BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Olej w wężyku odpowietrzania odmy w M57.
PostNapisane: 8 grudnia 2011, 19:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330d
Kod silnika: M57N306
Witam.. Pare dni temu wymieniłem turbinę na nowa. Koszt 4300zł. Przyczyną zniszczenia starej było zniszczenie zmiennej geometrii. Wszystko dokładnie wyczyściłem, każdy dolot, intercoler , wymieniłem zaworki turbiny i egr. Auto chodzi bardzo dynamicznie ale pojawił się znowu olej w rurce co jest pod filtrem oleju i spływa wężykiem w kształcie litery ,,S" do dolotu powietrza. Słyszałem że odma wydala tam jakiś olej ale w jakiej ilości? Lekki nalot oleju czy jak? Olał bym sprawę ale koszt naprawy sporo mnie kosztował i nie chce nowej turbiny wykończyć!! proszę o jakieś info..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Olej w wężyku odpowietrzania odmy w M57.
PostNapisane: 8 grudnia 2011, 20:11 
Zacna persona forum

nie wiem ile tego oleju ci wylecialo - ale moze to byl jeszcze stary olej - nie wiem czy odme masz nowa jak nie to wymien - ja tez wymienialem turbo i po przejechaniu okolo 4 000 kilometrow znalazlem olej w dolocie i troche mnie to wnerwilo - jednak juz obecnie sytuacja sie unormowala poza tym czesto mam do czynienia z mercedesami i jak zdejmuje weze od turbo to zdziwiony jestem ile w dolotach maja oleju -auta sa 1-2-3 letnie - wiec mysle ze na poczatek nie martw sie za wiele i jezdzij

Tytuł: Re: [e46] Olej w wężyku odpowietrzania odmy w M57.
PostNapisane: 8 grudnia 2011, 20:18 
Pierwsze kroki

Odmę kupiłem nową tz ten filterek. Gdy kupowałem turbinę koleś mówił żebym założył tą odmę plastikową ale czy to coś zmieni? Co do oleju to jak przejade palcem to jest taka śladowa ilość na palcu. Nie wiem czy jeszcze tam coś nie poszło.

PostNapisane: 8 grudnia 2011, 20:28 
Zacna persona forum

czesci kupuje w niemczech - odmy nie kupisz gdzie indziej tylko w serwisie bmw - sprzedaja tylko takie w kpl. z filterkiem - to typowa odma do 530 d wiec nie kombinuj - tego oleju tez niewiele ci wylatuje wiec na razie jezdzij i zaobserwuj ile ci wezmie oleju - u mnie bylo tak ze ciut po trasie ubylo ale obecnie wszystko w normie - powiedz mi jeszcze jaik koszt jest w polsce owych zaworkow

PostNapisane: 8 grudnia 2011, 20:30 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
sladowe ilosci zawsze beda wiec sie nie przejmuj.Wymien odme na kompletna bo moze membrama,ktora znajduje sie w niej nie spelniac swoich funkcji

PostNapisane: 8 grudnia 2011, 20:43 
Pierwsze kroki

Koszt zaworka z Pierburg-a 7.22796.01.0 to 350zł. kupuje zawsze orginał bo szmelce mnie nie interesują, .. Może faktycznie filter ma coś z membraną. Muszę to wymienić.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1