BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 21:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Zalewa na benzynie, na gazie OK
PostNapisane: 28 lipca 2011, 15:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Dzis mi sie zrobilo cos takiego: Zapalam na benzynie i auto nie chce zaskoczyc. Jak juz zapalilo to byl dym z wydechu i nierowno pracowalo. Okazalo sie, ze zalewa go benzyna. Odpalilem awaryjnie na gazie wszystko ok. Jako ze mialem dluga trasa przed soba to nie eksperymentowalem. W czasie jazdy przy ok 120km/h przelaczylem na Pb i spalanie na ekonomizerze znacznie wzroslo a silnik zaczal sie dlawic, po przelaczneniu na gaz wzorowo. Zrobilo mi sie to z dnia na dzien.

Z tego co przeczytalem to winny moze byc regulator cisnienia paliwa lub czujnik temperatury silnika. Czujnik latwo sprawdze, bo mam dostep do uniwersalnego komputera (cdif), wskaznik temp. pokazuje poprawnie. Jak moge sprawdzic regulator? Co jeszcze moze byc powodem zalewania silnika benzyna?

Edyta: Auto odpalilem jeszcze kilka razy na gazie, potem sprobowalem na benzynie i bylo ok. Uruchomilem kilka razy na benzynie, przelaczylem kilka razy i brak negatywnych oznak. Podlaczylem fejs do staga i pojawilo sie kilka bledow napiecia- normalne bo moj aku sie konczy a takze nowy blad ktory nie wyskakiwal do tej pory czyli

napiecie zasilania za niskie dla lpg

Z tego co znalalzlem to jest to spadek napiecia ponizej 10v po otwarciu elektrozaworu i pracy na lpg. Czy taki spadek napiecia mogl byc przyczyna zlej pracy silnika? Aku wymienie przy najblizszej okazji, jak podlacze sie pod kompa to dam znac jakie bledy wyskoczyly. Jesli macie pomysly co to moze byc, to piszcie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Zalewa na benzynie, na gazie OK
PostNapisane: 30 lipca 2011, 08:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57TU
Garaż: http://www.car-connect.pl/index.php?opt ... cle&id=138
Ja mam coś podobnego. Przyczyną są nie domykające się wtryski gazu (jeden lub kilka) i jak autko pracuje na benzynie to on oprócz benzyny podaje mu też coś gazu i go "zalewa". Po przełączeniu na gaz wysztko ok, bo wtryski gazu już są terowanie "z gazu". U mnie póki co jak się nagrzeje to objawy ustępują, ale na zimnym tak jest. Jak tylko osiągnie temp pracy i przełączy na gaz to jak ręką odjął. Mechanicy obstawiają własnie nie domykające się wtryski gazu - w następnym tyg lece do gazowników niech ograną temat.

Tytuł: Re: [e39] Zalewa na benzynie, na gazie OK
PostNapisane: 31 lipca 2011, 07:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Mysle ze dosc latwo to sprawdzisz zakrecajac gaz na butli. U mnie wyglada to na jednorazowy przypadek bo teraz jest dobrze. Z reszta moje wtryski hana maja dopiero 2 miesiace i nie sadze zeby sie posypaly.

Puki co wszystko jest ok, wiec na razie nic nie ruszam, ale ciekawi mnie co o moglo byc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1