BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 23:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Czy to sa ksenony
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 17:20 
Pierwsze kroki

Hej, mam do was takie moze oczywiste pytanie.

Od niedawna jestem posiadaczem E46 330d z 2001 roku i zastanawiam sie, czy swiatla ktore sa w nim zamontowane to ksenony.

Zarowki maja lekko zielonkawa poswiate i jest na nich napisane Au-Lite H7 12V 55W. Czy sa to po prostu "zwykle" zarowki H7, czy moze zarowki ksenonowe to tez zarowki H7?
Z gory przepraszam za to nieco smieszne pytanie ;)

Jesli to zwykle zarowki, to jakie inne byscie polecali, zeby dobrze swiecily, a przy tym mialy ciekawa niebieska poswiate.
Jesli z kolei to zarowki ksenonowe, to na jakie inne (dokladnie) powinienem je wymienic gdy sie zuzyja?

Pzdr!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czy to sa ksenony
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 17:46 
Zacna persona forum

n0wy napisał(a):
Hej, mam do was takie moze oczywiste pytanie.

Od niedawna jestem posiadaczem E46 330d z 2001 roku i zastanawiam sie, czy swiatla ktore sa w nim zamontowane to ksenony.

Zarowki maja lekko zielonkawa poswiate i jest na nich napisane Au-Lite H7 12V 55W. Czy sa to po prostu "zwykle" zarowki H7, czy moze zarowki ksenonowe to tez zarowki H7?
Z gory przepraszam za to nieco smieszne pytanie ;)

Jesli to zwykle zarowki, to jakie inne byscie polecali, zeby dobrze swiecily, a przy tym mialy ciekawa niebieska poswiate.
Jesli z kolei to zarowki ksenonowe, to na jakie inne (dokladnie) powinienem je wymienic gdy sie zuzyja?

Pzdr!

Gugel twoim przyjacielem jest.. :) Są to zwykłe "tuningowe" żarówki H7 jeżeli dobrze świecą w nocy to kup drugi komplet takich a jeżeli ci się nie podobają to polecam Philips BlueVision efektu ksenonu nie dają ale za to świecą bardzo mocnym białym światłem...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 17:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
MAJSU_WuWuA napisał(a):
polecam Philips BlueVision efektu ksenonu nie dają ale za to świecą bardzo mocnym białym światłem...

dokładnie, te Philipsy świecą przyjemnie (mam je u siebie), a Ty ksenonów nie masz :(

Obrazek

PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 17:56 
Zacna persona forum

rorafalki napisał(a):
MAJSU_WuWuA napisał(a):
polecam Philips BlueVision efektu ksenonu nie dają ale za to świecą bardzo mocnym białym światłem...

dokładnie, te Philipsy świecą przyjemnie (mam je u siebie), a Ty ksenonów nie masz :(

Przetestowałem Osram Silverstar czy coś tam, potem Philips Extreme a teraz wróciłem do BlueVison i zdecydowanie są chyba najlepsze na rynku jeżeli chodzi o kolor światła i jego moc a także długość świecenia, u mnie jakieś 8 miesięcy minimum... tylko trzeba pamiętać o zmianie postojówek po potem psują cały efekt jak się na żółto świecą :hyhy:

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 18:19 
Pierwsze kroki

;)
Dzieki wszystkim za odpowiedz! faktycznie podejrzewalem, ze nie sa to ksenony (zreszta nie bylo tego w ogloszeniu, wiec nie ma co sie dziwic).

Co do samych zarowek, to raczej ich nikomu nie polecam. Jak na moj gust to praktycznie rownie dobrze mogloby ich nie byc i tak samo droga bylaby oswietlona. W najblizszym czasie postaram sie przetestowac te Philips BlueVision.

Pzdr!

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 18:20 
Forumowicz

Zgadza sie, Bluevision to dobre zarowki z poswiata xenonu, ale to nie bedzie nigdy takie swiatlo jak w lampie wyladowczej :) no chyba, ze masz ochote to zamontuj sobie xenonki uzywane :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2007, 16:42 
Forumowicz

lampy xenonowe mozesz jeszcze poznac po przetwornicach ktore sa kolo lamp. to takie prostokatne "pudeleczka" pozdro ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2007, 19:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3
rowniez polecam Bluevison :ok:

Cytuj:
tylko trzeba pamiętać o zmianie postojówek po potem psują cały efekt jak się na żółto świecą :hyhy:

hehehe, dokladnie !

kiedys po zalozeniu podchodze do auta, patrze :szok: . . . no nieeeeee :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 19:37 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Normalny xenon to musi mieć spryskiwacze, jak nie ma to kupa nie xenon. Mase aut ma pozakładane takie xenony po dzwonach :wstyd: A patrząc w reflektor można odczytać na odbłysniku napis XENON.

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 18:20 
Pierwsze kroki

BaX napisał(a):
Normalny xenon to musi mieć spryskiwacze, jak nie ma to kupa nie xenon. Mase aut ma pozakładane takie xenony po dzwonach :wstyd: A patrząc w reflektor można odczytać na odbłysniku napis XENON.

Pozdro.

o ile sie nie myle to e46 ale po faceliftingu maja spryskiwacze nie wiem jak te przed faceliftingiem

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 19:22 
Forumowicz

kaniewsky napisał(a):
BaX napisał(a):

Pozdro.

o ile sie nie myle to e46 ale po faceliftingu maja spryskiwacze nie wiem jak te przed faceliftingiem

Witaj sąsiedzie :)

Wszystkie mają bo muszą mieć taki jest wymóg inaczej auto nie powinno przejść nawet przeglądu.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 21:28 
Pierwsze kroki

BaX napisał(a):
kaniewsky napisał(a):
BaX napisał(a):

Pozdro.

Witaj sąsiedzie :)

Wszystkie mają bo muszą mieć taki jest wymóg inaczej auto nie powinno przejść nawet przeglądu.

Witam chodzi mi o wszystkie czyli te ze zwyklymi lampami nie xenonami

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 21:41 
Forumowicz

Xenon wymaga spryskiwaczy zgodnie z przepisami, zwykłe lampy nie.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, 12:58 
Pierwsze kroki

To ja sie podlacze z glupim pytaniem o xenony. Do czego te spryskiwacze sa potrzebne tak naprawde?? I czy faktycznie xenon bez spryskiwaczy nie przejdzie przegladu. Widzialem na allegro zestawy przerabiajace na xenon do e34 i chcialem to zanabyc, wiec czy mam rozumiec ze mija sie to z celem??

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, 16:05 
Pierwsze kroki

roughrider napisał(a):
To ja sie podlacze z glupim pytaniem o xenony. Do czego te spryskiwacze sa potrzebne tak naprawde?? I czy faktycznie xenon bez spryskiwaczy nie przejdzie przegladu. Widzialem na allegro zestawy przerabiajace na xenon do e34 i chcialem to zanabyc, wiec czy mam rozumiec ze mija sie to z celem??

poniewaz jak sa brudne to nie dosc ze slabo swieca to przede wszystkim raza innych po oczach

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, 17:41 
Forumowicz

przedewszystkim lamp xenonowych nie powinno sie wycierac na "sucho" bo w tedy rysuje sie powieszchnia lampy, i to tez powduje znieksztalcenia w wiazce swiatla; i wlasnie z tego powodu nie stosuje sie wycieraczek na leflektory tylko spryskiwacze. A propos przerobek-nigdy sie nie uzyska takiego strumienia swiatla jak w lampach przystosowanych do tego fabrycznie, bedzie to raczej efekt wizualny. pozdro dla wszystkich :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2007, 09:28 
Pierwsze kroki

To troche mi faja opadla, no ale coz - kto pyta nie bladzi. Przynajmniej nie wywale kasy w bloto :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1