BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 21:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46- nie odpala,problem z hamulcami i kontrolkami DSC i recz
PostNapisane: 27 września 2011, 19:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 316TI
witam
Pare dni temu kupiłem model e46 316TI ,auto zostało niedawno sciągniete z niemiec, sprzedajacy powiadomił mnie o problemach z hamulcami , ktore zaakceptowałem przy zakupie auta.
Poniewaz siedze na forum od 3 godzin i wertuje wszystkie mozliwe posty z podobnymi tematami aczkolwiek bez pozytywnego rezultatu swoja wiadomosc kieruje do ludzi ktorzy spotkali sie z podobnymi problemami (wiem ze najlepiej jest podjechac na warsztat i sprawdzic wszystko na kompie jest to dla mnie jasne i oczywiste) poki co chetnie przeczytam pare wskazowek i solidnych informacji na temat nastepujacego problemu :
- pulsujacy pedał hamulca i drgania na kierownicy
- kolejny fant ,ktory dzisiaj mnie zaskoczyl - odpalielm auto i pozostawilem je na parkingu z zaciagnietym recznym na 15 minut,wsiadam ponownie i widze zapalone kontrolki od trakcji i hamulca recznego,zgasilem silnik i próbuje je odpalic ponownie reakcja jest taka jak przy rozładowanym akumulatorze (tykanie i mrugajace kontrolki)

czy ktos spotkal sie z podobnymi problemami? jesli tak to bede serdecznie wdzieczny za wszelkie sugestie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46- nie odpala,problem z hamulcami i kontrolkami DSC i recz
PostNapisane: 27 września 2011, 21:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
voytec napisał(a):
odpalielm auto i pozostawilem je na parkingu z zaciagnietym recznym na 15 minut,wsiadam ponownie i widze zapalone kontrolki od trakcji i hamulca recznego,zgasilem silnik i próbuje je odpalic ponownie reakcja jest taka jak przy rozładowanym akumulatorze (tykanie i mrugajace kontrolki)

Akumulator do wymiany, ale zanim to zrobisz sprawdź ładowanie, najprościej testem nr 9,0 (norma 13,6 do 14,5V), viewtopic.php?f=1&t=87158&hilit=test+zegar%C3%B3w
voytec napisał(a):
pulsujacy pedał hamulca i drgania na kierownicy

Prawdopodbnie krzywe tarcze hamulcowe :/

PostNapisane: 28 września 2011, 17:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 316TI
Dzisiaj podłączyłem kable rozruchowe ,samochod zapalił na dotyk kontrolki od dsc i recznego zgasły po odpaleniu...Mysle ze przyczyna tego problemu jest hamulec reczny ,poki co nie bede go zaciagac tylko podjade na kompa i wszystko sprawdze,moze gdzies zwarcie albo wydojony akumulator...

PostNapisane: 30 września 2011, 13:23 
Forumowicz

Moje BMW: E32
Kod silnika: M30B35
Pulsowanie pedału hamulca może być spowodowane krzywymi tarczami lub zardzewiałymi. Jak będzie uszkodzony pierścień impulsowy to też będzie pedał pulsował ale z powodu włączającego się za wcześnie abs'u.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1