BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 00:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 318d Wolne nagrzewanie się - podgrzewacz ?
PostNapisane: 28 lutego 2012, 17:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 m3
Kod silnika: S65
Garaż: było e92 M3 https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=171247
Ponoć istnieje możliwość sprawdzenia na ile % grzeje podgrzewacz w programie carsoft lub DIS. Mnie się nie udało. W carsofcie na 7 stronie live data jest okienko gdzie powinno pokazywać % grzania podgrzewacza. Niestety gdy naciskam start ilość stron redukuje się do 2 i pokazuje tyko podstawowe parametry.

W DIS jest test podgrzewacza (który u nikogo nie działa), oraz ponoć gdzieś też jest możliwość podejrzenia pracy podgrzewacza. Ja takiej funkcji nie znalazłem. :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 maja 2012, 21:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Byc moze glupie pytanie, ale czy elektryczny podgrzewacz jest w kazdym E46 lub kazdym 318d?
Pomijajac fakt, ze gdzies mi znika plyn (gdzie u Ciebie byl wyciek?), to mialem ten sam problem w zimie.

PostNapisane: 13 maja 2012, 22:21 
Zacna persona forum

Musi być. Dodatkowo wsadzane były webasta spalinowe. Podgrzewacz znajduje się albo w lewym górnym rogu albo obok zbiornika wyrównawczego cieczy ( prawy dolny róg)

PostNapisane: 17 lutego 2013, 21:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318d
Kod silnika: M47N
Koledzy odgrzewam kotleta :)

Ostatnio wysypał mi się podgrzewacz cieczy więc postanowiłem wymienić go na inny podobno sprawny.
No i jak się domyślacie dupa :)

Dalej pokazują mi się błędy.
Myślałem, że kupiłem znowu niesprawny ale zacząłem wnikać w temat i wertować fora w poszukiwaniu problemu.

U mnie błędy pokazują się 4:
43F0 - przy w miarę aktualnym przebiegu i temperaturze 48 i ostatnio 88 stopni
43F1 - ponad 150 000 km temu
43F2 - też dawno temu
4AB2 - również aktualny przebieg i wysoka temperatura.

Podgrzewacz generalnie ma za zadanie podgrzewanie cieczy do odpowiedniej temperatury ale u mnie błędy pokazują się przy nagrzanym silniku.

Napięcie w INPI'e jest ponad 14 V i nie mam problemu z falującymi obrotami.
Czasem po uruchomieniu zimnego dłużej utrzymują się na wyższym poziomie a czasem szybciej się stabilizują.

Nie mam problemu z nagrzewaniem się silnika ale czasem dzieje się to wolniej a czasem szybciej.
Czasem gdy wyłączę climatronik to obroty drgną a czasem nie ma to na nie żadnego wpływu.
Prześledziłem już kilka wątków i nie bardzo mogę zlokalizować problem.

Jakieś pomysły

pozdrawiam

PostNapisane: 17 lutego 2013, 22:24 
Zacna persona forum

Co do błędów to czy po usunięciu dalej wywala ? Jeżeli tak to całkiem możliwe że z podgrzewaczem jest coś nie tak.

Cytuj:
Nie mam problemu z nagrzewaniem się silnika ale czasem dzieje się to wolniej a czasem szybciej.

Czy temp. na klimatroniku jest zawsze taka sama ? Masz na auto czy np ustawiasz siłę nawiewu. Im więcej zabierasz ciepła do środka tym wolniej Ci się nagrzeje.

PostNapisane: 18 lutego 2013, 06:39 
Pierwsze kroki

Temperaturę na klimatroniku mam ustawioną raczej zawsze stałą 18 lub 20 stopni w trybie auto.
Nie wyłączam niczego przy gaszeniu samochodu ani tuż przed zapaleniem.

W ostatnim tygodniu byłem za granicą i samochód stał na dość dużym mrozie (ok - 12) przez noc i co rano procedura wyglądała mniej więcej zawsze tak samo:
1. odpalam samochód
2. odgarniam śnieg, lód
3. pakuję narty
Całość zabierała mi około 10 min. i czasem samochód miałem już zagrzany w połowie niebieskiego pola a czasem już dużo więcej - za drugą kreską (już tą przed temperaturą optymalną).
Auto stało, nie jeździło z włączonymi ksenonami, temp ustawioną na 20 stopni i grającym radiem.

Generalnie skoro nie wywala mi błędu co zapalenie samochodu a od błędu do błędu minęło około 2000 km to zaczynam podejrzewać, że może być walnięte coś innego.

Błędy na Inpi'e sprawdzam sam ale byłem też na chyba DIS'ie albo GT1 i koledzy powiedzieli, że jest to błąd stały podgrzewacza (tego starego) - no ale skoro stały to po jakiego grzyba mam problemy co ileś tam km i dlaczego na tym nowym wymienionym podgrzewaczu również pokazało błędy zapisane z przebiegu 65 500 km czyli około 150 000 km temu ?

Generalnie błąd nie powoduje jak wiadomo jakiegoś dyskomfortu w jeździe samochodem ale mnie denerwuje bo lubię mieć w samochodzie wszystko na cacy.

pozdrawiam

PS. sprawdzałem organoleptycznie ścieżki na starym podgrzewaczu i nie wyglądały na przepalone oraz prąd dochodzi na podgrzewacz oraz jest jakiś sygnał we wtyczce sterującej.

PostNapisane: 18 lutego 2013, 10:55 
Zacna persona forum

Błędy są zapisane w komputerze, więc jeżeli ich nie usuniesz to będą cały czas. Możesz zmieniać podgrzewacze, a błąd będzie.
Teraz tak:
43F0, Activation short circuit to B+ - typowy błąd uszkodzonego podgrzewacza (aczkolwiek, nie koniecznie)
43F1, Activation short circuit to B- ten błąd wyświetlił się dlatego że występuje też 4AB2
43F2 Activation circuit break -
4AB2, excess temperature in the auxiliary heater NB: If this fault is detected, fault 43F1 is also stored as secondary fault in every case. If both faults have occurred at the same time, this fault is to be ignored. - przegrzał się

Ja bym wywalił błędy INPA i zobaczył rezultat, zobaczył co się powtarza itd. Zapisane błędy mogą mieć wpływ na sterowanie tym podgrzewaczem.

PostNapisane: 18 lutego 2013, 14:55 
Pierwsze kroki

Błędy wykasowałem samodzielnie przed wyjazdem tydzień temu na ponad 2500 km.
I własnie po zmianie podgrzewacza.
Wywaliło te, o których pisałem powyżej - czyli 4: 2 x z 65 000 km i 2 x z 216 000 km.

Wczoraj je skasowałem i dziś po około 12 km na razie nie ma problemu.
Ciekawią mnie te błędy z przebiegu 65 000 km.
Czy jest możliwe, że one się zapisały gdzieś głęboko w komputerze i po prostu przy obecnych "okolicznościowych" błędach dają o sobie znać?
Kilka razy kasowałem je, i na starym podgrzewaczu i na nowym też powracają - ale nie zawsze.

Podgrzewacz dziś działa - dziś szybciutko wstała wskazówka i on też był wyraźnie cieplejszy (troszkę gorący) niż przewody gumowe - więc wnioskuję, że działa.

Jednakże dalej będę drążył temat - jak starczy dziś czasu podjadę na kolejne konsultacje.

Cały czas czekam na sugestie.

pozdrawiam

PostNapisane: 3 marca 2013, 11:54 
Pierwsze kroki

ponownie działam z podgrzewaczem :)

Wysłałem swój stary do naprawy do Roger-Nysa i po naprawie założyłem samodzielnie :hurra: do samochodu.

Po trasie Kraków - Bielsko wywaliło 43F1 czyli zwarcie do minusa.
Wywaliło błędy przy nagrzanym do 88 st. płynie.
Błędy da się skasować INPĄ.

Obroty nie falują, nie drgną gdy wyłączam klimatronica i podgrzewacz chyba działa - ale nie jestem na 100% przekonany. Organoleptycznie dotykając jest cieplejszy niż węże.

Ale dlaczego te błędy wyskakują - no wnerw mnie bierze.
Szukam po całym internecie i nie mogę dojść do rozwiązania.

Czy błędy powinny pokazywać się cały czas tzn. co jakąś ilość kilometrów czy inaczej się to odbywa?

Może klimatronic szwankuje?

pozdrawiam

PostNapisane: 4 marca 2013, 13:26 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
zyzu84,

Temat robi się ciekawszy .... podgrzewacz teoretycznie jest OK
U minie okazało się że grzałki są Ok , końcówki mocy są OK , sterownik komunikuje się z ECU.
Po wysterowaniu go z programu diagnostycznego reaguje właściwie i zaczyna grzać adekwatnie do poziomu wysterowania. Tyle można zrobić z poziomu serwisu.

Zagłębiając się bardziej w twoją historię zaczynam szukać powiązań.
Powracające błędy 43f0 i 43f1 jak JeD zauważył wcześniej ,nie koniecznie muszą dotyczyć awarii w podgrzewaczu.

Obrazek

Mogą być zapisane w trzech przypadkach :

1-Zanik napięcia po zapłonie ,to powoduje zanik zasilania i podgrzewacz nie komunikuje się z ECU.
2- Napięcie zasilania jest ale ECU nie widzi podgrzewacza ,brak komunikacji .
3- Czujnik temperatury w procku podgrzewacza widzi przegrzanie i informuje o tym ECU . Komp zapisuje błąd 4ab2 i wywala jako wtórny 43f1 (czyli sam zrywa komunikację i przestaje sterować podgrzewacz)

Odnośnie pierwszej pozycji , gdyby napięcie zanikło ,były by zapisane również błędy dla wszystkich czujników silnika "zwarcie do masy lub przerwa" No chyba że chwieje się tylko jeden bezpiecznik F4.
Odnośnie pozycji 2. Przewód komunikacyjny odłącza się przy gnieździe podgrzewacza , przy gnieździe ECU, jest przetarty i sporadycznie przywiera do masy, na samej płytce elektronicznej podgrzewacza jest zimny lut -drgania powodują sporadyczną przerwę ,lub na płycie ECU jest zimny lut -objaw taki sam. hm :niepewny:

Wypada zrobić test , odpalić auto i wypiąć przewód komunikacyjny ,następnie zobaczyć jaki zostanie zapisany błąd , test powtórzyć nie odpinając przewodu komunikacyjnego i przywrzeć go do masy . Nstępnie sprawdzić jaki zostanie zapisany błąd.

Trzecia opcja najbardziej złożona to świrująca część komunikacyjna po stronie podgrzewacza lub kompa.
Co wiemy ?
Błąd nie jest stały , można go kasować ma zawsze status "not present " Jest to informacja dla diagnosty że pojawiło się jakieś zaburzenie ale aktualnie nie występuje. Ponadto jest zapisywany przy wysokiej temp. cieczy chłodzącej- 88st. Mapa podgrzewacza przewiduje grzanie do max 86st cieczy chłodzącej .
Czyli błąd jest zapisany gdy podgrzewacz nie grzeje .
Zawsze gdy uruchamiasz rano silnik ,pomimo zapisanego błędu sporadycznego ,komp aktywuje podgrzewacz a ten działa ,gdy dojdzie do właściwej temp cieczy ECU wyłącza podgrzewanie .
Ani komp ani podgrzewacz nie wiedzą kiedy znowu będzie potrzeba grzania wody, (info z czujnika cieczy chłodzącej i czujnika powietrza w przepływce) Dlatego pomimo tego że podgrzewacz nie jest potrzebny jest cały czas w komunikacji z ECU na wypadek polecenia "zacznij grzać"
Wnioski :
Błąd zapisuje ECU ale nie na wskutek poprawnej lub niepoprawnej pracy podgrzewacza .Błąd jest zapisywany gdy podgrzewacz czuwa a czuwa gdy ciecz jest gorąca.

Musimy pamiętać że podgrzewacz jest w pięty szeregowo w mały obieg , gdy ciecz jest zimna przepływa przez niego zimna ciecz i w nim jest podgrzewana , ale gdy ciecz jest gorąca czyli robocze 90st ,podgrzewacz nie grzeje ,ale przez niego płynie ciecz gorąca . Dotykając go będzie miał temperaturę cieczy. Zatem pozyskuje ciepło z cieczy.

Powiedział bym tak , problem specyficzny i obstawiał bym procesor w podgrzewaczu, który na wskutek wzrostu temperatury na nim lub w jego otoczeniu zrywa komunikację z ECU co w konsekwencji doprowadza do zapisania błędu. Gdy jest mu "chłodno " wszystko działa OK .

Jest jedno ale !! To twój kolejny podgrzewacz i ta sama historia , jestem skłonny w ramach eksperymentu wysłać ci inny sprawny podgrzewacz . Jeśli historia się powtórzy ..pozostaje zwalić na ECU .
Z miejsca wykluczam moduł klimatronika bo ten nie ma bezpośrednio kontaktu z podgrzewaczem ,komunikuje się z ECU i jakby to powiedzieć wspólnie podejmują decyzję o pracy podgrzewacza.

Zaznaczam że powyższy tekst to głośne przemyślenie i nie wykluczam że może zawierać błąd.
Wszelkie sugestie mile widziane.

zyzu84 -kolejny krok po twojej stronie :super: ;)
Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 4 marca 2013, 14:12 
Pierwsze kroki

Roger-Nysa:

Bardzo ciekawa i rozbudowana teza :)

Wczoraj wracałem tą samą trasą co ostatnio czyli jakieś 100 km i znowu przy temp 88,6 st. wyskoczył błąd 43f1 - 2 razy.
Dziś go wykasowałem i będę obserwował kiedy i jak powróci.

Kiedy montowałem naprawiony podgrzewacz to zapomniałem podpiąć wtyczkę i wyskoczył błąd o ile dobrze pamiętam 43f2 - czyli brak komunikacji z komputerem czy jakoś tak - generalnie ok.
Znaczy chyba, że ECU widzi podgrzewacz - jest komunikacja.

Jutro spróbuję podziałać z przywarciem masy itd. jak sugerujesz post wyżej będę musiał posiłkować się kolegą bo nie jestem do końca obeznany w elektryce.

W klimatronicu kiedy dziś odczytywałem błędy INPĄ to wyskoczył mi tylko czujnika AUC - skasowałem i jak na razie ie ma go.
Ale pogrzebałem w odczytywaniu parametrów w module klimatyzacji i znalazłem ekran z ikonkami dotyczącymi kilku parametrów - czy są włączone czy nie.

Były tam dodatkowa pompa wody(?), odmrażanie szyby, ze 3 inne i podgrzewacz cieczy.

No i dziwne jest to, że z ikonki wynikało, iż jest on cały czas włączony.
Na początku startowałem z temp. cieczy 75 st. ale na postoju dogrzałem do 87,6 i ikonka podgrzewacza dalej sugerowała, że on grzeje.

Kolega, który oglądał ze mną mój podgrzewacz zasugerował, że może walnięte są te bimetale, które odpowiadają za wyłączanie grzania. Może zbyt późno się aktywują i dopiero gdy jest za gorąco to dochodzi do wyłączenia się podgrzewacza ale już takiego "awaryjnego" ?

Kable przy wtyczce oglądałem i żadnych przetarć nie stwierdziłem - ogólnie są ładnie zaizolowane i nie dyndają, dając szansę na przetarcie.

Co do możliwości sprawdzenia czy w kompie nie ma jakiś zimnych lutów to noszę się z zamiarem podciągnięcia jeszcze troszkę mocy i mam gościa, który mi to zrobi tylko muszę zdobyć ori program, bo poprzedni właściciel już podnosił moc ale nie przekazał mi zapisanego seryjnego programu.

Tak więc na razie skupiam się na tym, że to cały czas walnięty jest podgrzewacz (zarówno mój jak i ten, który kupiłem na alledroogo jako działający) i tu będę szukał rozwiązania.

Roger-Nysa - będę się z Tobą kontaktował na PW, żeby dostać ten Twój podgrzewacz i zamontować w samochodzie.

dzięki i pozdrawiam

PostNapisane: 4 marca 2013, 17:13 
Zacna persona forum

A jak jedziesz na trasie i masz ustawiony test zegarów to temp przekracza 90C ? Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest to spowodowane zbyt wolnym obiegiem cieczy.
Tak czy siak jak bym sobie darował na Twoim miejscu. Rozumiem że dbasz o auto ale skoro problem nie uprzykrza życia tylko widzisz go w INPIE to szkoda nerwów. Ja też myślałem że podgrzewacz winny miałem 2 ale i tak kupiłem nówkę z ASO za 1000 zł. Nic to nie dało, tylko żal wybulonej kasy ;)

PostNapisane: 4 marca 2013, 20:20 
Pierwsze kroki

JeD - moja filozofia jest taka, że skoro coś w samochodzie jest to ma działać :)
No chyba, że właśnie miałbym wydać ponad 1000 zł i okazałoby się, że to i tak nic nie daje.
Na szczęście mam zaprzyjaźniony zakład wyspecjalizowany w BMW a obok pracy kolegów mechaników, którzy są naprawdę zdolni i chętni do podejmowania wyzwań :)
Oraz oczywiście niezastąpione forum i arcyzdolnych forumowiczów :]

Skoro wywala błąd musi być coś nie teges i należy znaleźć przyczynę. Wtedy ewentualnie jak okaże się, że to nic poważnego i nie grozi niczym gorszym (ewentualnie będzie drogie w usunięciu) to sprawę odłożyć.

Nie robiłem testu zegarów podczas jazdy.

Taki mały offtop: Przy tankowaniu na orlenie, pracownik wepchnął mi do baku taka blaszkę zaślepiającą wlew - zamiast olać, kupiłem używany wlew i zdemontowałem to czego mi brakuje i czeka teraz na montaż :)
No po prostu tak mam :) A i przy odsprzedaży będzie łatwiej bo klient doceni.
Tak miałem z poprzednim Bmw i kupujący powiedział, że jeździł 8 takimi i mój był najlepiej utrzymany i zadbany i kupił.

Będę dalej drążył temat - zobaczymy co się stanie jutro jak w miarę możliwości czasowych pokombinuję z odłączaniem itd. podgrzewacza.

pozdrawiam i czekam dalej na jakieś kolejne sugestie i pomysły

Update:
Powrócił błąd z 65000 km.
Zaczynam podejrzewać, że jednak coś jest nie teges z komputerem.

JeD moje Bmw tez było robione przez Vtech przez poprzedniego właściciela.
Może jednak w ingerencji w kompa tkwi problem.
Coś gdzieś się jednak zmieniło w parametrach lub też przy podłączaniu komputera poruszyło(?) i stąd nasze problemy.

Ps. Nie masz może zgranego ori programu z ECU bo ja takiego nie dostałem a myślę nad jeszcze większym podniesieniem mocy :) - łatwiej się robi ori program niż poprawia już grzebany.

Pozdrawiam

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 07:41 
Pierwsze kroki

Witam ponownie.

Problem powrócił jak bumerang.
Od tygodnia zauważyłem wolniejsze nagrzewanie się auta no i podpiąłem kompa.
Na inpie wyszedł błąd podgrzewacza 43f0 czyli zwarcie do minusa jak powszechnie wiadomo :) oraz błąd dodatkowej pompki wody (zaworu) też związany z brakiem masy.

Czy jest możliwe, że jakiś kabel (jeden) idzie do obu urządzeń i gdzieś po drodze gubi masę?
No bo mnie już szlag trafia. Było prawie rok ok a tu znowu dupa.

Wszystkiego prawie spróbowałem jak widać w postach powyżej i na dłuższą metę nie daje rady.

Pozdro

PostNapisane: 10 lutego 2014, 17:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 320 E46 BMW528iA
W e46 temperatura w normie.Ogrzewanie na szybę działa i na nogi też grzeje na maxa, ale wszystkimi kratkami na desce wieje ZIMNE.Ktoś zna przyczynę :luka: ?

PostNapisane: 10 lutego 2014, 19:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Jeżeli masz na środkowych kratkach pokrętło z kolorami niebieskie czerwone to ustaw na środek lub czerwone.

PostNapisane: 11 lutego 2014, 22:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 320 E46 BMW528iA
Cytuj:
Jeżeli masz na środkowych kratkach pokrętło z kolorami niebieskie czerwone to ustaw na środek lub czerwone.

To byłoby zbyt proste.Nie działa wszystkimi 4 kratkami dmucha zimne.Na szybę i nogi gorące

PostNapisane: 30 listopada 2014, 21:42 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M54b22
Garaż: Było:e34 535i (M30B35), e34 525i 24v (M50B25), e36 320i cabrio (M50B20), e46 320d(M47TU), jest e46 320i (M54B22)
Skorzystam z okazji i podepnę się pod temat :).Roger-Nysa pisałeś, że ten podgrzewacz załącza się od chyba 750 obrotów( jak się mylę, poprawcie mnie ),a ja mam na biegu jałowym 730 ( ASB ). To znaczy, że mi się nie załącz on wogóle?? W sumie zaraz po odpaleniu są trochę wyższe obroty, to może wtedy się załącza, ale napewno nie na długi czas... I jeszcze coś, Roger-Nysa do Ciebie też :), bo robiłem u Ciebie sterownik świec, jakieś 2 lata temu. teraz przy -7 miałem niezły problem z odpaleniem, kręcił i nic...Dopiero za jakiś czas odpalił, ale to stanowczo za długo trwało...Raczej odpada sterownik ( według mnie, skoro zrobiłeś go "dożywotnio"), więc stawiam na świece, zgodzisz sie z tym? :). Sprawdzę to w tym tyg.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1