BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 14:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Padnięty akumulator, nie odpala na 'kablach'.
PostNapisane: 7 listopada 2011, 18:02 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Witam, wczoraj pozostawiłem auto na zewnątrz ale zazwyczaj nocuję bmke w garażu. Dziś rano ledwo zapalił a po kilku godzinach pozniej już nie. Przy przekręceniu bylo jedynie słychac 'cyknięcie'. Podjechałem wiec drugim samochodem próbując odpalić go z 'kabli', lecz na nic sie zdały moje wysiłki. Postępowałem zgodnie z manualem i podłączyłem kable do wyprowadzeń biegunów przy silniku, pozniej zaryzyklowałem i podpiąłem kable bezpośrednio do bateryjki (wiem ze to grozi sfajczeniem kompa) i nie mogłem odpalić nawet po 10minutowym ładowianiu. Ostatwecznie wyjąłem aku i potraktowałem go w domu 5Amperami przez 2 godzinki. Odpalił. Aku nie był wymieniany od nowości, wiec podejzewam ze to jego końcowka, choc elektrolit jest równy w każdej celi. Niepokoi mnie lecz to że nie mogłem go za nic odpalić z kabli. Kable sprawdziłem dwa razy, biegunów nie pozamieniałem. Spotkaliście się z czymś takim? Z góry dziekuje za pomoc.

320d 150KM 2002r

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Padnięty akumulator, nie odpala na 'kablach'.
PostNapisane: 7 listopada 2011, 18:15 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Nic nadzwyczajnego. Wystarczy trochę brudu i dla 12V jest to już izolacja nie do pokonania. Zawsze musi zaiskrzyć przy podłączaniu, a samochód dawca (pozostający na chodzie) musi zmienić lekko obroty. Wtedy masz pewność, że prąd płynie.
Druga sprawa to jak masz kiepskie marketowe kable, to i 10min może być mało. Lepiej sobie zrobić samemu porządnie.
Trzecia sprawa, to taka, że jak ładowałeś 5amperami przez 2godzinki, to w teorii napełniłeś tylko 10Ah, a w praktyce pewnie mniej. Akumulator masz zapewne znacznie większy niż 10Ah? Naładuj jak należy, źródłem napięcia =13-15v nawet i 40godzin. Ze wzrostem naładowania, prąd będzie maleć i nic się nie stanie. Byle pomieszczenie wietrzone i jak są korki, to odkręcone. Kładź na gazetach aku do ładowania.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 7 listopada 2011, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103632
Ja swoje auto też dwa razy starałem się odpalić na marketowych kablach i się nie udało. Miałem pod ręka też stary wysłużony przenośny starter który też nie radził sobie z bmw. Dopiero jak przytachałem konkretny starter podłączany do 230V i odczekaniu chwilki(oczywiście na pozycji rozruchu)auto wystartowało. Dodam że kable i starter radziły sobie z wcześniejszym benzynowym autem bez najmniejszego problemu.

PostNapisane: 7 listopada 2011, 19:50 
Forumowy terrorysta

grzechorzech, przeczytaj to co jest wyżej na zółtym polu + search.php?keywords=padniety+akumulator&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

PostNapisane: 7 listopada 2011, 20:06 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
Kable to musisz kupić minimum za 80 zł i nie w hipermarkecie. Najlepiej samemu zrobić porządne. Testowałem różne hipermarketowe i one są na jedno odpalenie i do śmieci. Teraz mam takie za 100zł i te są spoko. Odpalałem na nich nie jeden raz i śmigają.

PostNapisane: 7 listopada 2011, 20:28 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
kable najlepsze spawalnicze a te z hipermarketu to wiesz :dobani: ale kilka prob wytrzymaja tylko sprawdz czy sa dobrze polaczone i nie przerwane

PostNapisane: 7 listopada 2011, 20:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: f32 428
Kod silnika: N20B20
renoraines napisał(a):
grzechorzech, przeczytaj to co jest wyżej na zółtym polu + http://bmw-sport.pl/search.php?keywords ... mit=Szukaj

x2

weź kup sobie nowy AKUMULATOR ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1