Witam Wszystkich,
Temet wałkowany już wiele razy na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat.
Od niedawna jestem właścicielem BMW 46 320D 136KM, rok produkcji 2000, sprowadziłem z Niemiec.
Sprzedający przed sprzedażą zregenerował turbinę, wymienił przepływomierz i może coś jeszcze...
Najprawdopodobniej nie udało mu się zidentyfikować problemu i sprzedał samochód... niestety mi
Poniżej wskazówki, które mogą naprowadzić na usterkę:
-Samochód przyspiesza bardzo powoli, od 2tys obrotów zbiera się znacznie lepiej. Oceniam, że w całym przedziale obrotów brak mocy o ok 30%
-jak wrzuce 1 i jadę na "ssaniu" to po wciśnięciu gazu w podłogę ekonomizer reaguje (wstaje) dopiero po dwóch sekundach, a maximum osiąga po 4sek.
-na czwartym biegu gaz w podłodze ekonomizer pokauje 16l.
-na spostoju odczuwam spaliny w kabinie. Prawdopodobnie nieszczelny wydech pod silnikiem. Jeszcze nie zlokalizowałem.
-przy wyłączaniu silnika, mocno nim bujnie
Mój typ to konieczność przeprogramowanie przepływomierza na nowy (bo taki jest zamontowany), nie mam pewności, że Niemiec to zrobił.
Miejscowy"spec" po podłączeniu do komputera powiedział, że przepływomierz jest na 100% sprawny. Ale nie miał pojęcia, czy komp jest przeprogramowany
Proszę o pomoc, może jest ktoś w okolicy, kto potrafiłby przeprogramować CPU. Mieszkam w Trójmieście
Z góry dzięki za pomoc