BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 23:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d m47 nierówna praca zacinająca się rolka napinacza
PostNapisane: 28 lipca 2011, 15:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam. ostatnio miałem chwile czasu, także postanowiłem pogrzebać troche przy silniku, gdyż podczas gaszenia buja silnikiem. Objaw typowo wskazujący na koło pasowe.
Jednak sprawdzalem koło pasowe z każdej strony i niemiało żadnych pęknięć, na zgaszonym silniku ruszałem nim na prawo i lewo ale nie drgnęło ani mm w żadną strone. Po odaleniu silnika widać bylo (od spodu auta) jak koło chodzi na boki- niewiele ale jednak chodzi.
Zirytowała mnie inna rzecz. Rolka po lewej stronie od koła pasowego (podejrzewam żę jest ona od klimy) co jakiś czas zacinała się. po chwili zaczynała obracać się na nowo i znowu to samo. niewiem czy tak powinno być czy nie, ale sprawdzałem na zgaszonym silniku i sama rolka się nie blokuje, tylko ta blaszka która ją mocuje.

Dodam, że na zapalonym silniku słychać wyraźnie jak nierówno chodzą te paski rolki itd.

Co jest do wymiany jeżeli z tego co opisałem możecie wywnioskować?
Dodam, że czasami zdarzy się, że zatelepie calą budą przy ruszaniu na 1 biegu- ale słyszałem o tym że to typowy objaw w e46 (jakaś tuleja w dyfrze), raz jest raz go niema.... tak samo jest u mnie.

sprzęgło również bierze dosyć wysoko ale żadnych odgłosów dziwnych niema, także odrzucam sprzęglo i dwumasa

i widziałem że guma na wale również niejest w stanie idealnym, czy ona może spowodować takie objawy?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d m47 nierówna praca zacinająca się rolka napinacza
PostNapisane: 29 lipca 2011, 11:41 
Pierwsze kroki

nikt nie wie co jest grane?

PostNapisane: 29 lipca 2011, 12:20 
Zacna persona forum

po prostu zdejmij paski i sprawdz owe rolki i napinacz - czasami luzy sa na rolkach albo sie zacinaja - sprawdz tez sam napinacz jako ze wadliwy szarpie paskami

PostNapisane: 31 lipca 2011, 08:41 
Pierwsze kroki

ale jeżeli koło pasowe po uruchomieniu silnika chodzi nierówno, a wizualnie jest w bdb stanie to czy możliwe jest żę poprostu ktoś je źle założył albo chodzi tak przez te zacinające sie rolki?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1