BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 maja 2025, 00:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Parowanie szyb
PostNapisane: 20 listopada 2010, 19:56 
Forumowicz

Moje BMW: E60 535d
Garaż: E46 320d (2001)
E46 330d (2004)
Witam
Wymieniłem filtr kabinowy (mann) i mimo to paruje mi przednia szyba :/
Nie wiem, czy po odpaleniu auta powinienem zaczekać z 3 - 5 min., czy parowanie w ogóle nie powinno mieć miejsca :/
Jedyne co mnie ratuje to włączenie klimy i po jakimś czasie jak wyłączę już nie zachodzi parą.

Kupiona :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142663

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Parowanie szyb
PostNapisane: 20 listopada 2010, 22:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU B19
Witam!
Aż tak to nie mam. Podejrzewam że gdzieś Ci przecieka woda do auta. Sprawdz czy nie masz mokrych dywaników - jesli tak to wysusz do sucha i sprawdz gdzie leci [ tył - przód]. Jesli jest sucho to albo nawiew ma słabą wydajność - sprawdzenie jeża lub wentylatora - albo jest tez opcja ze gdzies cieknie płyn chłodniczy - sprawdz stan nagrzewnicy.

PostNapisane: 20 listopada 2010, 22:57 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
To parowanie ma miejsce, jak uprzednio (przed wyłączeniem silnika) działa klima. W parowniku klimy (elemencie chłodzącym) skrapla się para wodna i jak załączysz po jakimś czasie silnik (ale bez włączonej klimy) to ta woda w formie pary osiada na szybie. To normalka. Albo wyłączaj klimę wcześniej (parę minut przed wyłączeniem silnika), albo załączaj ją w momencie załączenia silnika (o ile nie załącza się automatycznie).

PostNapisane: 21 listopada 2010, 11:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Mi parowala szyba przeokrutnie...wymienilem filtr kabinowy i teraz nie ma bata, nic nie paruje i klimy w ogole nie wlaczam...auto trzymasz w garazu czy pod chmurka? Jak na moje to masz wilgoc w aucie i od tego paruje...

PostNapisane: 21 listopada 2010, 14:01 
Forumowicz

Moje BMW: E60 535d
Garaż: E46 320d (2001)
E46 330d (2004)
bafi napisał(a):
Mi parowala szyba przeokrutnie...wymienilem filtr kabinowy i teraz nie ma bata, nic nie paruje i klimy w ogóle nie wlaczam...auto trzymasz w garazu czy pod chmurka? Jak na moje to masz wilgoc w aucie i od tego paruje...

pod chumrka

Wcześniej parowały mi szyby non stop (musiałem na klimie jeździć, żeby coś widzieć). Teraz po odpaleniu auta zaczyna po jakimś czasie parować i w momencie jak zarzucę klime jest ok, wyłączam klime i już parą nie zachodzi.
Może u mnie jest jak napisał kolega henix

Maciejka napisał(a):
albo jest tez opcja ze gdzies cieknie płyn chłodniczy - sprawdz stan nagrzewnicy.

ostatnio musiałem dolewać płynu chłodniczego :/
Jak mogę sprawdzić stan nagrzewnicy ?

P.S.
Nie mam mokrych dywaników.

Kupiona :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142663

PostNapisane: 21 listopada 2010, 14:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Dolewasz płynu do chłodnicy co jakiś czas ?? Jak tak to może króciec wody do wymiany. U mnie tak było. Małe plastikowe kolanko. Widać bo zdjęciu osłony silnika, że jest wokół niego mokro. Wymieniłem króciec i po sprawie. Przy okazji wymieniony został cały płyn w chłodnicy :)

PostNapisane: 21 listopada 2010, 14:40 
Pierwsze kroki

zobacz czy masz włączony obieg zamknięty nawiewu jak tak to go wyłącz.

PostNapisane: 21 grudnia 2011, 14:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
No to kotlecik :P Ale mnie już ręce i nogi opadają... Zarówno w moim poprzednim aucie (Compact e36) jak i w nowej (Coupe e46) mam skrobanie szybek on wewnątrz... filtr kabinowy nowy, a wszystkie szyby dość mocno pozamarzane już nie wspomnę o tylnej którą pół godziny pogrzeję to wygląda normalnie. Wykładzina wszędzie wydaje być się sucha, nawiew obojętne jak zostawię skute jest ten sam para a później szybki pomarznięte. Jest to mocno wkurzające bo do pracy mam aż 3 km a dojazd zajmuje xxx czasu z powodu doprowadzenia autka do jako takiej widoczności. Jakieś pomysły ?

PostNapisane: 22 grudnia 2011, 08:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
Szczurek1986 napisał(a):
No to kotlecik :P Ale mnie już ręce i nogi opadają... Zarówno w moim poprzednim aucie (Compact e36) jak i w nowej (Coupe e46) mam skrobanie szybek on wewnątrz... filtr kabinowy nowy, a wszystkie szyby dość mocno pozamarzane już nie wspomnę o tylnej którą pół godziny pogrzeję to wygląda normalnie. Wykładzina wszędzie wydaje być się sucha, nawiew obojętne jak zostawię skute jest ten sam para a później szybki pomarznięte. Jest to mocno wkurzające bo do pracy mam aż 3 km a dojazd zajmuje xxx czasu z powodu doprowadzenia autka do jako takiej widoczności. Jakieś pomysły ?

Co do mechanicznych uszkodzen, czyli nagrzewnica,nieszczelnosci trudno sie wypowiedziec, ale snieg z butow, palenie fajek w srodku tez potrafi zrobic swoje. Sprobuj sprawdzic droznosc przewodow, a przed zamknieciem auta przewietrz je chwile, wlacz obieg wew, nastepnie wylacz nawiew. Jak nie pomoze w kazdym markecie jest pochlaniacz wilgoci za 3-5zl taki w woreczku. Kup 2 i po robocie :cwaniak:
Zapomnialem jeszcze o najwazniejszym, umyj szyby alkoholem, nie clinem/mr properem z alko czy octem, ale sama wodka/spirytusem/denaturatem(o ile zapach przez jeden dzien nie bedzie ci przeeszkadzal) po tym zabiegu szyby beda czyste i ladnie odparuja- pozniej na cieplych szybach para wodna rowniez szybciej odparowuje!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1