kilometrach.

PostNapisane: 14 listopada 2011, 10:21 
Uzależniony od forum :)

trupek007 napisał(a):
Ja mam tak, nawet po kilkudziesięciu kilometrach w temperaturze powietrza ok 7+ st. dochodzi tylko do pierwszej podziałki. Czasami nieznacznie ją przekracza ale z reguły nie na długo i tak waha się cały czas. Mam termostat EGR, więc najpierw zabiorę się za jego wymianę. W mieście i na krótkich odcinkach, kiedy temperatury były wyższe, osiągał pion po ok. 10 kilometrach.

Mam identycznie, wymieniłem EGR i dupa :( teraz idzie główny do wymiany.

PostNapisane: 14 listopada 2011, 15:07 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Byczus napisał(a):
trupek007 napisał(a):

Mam identycznie, wymieniłem EGR i dupa :( teraz idzie główny do wymiany.

Wymieniasz na oryginalny z ASO, czy kupujesz gdzie indziej?

PostNapisane: 14 listopada 2011, 18:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320D
wezyki nowe na zimnym silniku po po odpaleniu nie czuc wogole zeby jakos zasysalo powietrze czy to raczej egr przy chłodnicy?/

PostNapisane: 14 listopada 2011, 20:28 
Forumowicz

pacek8 napisał(a):
wezyki nowe na zimnym silniku po po odpaleniu nie czuc wogole zeby jakos zasysalo powietrze czy to raczej egr przy chłodnicy?/

To przy chłodnicy to jest pompka podciśnieniowa, zobacz czy do niej czuć żeby dochodziło powietrze, jeśli nie to dalej po wężyku dojdziesz do elektrozaworu z którego dalej idzie wężyk. Jeśli do elektrozaworu dochodzi powietrze, wyjdzie na to że nie chodzi i nie daje ciśnienia do tej "pompki" przy chłodnicy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 63  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1