BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 lipca 2025, 05:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] touring 320d pare problemow
PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 20:22 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d Touring
Kod silnika: M47
Witam. Dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem Bmw e46 touring 320d. Mam problem. Mianowicie drzwi od kierowcy po otwarciu nie maja punktów zatrzymania (inaczej nie umiem tego nazwac). Czy mozecie mi powiedziec jak to profesjonalnie sie nazywa i ile naprawa takiego czegos kosztuje?

Druga sprawa to musze wymienic sprzegiełko w klimie (tak mowil poprzedni wlasciciel) gdyz klima chodzi ale nie chłodzi. Jaki jest koszt takiej wymiany?

I jeszcze pytanko smieszne dosc. Nie wiem jak skasowac licznik xD. Mam 2 pokretla na liczniku jeden w lewo zegarek przestawia drugi wogole sie nie kreci a po wcisnieciu oba nic nie robia. Do skasowania jest inspekcja moze to jest tego powodem?

wlasciciel powiedzial mi ze zalany jest olej 15w40 czyli mineraliny. Uwazam ze za wczesnie zeby samochod jezdzil na takim oleju. Czy nie bedzie zgrzytow jak zaleje pol syntetyk? Jezdzi na mobilu jednak chce zalac castrol.

Z góry dziekuje za odp.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] touring 320d pare problemow
PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 21:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Witam

jeśli chodzi o kasowanie inspekcji : http://www.youtube.com/watch?v=0kEqkoorE3E tu jest przedstawione na przykładzie 318d ale w mojej 320d zadziałało bez problemu :super:

a jeśli chodzi o zmiane mineralnego oleju na pół-syntetyk to odradzałbym, w druga stronę jak najbardziej...
a który masz rocznik beci i ile przejechane?

pozdro

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 22:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
wheeljack napisał(a):
wlasciciel powiedzial mi ze zalany jest olej 15w40 czyli mineraliny

:szok: co za debil zalał taki olej :dobani:
Jaki przebieg?
Ja przy 330 kkm jeżdżę na pełnym syntetyku Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40 :ok:
Radzę jak najszybciej zmienić olej przynajmniej na półsyntetyk i obserwować silnik, jak nie będzie brał i nie będzie miał wycieków to powrót do pełnego syntetyku.
Oczywiście przy zmianie oleju zastosuj płukankę :ok:
wheeljack napisał(a):
Jezdzi na mobilu jednak chce zalac castrol.

Na forum polecane są szczególnie Liqui Moly, Motul i Valvoline :)
wheeljack napisał(a):
Mianowicie drzwi od kierowcy po otwarciu nie maja punktów zatrzymania (inaczej nie umiem tego nazwac). Czy mozecie mi powiedziec jak to profesjonalnie sie nazywa i ile naprawa takiego czegos kosztuje?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=41&fg=40 o ile się nie mylę to element nr 5 Cena z VAT: 101.32 zł w ASO
Kasowanie inspekcji - viewtopic.php?f=25&t=1050&hilit=kasowanie+inspekcji+e46

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 22:57 
Forumowicz

Nie wiem co za debil zalal. Zreszta moze jest jakis inny bo pytalem wlasciciela to mowi "cos 40 koncowka" ja mowie 5, 10 czy `15 a on ze 15... ale [cenzura] wie.. a kartka co byla na silniku przepadla. Ehh. Przebieg niby 260 kkm ale pewnie jest wiecej bo nitki kierownicy sa troszke zniszczone i siedzenie kierowcy (skóra) ma rozerwane szwo na srodku miejsca na "dupe". Zajade do warszatu gdzie koles zmienial olej moze oni pamietaja czy cos bo nie chce mi tez sie wierzyc ze mineralny zalany. W tym warsztacie pracuja "samouki" ktorzy od 2 lat dopiero prowadza firme. Ehh jezeli jest mineralny to tylko pogratulowac im ich "wiedzy" w zakresie motoryzacji. Mialem e36 92 rok to tam lalem polsyntetyk a tu raptem wyskakuja z mineralnym. A moze brala tak olej, ze zalali taki. Nie wiem napisze jak to wyszlo.

A co to ta płukanka? bo olej sam moglbym zmienic ale nie wiem o co chodzi z plukanka.

Jeszcze jeden typek mi mowil ze w bmw nad misą olejową jest jakis filtr ktory trzeba czyscic przy wymianie oleju. O czym mowil?

Droga ta czesc do drzwi ale coż za luksus sie placi xD bo bez tego zatrzymywania drzwi to masakra juz po 1 dniu :)

Tak sie zastanawiam, bo niby jest te 136 km ale dopoki zalapie turbo to strasznie duza dziura jest. Zawsze w tych silnikach tak jest na 1 biegu do 2.5 tysia okolo?
powiem szczerze ze sasiada golf IV 130km 1.9tdi duzo lepiej na poczatku sie zbiera. Potem w sumie tez chyba ale to moze poprostu brak odczuwalnosci predkosci gdyz u niego samochod jest przeciez maly.

PostNapisane: 25 sierpnia 2011, 00:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TU
Vanduch napisał(a):
co za debil zalał taki olej :dobani:

Debil to mało powiedziane...
Tak jak Vanduch Ci radzi, zalej na początek pół syntetyczny, i obserwuj co się będzie działo.
Jak będzie dobrze lej syntetyczny, bo szkoda silnika.

A co do kasowanie inspekcji. Zapewne masz wersje przed liftową, (136KM) u mnie zadziałało w ten sposób:
Piotrek napisał(a):
1. Zaplon (zamkniete drzwi)
2. mostek pinow 7-19
3. czekamy kolo 10 sec
4. wyciagamy mostek
5. wylaczamy zaplon

Gotowe

PostNapisane: 25 sierpnia 2011, 19:42 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
wheeljack napisał(a):
Witam. Dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem Bmw e46 touring 320d. Mam problem. Mianowicie drzwi od kierowcy po otwarciu nie maja punktów zatrzymania (inaczej nie umiem tego nazwac). Czy mozecie mi powiedziec jak to profesjonalnie sie nazywa i ile naprawa takiego czegos kosztuje? .

Myśle że ten temat Ci pomoże jak masz smykałkę do samodzielnego grzebania.
viewtopic.php?f=25&t=46067&hilit=boczki+drzwi
:)

PostNapisane: 25 sierpnia 2011, 21:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 316+
Kod silnika: M52TUB28
wheeljack napisał(a):
A co to ta płukanka? bo olej sam moglbym zmienic ale nie wiem o co chodzi z plukanka.

Jeszcze jeden typek mi mowil ze w bmw nad misą olejową jest jakis filtr ktory trzeba czyscic przy wymianie oleju. O czym mowil?

Mówił o filtrze odmy , znajduje się on koło filtra powietrza ,
płukanka oznacza ze spuszczasz olej wlewasz specjalny płyn do płuknia silnika silnik chodzi po jakims czasie zlewasz i nalewasz olej , poszukaj na forum wszystko jest dokładnie opisane :)

"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie".

PostNapisane: 26 sierpnia 2011, 15:33 
Forumowicz

largo5700 napisał(a):
wheeljack napisał(a):
Witam. Dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem Bmw e46 touring 320d. Mam problem. Mianowicie drzwi od kierowcy po otwarciu nie maja punktów zatrzymania (inaczej nie umiem tego nazwac). Czy mozecie mi powiedziec jak to profesjonalnie sie nazywa i ile naprawa takiego czegos kosztuje? .

Myśle że ten temat Ci pomoże jak masz smykałkę do samodzielnego grzebania.
viewtopic.php?f=25&t=46067&hilit=boczki+drzwi
:)

mimo ze zamowilem juz stoper to wielkie dzieki za podsuniecie tematu, gdyz pewnie glowilbym sie ze zdjeciem boczka :) W starym e36 nie bylo to tak skomplikowane :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1