BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 23:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Przycisk na drążku kierunkowskazów
PostNapisane: 11 listopada 2011, 16:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 98-01 sedan
Witam koledzy.
No wiec mój kolejny problem to właśnie ten przycisk który mamy na drążku kierunkowskazów, za pomocą niego zmieniamy na wyświetlaczu pod zegarami wyświetlenie godziny, temperatury na zewnątrz, średniego spalania itd.. Otóż właśnie u mnie było tak że czasem nie działał ale to rzadko a teraz już w ogóle nie mogę zmienić np na wyświetlenie godz... Klikam i nic..
Czy ktoś już spotkał się z takim problemem? Może to jakiś drobiazg?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Przycisk na drążku kierunkowskazów
PostNapisane: 11 listopada 2011, 16:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47TU
Był już taki temat.

To jest po prostu przycisk od kompa. Pierwsze co zrób to wyjmij zegary, od tyłu idą dwie kostki jedna odpowiada za zegary druga est od kompa (biała jak dobrze pamiętam.) Nie siłuj się z nimi tylko przyjrzyj się jak odłączyć, trzeba w jednym miejscu przycisnąć i schodzi. U mnie po wyjęciu i ponownym włożeniu zaczęło śmigać. Zabieg trwał 5 minut.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 16:56 
Częsty bywalec

Myślę, że u Ciebie będzie to raczej połamany przewód od BC (board computer). Częsta przypadłość. Musisz wyjąć cały przełącznik kierunkowskazów, rozebrać i zlutować przewód/ody. Są dwa. W zasadzie nie możesz niczego zepsuć. Do wyjęcia przełącznika musisz zdjąć kierownicę, więc najlepiej ustaw koła na wprost. I wyłącz zapłon, bo poduszkę również musisz zdemontować.

Pozdrawiam
Emcebre

PostNapisane: 11 listopada 2011, 17:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 98-01 sedan
Mhmmm..
No co do wyjęcia licznika to wykonywałem ten zabieg bo zakładałem alu ramki. (podkreślę, że przed tym zabiegiem też już przycisk nie działał)
Więc chyba przyczyną jest to co napisał Emcebre. Cóż.. sam tego nie zrobię, nie mam lutownicy czy co tam będzie potrzebne.. No ale jadę w poniedziałek do mechanika na wymianę termostatu to mu o tym powiem.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 19:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
bardzo łatwo to naprawić :D niech zgadnę będzie to brązowy przewód :D . Napisz czy padł brązowy bo mnie to dziwi ze zawsze brązowy pęka a idą identycznie oba :D. Przerabiałem to z tydzień temu. Dosyć prosta naprawa ;). zanim skręcisz całą kierownicę sprawdź czy kierunki działają ;] bp tam jest taki suwak trzeba w niego manetke wcelować;)

PostNapisane: 13 listopada 2011, 12:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 9&t=161201
Nie zapomnij o odpięciu akumulatora podczas demontażu poduchy bo wywali Ci błąd. Chyba ze masz interfejs to sobie go skasujesz

PostNapisane: 13 listopada 2011, 22:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
błąd to mały pikuś gorzej jak poduszka wywali w twarz. Aku może być włączony nie można tylko kluczyka przekrecić wtedy bledu nie bedzie. Ale wiadomo zawsze bezpieczniej jest go jednak odpiąć ;)

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 20:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: m47(136)
pawele46lbn Twoje objawy sa typowe dla uszkodzonych kabelków od przycisków BC w manetce kierunków(brazowy lub niebieski).Praca nad rozwiazaniem tego problemu polega na wymianie manetki lub naprawie starej ,ktora nawiasem mowiac jest bardzo prosta i tak jak pisali koledzy polega na zlutowaniu przerwanego polaczenia...Pamietaj tylko przy skladaniu obudowy manetki aby zapadki ktore sa w srodku byly odpowiednio ustawione inaczej albo bedziesz mial caly czas wlaczone dlugie swiatla albo caly czas ktorys kierunek.Napewno dasz rade ...Banalna naprawa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1