BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Jakie opony letnie polecacie ?
PostNapisane: 14 października 2014, 17:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
Rainexperty 2. Bez przesady że 205/55 to jest aż taki balon, to nie 195/65. Dla mnie opony nie warte kupna ale co kto woli.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 października 2014, 21:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
sorry wez primacy 3 albo conti sport 5 ciekawe masz to auto, czy michelin ps3 zobaczysz co to dobre kierowanie na suchym, auto jezdzi na tym jak z celownikiem przy kierze :D jest tak czule nie ma co porownywac np z conti sport 3, sama guma to nie wszystko wzne sa rozwiazania, nowe technologie, michelin polecam najmniejszy ruch odrazu przenosi na kola, roznica jest bardzo duza od samego poczatku jezeli zdejmiemy csc3 dwu czy 3 letnie nawet z bieznikiem 5mm, abs zarowno w 205 55 16 jak i przy 17 czy 18 cali lapie pieknie pod koniec. na zakrecie tez szybsza reakcja na skrecanie lepiej reaguje kiedy wciskamy gaz i skrecamy mocno kierownica, auto tak nie wyjezdza. co dziwne bieznik wcale nie wyglada jakos mega sportowo. ale oprocz miekkich scianek opona ma na biezniku twarde klocki. po napompowaniu sa twarde i w zakrecie auto jest niesamowicie sztywne nawet na waskich oponach. co ciekawe na szerokich oponach michelin duzo duzo mniej buja. tylko w mega glebokich koleinach cos tam poczujemy. boczki opony ma bardzo miekkie, a spod jakby calkiem byl inny material przyklejony klocek z z gumo-plastiku. teraz jak ta zimowke robili 5 lat prawie to tak samo hamuje na mokrym najlepiej i na sniegu, o zuzycie nie ma sie co bac przy michelin tylko nabijac oponki rowno wg katalogu i instrukcji, ci co pisza na necie ze zjechalo im jakas opone najczesciej mieli za malo albo za duzo powietrza. i wytarly sie boki lub srodek gumy. ps3 wytrzymuja do 50 tys, tj 30 tys mil. po 10 tys moze mm scina, lepiej niz u conti sport 3, z 5 nie porownywalem ale widzialem na rezulteo porownanie opon i michelin jak zwykle wysoko, conti sport 5 to dobra opona, ale raczej na pewno nie jest tak zywotna

PostNapisane: 25 listopada 2014, 14:34 
Forumowicz

Na przyszły sezon letni czeka mnie zakup kompletu letnich opon, co możecie polecić w cenie do 400zł za sztukę w rozmiarze 225/45 R17? Styl jazdy raczej umiarkowanie dynamiczny, większość przebiegu to trasa 90%, miasto 10%. Od opon wymagam na pewno żeby były ciche, dobrze sprawdzały się na mokrej nawierzchni, bieżnik żeby był trwały i szybko się nie ścierał bo to zakup na kilka lat ;)

Pod uwagę biorę:

Vredestein Ultrac Cento

Goodyear Efficient Grip

Pirelli P7 Cinturato

Ewentualnie ze średniej półki:

Fulda SportControl

Uniroyal Rainsport 3

BFGoodrich G-Grip

Michelin i Continental odpadają ze względu na cenę, do opon marek Bridgestone i Dunlop nie jestem przekonany, dobrze mi się jeździło kiedyś na Pirelli P7 i mam sentyment do opon Goodyear ;) Vredestein mnie kusi...

PostNapisane: 25 listopada 2014, 14:40 
Przyjaciel forum

cento to tez srednia polka daleko im przy wiekszym rozmiarze do opon, jak pirelli to p7 blue ulepszona zdecydowanie tutaj zamiast tych opon jest kupic michelin primacy 3, jezeli juz patrzec na cinturato p7 to trzeba by tez patrzec na eagle asimmetric 2 GY

PostNapisane: 25 listopada 2014, 14:54 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
cento to tez srednia polka daleko im przy wiekszym rozmiarze do opon, jak pirelli to p7 blue ulepszona zdecydowanie tutaj zamiast tych opon jest kupic michelin primacy 3, jezeli juz patrzec na cinturato p7 to trzeba by tez patrzec na eagle asimmetric 2 GY

Michelin Primacy 3 mi się marzy, cena niestety jest za wysoka. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 jest jeszcze w zasięgu, podobnie jak Pirelli P7 Cinturato Blue, a może Pirelli P Zero Nero GT?

PostNapisane: 25 listopada 2014, 15:01 
Przyjaciel forum

na goodyearze jazda bedzie na 100% przyjemniejsza, duzo lepsze parametry ma ta opona i uznana w wiekszosci testow jako max perfomance w zestawieniu z oponami o maksymalnej wydajnosci, z pirelli p7 blue zdecydowaniee lepsza zrobila niezly szal w genewie popatrz etykiete

PostNapisane: 25 listopada 2014, 20:21 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Ja mogę polecić Vredestein ULTRAC VORTI, naprawdę fajna opona, ale przy niższych prędkościach nieco hałasuje.
Tak do 50-60km/h słychać je później spokój. Na suchym i mokrym bardzo dobrze się zachowują.

PostNapisane: 25 listopada 2014, 20:54 
Przyjaciel forum

vorti holenderskie dobre są na rezulteo kanale zobaczysz test wszystkich na youtube ogolnie porownanie wszystkich fajnych opon, jeszcze yokohama 105 mi sie przypomniala sprawdzona byla 103 advan w koncu do mieczyslawa montowali advan jako oe

chyba nie musze przedstawiać produktu:
Obrazek

PostNapisane: 25 listopada 2014, 22:15 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
A ja polecę Nokian zLine. kupiłem dwie w tym roku i następne dwie wpadną na wiosnę.
Klasa premium, opinie dobre, a cena rozsądna.
Klei na suchym i mokrym jak należy, tak z przodu jak i tyłu (zmieniałem tył/przód).

PostNapisane: 25 listopada 2014, 23:26 
Forumowicz

pawelos666, dzięki Tobie raczej będę się skłaniał ku Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2.

Ciekawostką jest że w V etykieta jest: B, B, 68. Natomiast w Y jest: A, C, 69 :niepewny: No i w Y idzie znaleźć sztukę za 370 PLN :)

PostNapisane: 26 listopada 2014, 00:12 
Przyjaciel forum

W Y jak cos, Y powinno byc tansze niz W

PostNapisane: 5 stycznia 2015, 08:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
cześć, czy ktoś miał do czynienia z Federalem Formoza FD2?

Ewentualnie co byście polecili - rozmiar 205 55 17?

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 11:32 
Forumowicz

wladekkow napisał(a):
cześć, czy ktoś miał do czynienia z Federalem Formoza FD2?

Ewentualnie co byście polecili - rozmiar 205 55 17?

Według mojej opinii najlepsze z opon z którymi miałem do tej pory do czynienia w praktyce to Pirelli P7 i Michelin Primacy HP ;)

A teraz poszedłbym w kierunku Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, choć bardzo kusi mnie Vredestein Ultrac Sessanta :P

Ktoś miał do czynienia z Vredestein Ultrac Sessanta? Wygląda rewelacyjnie, z opinii wynika że to dobra opona :)

Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 12:31 
Przyjaciel forum

sluchaj na tyl mozesz to dac, najlepsze obecnie to piloty 3, dlatego ze przy duzych rozmiarach najmniej czuc je na przodzie i najlepiej trzyma na rondach i zakretach. polecilem juz paru osobom i kazdy jest bardzo zadowolony przy wiekszych rozmiarach czuc duza roznice, na tyl mozesz kupic sessanty albo cos innego. przy zwyklej jezdzie cywilnej wazny jest przod. p7 cinturato i blue wersja na dlugo jest fajna, miekka itd, ale parametrow takiej zawodowej gumy miec nie bedzie nigdy. zawsze opona przy 60-80 halasuje bardziej niz przy 100. ktos to wyzej pisal. tak wlasnie jest, prosze sobie sprawdzic dB w aucie

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 13:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Patrzyłem na te Vredestein Ultrac Sessanta na przód w rozmiarze 225/40/18 i cena ~420zł/szt jest spoko a opona ma świetne opinie (poza tym, że wyczytał kilka przypadków pojawienia się bąbli po 10kkm). Niestety szkoda, że nie ma ich w rozmiarze na tył 255/35/18.

Rozglądam się na oponami na tył. Obecnie moje Continental SC3 255/35/18 mają już tylko 2mm do punktu kontrolnego więc jak je założę na wiosne to zejdą szybko... Przód Bridgestone RE050A jest ciężki do zdarcia więc chyba ja sprzedam i kupie komplet nowych na obie osie, jakie ? Vredestein odpadają bo mam mieszane rozmiary felg a ich jak pisałem nie ma 255...Chce ciche opony, bardzo ciche - idzie to w parze z dobrą przyczepnością w jakimś modelu gumy ?

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 14:16 
Przyjaciel forum

csc3 nie zejda szybko jak jest 2mm to masz jeszcze sporo jazdy z tylu... kup na przod ps3 zobaczysz co to za opona...po przesiadce z bridgestonow kolega mi dziekowal za pomoc w doradzeniu...moge dac namiar :) jak masz jeszcze np 3,6mm z tylu czyli 2mm do TWI 1.6mm to sie nie wymienia bo wystarczy spokojnie na 1,5 roku, 2 lat "normalnej" jazdy. csc3 na przodzie to kamien na tyle wyja tez mega ale trwale są... musisz tam miec wyzsze cisnienie do kolo 3bar czy 3,1 nawet sprawdz to, u siebie mam 2,8 i jest idealnie. jezdzij az do znacznika. ja mam z przodu szersze niż Ty na 18" i nie zamienilbym w zyciu na takie np 205 55 16 :D dodatkowo na malym obwodzie czuc bardziej dolki i np przejazdy kolejowe. bajki, że komfort lepszy. teraz do kazdego auta kupuje juz tylko ps3. na poczatku przed zakupem tez naczytalem sie opinii amatorow ktorzy mieli ps2 i mowili ze ps3 jest nie udana, bo mniej bieznika itd, nie wzieli pod uwage precyzji kierowania, komfortu i tego ze na mokrym lepiej trzyma niz poprzedniczka. na pewno jest to lepsza opona niz csc5, ale nie we wszystkim... tak samo w druga strone - co z tego ze ktos wpakuje np opony michelin pss jak na mokrym nie bedzie mogl dogonic kogos na pirelli p7 czy csc5. dopiero jak bedzie suchy asfalt to bedzie mial przewage...dlatego smieje sie jak mi ktos wmawia ze ps2 jest lepsza niz ps3...czy ze do cywilnego auta lepsza jest pss niz ps3 :D

zacytuje rozmowe z gg (kolega z UK coupe e46 na 18"):

"Rafal
Czesc
Kupilem te michelin pilot sport 3
Jak sugerowales
Nareszcie koniec z wozeniem auta po koleinach i na rondach super trzymaja
14:15
Ja
czesc
dokladnie tak jest
ja juz nie chce innych opon
czekam na nastepna edycje
Rafal
Dzieki za dobra rade
14:16
Ja
spoko
14:16
Rafal
No ja w marcu musze tylene zmienic jeszcze te Bridgestone"

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 14:49 
Przyjaciel forum

przypomniało mi się :D sessanta tyle ze 275 w m3 --->

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 15:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
pawelos666, chętnie kupiłbym Michelis PS3 na przód ale czy jak tak zrobie a na tyle zostawie 4 letnie Continentale SC3 z bieznikiem 1.5-2mm do pkt. kontrolnego to auto nie zacznie być przy agresywnej jeździe za bardzo nadsterowne ?
BMW ma wrodzoną nadsterowność i bardzo dobrze, o to chodzi, jest idealnie ale mając idealne opony z przodu i podmęczone z tyłu w skrajnych sytuacjach w 330i może nie być za wesoło - mówię o jeździe z całkowicie wyłączonym dwustopniowo DSC. Już teraz na mokrej nawierzchni te moje tylne Conti 255/35/18 się gubią... ale to zależy od asfaltu, wiadomo.

Dlatego jak zmieniać na Micheliny PS3 to na obu osiach bo tylne i tak zaczną się ścierać o wiele szybciej.

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 16:09 
Przyjaciel forum

!kuchar no co Ty... smialo

na deszczu csc2 sie gubia, csc3 jeszcze w miare na koniec są... mam ciezki silnik, ale masz z tylu opony 255. smialo zakladaj... csc3 wlasnie z tylu wolno lecą dobij cisnienie wg katalogu i pojezdzisz jeszcze dlugo, na tyle kazda opona na deszczu uzywana z 3mm bieznika bedzie miala problem z wylaczonym DSC/ASC

jak masz z przodu mocno klejaca miekka mieszanke to tez sie zuzywa, ale nie czujesz kolein i zakrety zbierasz duzo lepiej, csc3 jest twarde na tyle i robi duze przebiegi, wieksze robi tylko s001...sam rozwazam taka opcje lub sessanty na tyle mozna na tym jezdzic majac z przodu ps3 i polecą raczej w tym samym czasie...miekka i twarda mieszanka :)

PostNapisane: 8 stycznia 2015, 11:32 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Lepszym wyborem jest vredestein ultrac vorti niż sensata, 30pln różnicy. sensata według internetowych opinii dość szybko się zużywała.
ultrac vorti mam na przodzie i jestem bardzo zadowolony. W tej chwili kosmosu cenowego między ps3 a ultrac vorti nie ma.
Teraz bym się zastanawiał, ale jak kupowałem to różnice między michelinem, a vredestein były duże.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 87  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1