BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 15:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 323Ci Wymiana pierścienia uszczelniającego wybierak
PostNapisane: 18 września 2011, 15:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [e46] 323Ci
czy ktos wie jak wymienic ten uszczelniacz wybieraka? Bylem u Luki i mowil, ze nie musze skrzyni sciagac, ale niewiem w sumie jak sie zabrac za wymiane go, bo ten wybierak tam jest i chyba go trzeba wyjac jakos, a tam nie ma srubek tylko do skrzyni wchodzi odrazu

Jest to Pierścień uszczelniający wybieraka.

Element nr 14:
http://www.realoem.com/bm...3&fg=15&lang=pl

Szukam wszędzie w internecie ale niestety nie mogę nigdzie znaleść co i jak. Tam nie ma żadnej śrubki aby wyjąć wybierak i uszczelkę i wsadzić nową...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 323Ci Wymiana pierścienia uszczelniającego wybierak
PostNapisane: 18 września 2011, 16:59 
Forumowicz

Moje BMW: e39 '01r
Kod silnika: M54b25
Robota jest dość prosta. Zrzucasz wszystkie osłony, tak żeby mieć dobry dostęp do skrzyni i wybieraka. http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=25&fg=05 ściągasz zabezpieczenia nr.6 wyciągasz element nr.4 , wybijasz kołek nr10. Wszystko ci ładnie zejdzie z wybieraka (7). Masz czysty dostęp do uszczelnienia. Jak będziesz starał się usunąć stary uszczelniacz to uważaj żeby nie pokaleczyć wybieraka. Przed nabiciem nowego sprawdź czy wybierak jest idealnie gładki. p.s twój link nie działa

PostNapisane: 3 października 2011, 19:28 
Pierwsze kroki

a czym wyjąć ten uszczelniacz? próbowałem różnymi srubokrętami, lecz tylko rozwala się guma i ta sprężynka w środku i za nic nie moge wyjąć reszty uszczelki tej blaszanej, jakiś specjalny śrubokręt do tego jest?

PostNapisane: 3 października 2011, 20:59 
Częsty bywalec

Tak, jest do tego specjalne narzędzie, aby nie poniszczyć gładzi wybieraka i otworu w skrzyni, bo praca będzie daremna i nadal będzie ciec olej. Narzędzie wygląda jak kotwiczka, nabijasz na uszczelniacz i wyciągasz bez problemu. Rozumiem, że sam uszczelniacz kupiłeś oryginalny (bo niedrogi), nie jakąś prowizorkę? Powodzenia w działaniu, robota na 45min, na spokojnie.

Pozdrawiam
Emcebre

PostNapisane: 25 października 2011, 16:47 
Pierwsze kroki

wybierak wymieniony, zajelo mi to jakies 2h bo nie mieli w sklepach takiego narzedzia, wiec dzialalem mini srubokretami, potem duzym wyjalem i nabilem. z czasem wrzuce fotorelacje do dzialu zrob to sam

PostNapisane: 25 października 2011, 17:57 
Forumowicz

No widzisz a w warsztacie już cie przygotowywali do szykowania kasy za sciąganie skrzyni ech :zabawa:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1