BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 15:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 320D Brak Mocy - proszę o pomoc
PostNapisane: 7 czerwca 2011, 10:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320D
Kod silnika: 136
Witam Wszystkich,
Temet wałkowany już wiele razy na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat.
Od niedawna jestem właścicielem BMW 46 320D 136KM, rok produkcji 2000, sprowadziłem z Niemiec.
Sprzedający przed sprzedażą zregenerował turbinę, wymienił przepływomierz i może coś jeszcze...
Najprawdopodobniej nie udało mu się zidentyfikować problemu i sprzedał samochód... niestety mi :wstyd:
Poniżej wskazówki, które mogą naprowadzić na usterkę:

-Samochód przyspiesza bardzo powoli, od 2tys obrotów zbiera się znacznie lepiej. Oceniam, że w całym przedziale obrotów brak mocy o ok 30%
-jak wrzuce 1 i jadę na "ssaniu" to po wciśnięciu gazu w podłogę ekonomizer reaguje (wstaje) dopiero po dwóch sekundach, a maximum osiąga po 4sek.
-na czwartym biegu gaz w podłodze ekonomizer pokauje 16l.
-na spostoju odczuwam spaliny w kabinie. Prawdopodobnie nieszczelny wydech pod silnikiem. Jeszcze nie zlokalizowałem.
-przy wyłączaniu silnika, mocno nim bujnie

Mój typ to konieczność przeprogramowanie przepływomierza na nowy (bo taki jest zamontowany), nie mam pewności, że Niemiec to zrobił.
Miejscowy"spec" po podłączeniu do komputera powiedział, że przepływomierz jest na 100% sprawny. Ale nie miał pojęcia, czy komp jest przeprogramowany :mur:

Proszę o pomoc, może jest ktoś w okolicy, kto potrafiłby przeprogramować CPU. Mieszkam w Trójmieście
Z góry dzięki za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 320D Brak Mocy - proszę o pomoc
PostNapisane: 7 czerwca 2011, 11:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Cześć,
Miejscowy Magik, podobno dobry :kwasny:
Mieszkam w Tczewie, około 30km od Gdańska na południe, ale mogę się wybrać na wycieczkę do kogoś, kto się zna ;)
Mechanik, wpiął się do kompa i testował na "żywo". Czy możliwe jest, żeby z odczytów wychodziło OK, jeżeli soft nie był zmieniony? A może soft jest ok, a problem jest gdzieś indziej...

Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie :D

PostNapisane: 9 czerwca 2011, 15:25 
Forumowy terrorysta

search.php search.php?keywords=320d+brak+mocy&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

PostNapisane: 9 czerwca 2011, 17:01 
renoraines napisał(a):

Kolejne magiczne M47... który już temat z dzisiaj? Jak nie tłok, to wał.. a jak nic z tego to kolejny brak mocy- tematów o tym jest ogromna ilość.

PostNapisane: 9 czerwca 2011, 19:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
rybik napisał(a):
renoraines napisał(a):

Kolejne magiczne M47... który już temat z dzisiaj? Jak nie tłok, to wał.. a jak nic z tego to kolejny brak mocy- tematów o tym jest ogromna ilość.

kolejny magiczny post rybika, jak nie masz nic do powiedzenia to się nie odzywaj

PostNapisane: 9 czerwca 2011, 19:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Panowie,
problem rozwiązany!!!
Dzisiaj wybrałem się to "Tomka" z Kołobrzegu (300km w jedną stronę) ;)
przeprogramował komputer pod "nową przepływkę" i problem zniknął :hurra: :hurra: :hurra:
Samochód jak nowo narodzony, przyjemność z jazdy jest :super:
Adam093 dziękuję za trafną diagnozę (też tak obstawiałem po przeczytaniu wielu tematów), ale nie ma to jak się wypowie spec :padam:
dodam tylko, że przedtem badało samochód dwóch speców, którzy też podpinali się pod komp i testowali (nie wiem jakim programem, bo się nie znam)
jeździli, sprawdzali... obaj twierdzili, że przepływka podaje prawidłowe dane i to nie może być problem z nią związany
Nie będę pisał co mi opowiadali, powiem tylko, że już chciałem sprzedawać samochód...
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
JS

PostNapisane: 9 czerwca 2011, 21:37 
maryanek napisał(a):
kolejny magiczny post rybika, jak nie masz nic do powiedzenia to się nie odzywaj

Raz na jakiś czas wchodzę w dział mechanika i zawsze jest ten sam problem... BRAK MOCY w 320d.

Tematów o tym problemie jest mnóstwo, wystarczy poszukać.

PostNapisane: 26 listopada 2011, 15:20 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47 D20TÜ
Witam. Problem jest nastepujacy, wyskoczyły Mi dwa błedy na INPA:

4507 (0402) control of exhaust re-circulation
41A2 (1253) air charge pressure controller

Auto do tej pory sprawowało sie bez zarzutu, stało dwa dni, odpaliłem wyjechałem i do 3000obr muł jak nie wiem, a po 3000 normalnie zaczyna jechac i dostaje kopa. Robiłem w miedzyczasie przez te dwa dni elektryczny podgrzewacz cieczy chłodzącej i mozliwe ze urwałem jakis wezyk od podcisnienia EGR?? Turbo słychac pracyje, wtryski chyba ok. Wrzucam jeszcze screnny z INPY
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1