BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 19:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i N46/N42 Czujniki wałka i wału
PostNapisane: 8 grudnia 2011, 15:27 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46
Witam,

Mam takie dziwne troche pytanie, czy czujniki wałka i wału wizualnie są takie same i czy czujnik wału można wsadzić w miejsce czujnika wałka?

Pytanie dość dziwne , wiem... ale kiedyś ( i od tamtej pory nie mogę sobie poradzić z autem ) mechanik mi wymieniał czujnik wału... który tak de facto jest pod kolektorem ( dzisiaj to już wiem ) a on grzebał w okolicach czujników wałka... po przeciwnej stronie bloku silnika i tak sie właśnie zastanawiam, czy czasem mu się nie popier.... coś.

Chwytam się każdej możliwosci, bo wszyscy mechanicy rozkładają ręce, na kompie błędów nie ma, a auto raz chodzi dobrze a raz mu się niechce z naciskiem na to drugie...

Coby nie zakładać nowego tematu: jak się powinien zachowywac samochód po odpięciu nie sprawnej przepływki, i czy jest możłiwe aby przepływka była niesprawna ale komp nie pokazuje jej błędów?

Pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i N46/N42 Czujniki wałka i wału
PostNapisane: 8 grudnia 2011, 19:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Jasonos napisał(a):
Witam,

Mam takie dziwne troche pytanie, czy czujniki wałka i wału wizualnie są takie same i czy czujnik wału można wsadzić w miejsce czujnika wałka?

Wizualnie są identyczne ale nie można czujnika wału wsadzać w miejsce czujnika wałka rozrządu.

PostNapisane: 8 grudnia 2011, 20:29 
Forumowicz

guzior napisał(a):
Jasonos napisał(a):
Witam,

Wizualnie są identyczne ale nie można czujnika wału wsadzać w miejsce czujnika wałka rozrządu.

ja wiem, że nie można :) ale może mechainkowi sie porąbało i wsadził mi w miejsce czujnika wałka czujnik wału... może wymyślam, ale jak dzisiaj pamietam że do wymiany był czujnik wału a grzebał przy czujnikach wałka, bo kolektora nie wyjmował, a u mnie inaczej nie dojdziesz do czujnika wału.

Auto mi poprostu chodzi dziwnie, nikt nie jest wstanie mi pomóc, dlatego wymyślam co mogę... w weekend wymontuje czujniki wałków i po numerach zobacze co tam siedzi...

PostNapisane: 9 grudnia 2011, 10:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E91
Witam,

z czujnikami jest bardzo różnie. Miałem ostatnio też wymieniany czujnika położenia wału i czujnik wałka rozrządu. Okazało się, że muszą być oryginalne, a ja kupiłem zamienniki i problem nie ustąpił.
PZDR

PostNapisane: 14 grudnia 2011, 12:47 
Forumowicz

No i minął weekend, wyciągnąłem obydwa czujniki wałka, przetarłęm je, posprawdzałem czy nigdzie nie są kable po przecierane... i Bunia odżyła... :)

Choć skłaniam sie aby sądzić iż jest to zbieg okolicznośći, bo zdażało jej sie mięć lepsze dni.. możę nie tak jeden po drugim ale czasem śmiagała pięknie... od niedzieli póki jest super.. ale nie cieszę się narazie, w każdym razie mam kolejny powód aby kupić nowy czujnik wałka...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1