Witam,
Miałem ostatnio problem z moim turaskiem.
piotrek200411 pomógł mi się uporać z problemem, więc chciałbym podzielić się na forum jakie należy podjąć kroki podczas szukania/usuwania tego typu usterek. Na wstępie dodam, że jeżdżę tylko na paliwach shell, co drugie tankowanie to v-power...
Objawy:
1. zaczęło się od tego, że długo kręcił przy odpalaniu na ciepłym silniku (tylko wtedy, gdy motor osiągnął temperaturę).
2. z czasem problem się pogłębiał (trzeba było naprawdę długo kręcić na ciepłym silniku + pompować w pedał gazu)
3. apogeum było w zeszłym tygodniu (nie odpalił, musiałem 2 godziny poczekać aż ostygnie)
4. dodatkowo na zimnym też potrzebował parę obrotów więcej.
5. auto nie kopciło, miało moc w pełnym zakresie obrotów. Wszystko ok poza odpalaniem...
Diagnostyka (odczyty z INPY):
1. błąd czujnika położenia wałka (1 błąd)
2. błąd ciśnienia na listwie (4 powtórzenia) - wartości od 83 do 130
3. błąd wstępnego podgrzewania silnika (4 powtórzenia)
4. korekty na wtryskach
1 - ok 0,8-1,1
2 - ok 0,8-1,1
3 - ok 0,5
4 - ok 0,5
5 - ok 0,8-1,1
6 - ok
6
5. pozostałe parametry w normie.
Działania:
1. wymiana czujnika położenia wałka -
nic nie dała
2. wymiana wtrysku 6. na nowy - korekty się poprawiły (na 6 max 0,5, ale podskoczyły na wtryskach 1. i 2.)
auto dalej miało problem z odpalaniem.... tu mnie wzięła cholera...

nie miałem zamiaru wymieniać wszystkich wtrysków po kolei, bo wyrzucić 6 tys. każdy potrafi...
3. piotrek200411 uspokoił mnie przyjeżdżając ze swoją magiczną aparaturą

do przelewów.
4. jak dostanę od Piotrka zdjęcie, to nie omieszkam wkleić... w ciągu 15 sekund wszystko było jasne - na strzykawkach od 2 do 6 nawet się kropelka ropy nie pojawiła, ale za to na strzykawce 1 skończyła się skala!!! w ciągu 15 sekund pierwszy wtrysk przelał ponad 100 ml!!!
5. szybka wymiana pierwszego wtrysku na sprawdzoną używkę - autko odpala jakby prosto wyjechało z fabryki.
Podsumowanie:
1. przy tego typu usterce
niezbędne jest wykonanie testów przelewowych - bez tego to jak
2. dobrze jest mieć w zapasie sprawdzony wcześniej wtrysk - pomaga szybko potwierdzić diagnozę
3. korekty z INPY mogą posłużyć za dodatkową pomoc (tak na marginesie - wymieniony na samym początku wtryskiwacz nr 6 też był walnięty)
4. dzięki tej usterce na prędkości wyeliminowałem ryzyko uszkodzenia motoru klapkami w kolektorze (usunięcie i zaślepienie trwa max 15 min.)
5. gorąco polecam fachowość i zaangażowanie Piotrka -
http://www.bmw-sport.pl/memberlist.php?mode=viewprofile&u=34522
6. skoro na niby-lepszym paliwie padają wtryski, podjąłem decyzję o niedopłacaniu do v-power, ultimate, verva czy dynamic...
7. mam do sprzedania ori czujnik położenia wałka rozrządu.