szatann napisał(a):
do ok 94st węże są miękkie przez co wykluczam uszczelkę... dopiero jak załączy duży obieg to zaczynają się cyrki twardnieje wąż(chodź nie na kamień), pulsuje i raczej nie odkręciłbym korka... wiadomy efekt
Temat przeczytałem calutki i wszystko co możliwe w necie... i były identyczne tematy co u mnie ale bez rozwiązania.
Jeden forumowicz napisał tylko, że pomogło zmniejszenie ilości płynu w układzie, to też jutro sprawdzę choć mam pół zbiorniczka
Zapomniałem dodać że jak pulsuje to przez wężyk odprowadzający ze zbiorniczka nadmiar płynu też leci minimalna ilość płynu przez moment
Kolego ja mam motor m57 a tam miały termostaty 88st temp otwarcia.
Rozumiem, że korka nie da się sprawdzić bez wymiany na nowy?
Czyli mam jeździć z pulsem i czekać aż samo minie? poza tym brak negatywnych objawów grzanie super, motor chodzi pięknie(po wymianie rolek bez pogłosu paska i szumów) i nie puszcza nawet już czarnego dymka jak jest ciepły:)
Właśnie miałem cie jeszcze spytać o ten przelew ale widzę że sam do tego doszedłeś... jak jest za dużo w układzie płynu to tamtędy go się pozbywa układ (przez zawór w korku) dzieje sie również tak jak jest ten zawór uszkodzony a sprawdzić go idzie ciśnieniem z pomiarem wartości (powyżej 1,4 bar otwiera)....(prosty sposób to podmiana z innego auta i kontrola temp oraz "pulsowania") i faktycznie jest tak że jak płynu w układzie dużo to większy kłopot z odpowietrzeniem ( mi tez przelew przerywał ale mu przeszło )
Bardzo dużo użytkowników słabo dokręca korek (paluszkami

) ...co też jest błędem ... nie powstaje ciśnienie w układzie (objaw wylatywanie płynu w miejscu j/w .
Dobrym sposobem było by zagrzanie motoru do momentu aż włączy sie wentylator chłodzący , jak na wolnych obrotach sie nie da to proponuję przytrzymać go na wyższych np2500 --wraz ze wzrostem temp rośnie ciśnienie w układzie ,które wypchnie powietrze(zamieni w parę) z układu (przypominam że; ogrzewanie musi być na 32st z min nawiewem-- otwarta nagrzewnica)
MI tez po górach w RUMUMNI I pałowaniu nie przekroczył 98st C w temp powietrza 36St C ale stojąc w miejscu i gazując spokojnie go zagrzeje .....
układ w BMW chłodzenia jest bardzo wydatny i wolne obroty to za mało......