BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 21:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] gdze jest sterownik abs
PostNapisane: 26 października 2011, 01:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw 5 e34
Kod silnika: M50B20
gdzie jest sterownik abs w e46 318 z 99r

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] gdze jest sterownik abs
PostNapisane: 26 października 2011, 06:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Przy pompie ABS czarna puszka przykręcona do pompy.
Element nr3
http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/S ... fastening/

PostNapisane: 26 października 2011, 09:20 
Pierwsze kroki

a czy do wymiany tego sterownika trzeba wyciągać całą pompę abs ? czy da się to zdjąć na samochodzie bez konieczności odłaczania przewodów hamulcowych?

PostNapisane: 26 października 2011, 09:27 
Przyjaciel forum

Wykręcasz na samochodzie samą czarną skrzynkę chyba 6 śrub na torx.

PostNapisane: 26 października 2011, 15:47 
Pierwsze kroki

ale chodzi mi dokładnie czy jak go zdejme to nie poleci płyn i czy nie będę musiał odpowietrzać całego układu hamulcowego bo z tego co się oriętuje jest tam kilka tłoczków (zaworków) . i czy po wymianie na inny sprawny trzeba go będzie jakoś komputerowo zaprogramować czy po prostu zacznie działać ?

PostNapisane: 26 października 2011, 15:58 
Forumowicz

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54b32
Garaż: Było http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 90&start=0
Jest http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 28&start=0
Sterownik z tego co ja wiem to wymienia się z całą pompą, ale mogę się mylić. A sterowniki dobiera się po numerach i nie potrzeba po wymianie programować.

PostNapisane: 26 października 2011, 18:15 
Przyjaciel forum

Można wymienić sam sterownik nie ma problemu,żaden płyn nie wyleci odkręca się 6 śrubek i przykręca nowy sterownik.
Sterownik trzeba dobrać po numerach czasem po wymianie potrzebna jest adaptacja zrobi to każdy kto ma inpe i umie ją obsługiwać. Możesz powiedzieć co się dzieje,że chcesz zmieniać sterownik?

PostNapisane: 26 października 2011, 21:07 
Pierwsze kroki

no to opowiem chistorie mojego auta :hyhy: jakieś dwa lata temu robiłem jedną bumkę u siebie w warsztacie i padł akumulator więc podłączyłem prostownik i jeden koleszka (uczeń) zaczął kręcić rozrusznikiem i zonk z kąś nie pamiętam dokładnie z kąd poleciał dymek ale nie jestem pewien czy z nawiewu wewnątrz auta czy z pod filtra kabinowego ? auto odpaliło ale od tamtej pory nie działa abs, asr, prędkościomierz, ekonomizer zrobiłem kombinacje z kontrolkami tak że wyglądało jakby wszystko było ok, poza zegarem, teraz kupiłem tą betke za grosze i chcę (muszę) to doprowadzić do ładu .objawy definitywnie wyglądały na tylni lewy czujnik ,a więc wymieniłem wczoraj i lipa nic się nie zmieniło podłaczałem pod kompa ale nie znajduje komunikacji z modułem abs . szukałem popalonych przewodów pod deską rozdzielczą i wszystko wygląda ok dodam że jest to anglik . jutro kupie drugi czujnik i zmienie w drugim kole .z doświadczenia wiem że jeżeli czujnik mierzony miernikiem nie ma przerwy i w dodatku pokazuje prawidłową rezystancję nie musi być dobry. ale jeżeli po wymianie drugiego zegar nadal nie ruszy to obawiam się sterownika lub jakiś przekaźnik ale nie mogę nigdzie znaleźć dobrej rozpiski który jest do czego :mur: . a więc pomocyyy.pozdrawiam

PostNapisane: 26 października 2011, 22:03 
Przyjaciel forum

Dobrze rozumiem,że klientowi spierniczyliście auto a Ty zrobiłeś tak,żeby kontrolki na zegarach nie świeciły ale wszystko nadal nie działało ważne,żeby klient się nie połapał?
Co obecnie w aucie nie działa bo piszesz tak,że nic nie rozumiem czy teraz jest tylko problem z czujnikiem lewy tył czy nadal nie działa prędkościomierz itd? I skąd wiesz,że lewy tył skoro nie ma komunikacji z modułem abs.

PostNapisane: 27 października 2011, 19:50 
Pierwsze kroki

akurat klientem był mój dobry kumpel i wiedział o wszystkim od a do z. a tylni lewy ponieważ jest to czujnik abs i czujnik podający sygnał do prędkościomierza (prędkościomierz nadal nie działa) a z powodu braku komunikacji z modułem abs muszę szykać trochę po omacku zaczynając od najtańszych elementów jakimi są czujniki . dzisiaj wymieniłem drugi czujnik z tyłu i d..a . następny na odstrzał idzie moduł abs . teraz pytanie czy jak wyciągnę go z auta to czy mogę tak jeździć czy może po naciśnięciu hamulca będzie nie miły suprise :zalamany: .

PostNapisane: 27 października 2011, 21:17 
Przyjaciel forum

Możesz jeździć bez modułu.

PostNapisane: 27 października 2011, 21:43 
Pierwsze kroki

mały dzięki za pomoc :piwo: . będę informował na bieżąco moje zmagania z abs-em dla pokoleń :)

PostNapisane: 2 listopada 2011, 09:23 
Pierwsze kroki

problem naprawiony :) wymieniłem moduł abs i wszystko działa dziękuje wszystkim za pomoc .

PostNapisane: 8 września 2012, 19:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320td
Kod silnika: M47TU
witam panowie, niedawno padł mi sterownik abs, 3 kontrolki sie zapalały po jakimś czasie po odpaleniu samochodu. kupiłem używany sterownik z allegro, bo kolesie z rumii i redy nie podjeli się naprawy sterownika ATS. bosch tak, ats nie. ale nieważne bo nowy sterownik jest juz w mojej bmce. ale jeszcze dwie kontrolki się palą, hamulec ręczny na żółto i ASC na żółto. myślę że muszę zrobić adaptację tego sterownika do mojego samochodu. pytanie: na czym polega ta adaptacja (proszę o detale) i kto jest kompetentny do jej zrobienia?

PostNapisane: 25 września 2012, 19:46 
Pierwsze kroki

witam ponownie, więc po założeniu nowego/używanego sterownika ABS (robionego przez ATE) dalej palą się dwie żółte kontrolki, ASC i ręczny hamulec. Dzisiaj po podłączeniu do kompa, wyskakuje błąd "brak komunikacji z czujnikiem skrętu kierownicy". Soft Bosch'a mówi że trzeba "zgrać" nowo założony sterownik z czujnikiem skrętu kierownicy. Kto wie, kto może to zrobić w rejonie Gdańska? Na pewno diler, pewnie za ileś tam set złotych. Może ktoś kto się zna i ma odpowiedni soft, bo jakiś soft Bosch'a nie daje rady. Pomocy!!!

PostNapisane: 25 września 2012, 20:08 
Przyjaciel forum

Musisz podjechać do kogoś z inpą i to zrobi jak trochę ogrania.

PostNapisane: 27 września 2012, 14:42 
Pierwsze kroki

ok, dzięki

PostNapisane: 27 grudnia 2012, 16:48 
Pierwsze kroki

no i sprawa wygląda tak: komp nie łączy się z czujnikiem skrętu kierownicy. kto wie dlaczego? :mur:
pomijając że czujnik skrętu jest walnięty bo podobno to bardzo rzadko się zdarza.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1