BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 19:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] M57 wycieki oleju
PostNapisane: 12 stycznia 2012, 17:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam szanownych użytkowników. Mam problemy z wyciekami z powyższym silnikiem,jeden jest z połączenia silnikiem a skrzynią, dam fotke
Obrazek
Na czerwono zaznaczyłem gdzie się skrapla olej a leci po misce ,jednak na tej śrubie która zaznaczyłem na czerwono tam się skrapla dość mocno.Niestety wytarłem już olej i nie widać jutro dam z wyciekiem bo zapewne się pojawi po przejażdżce.A drugi to ten
Obrazek
Podejrzewam ze leci spod czujnika ciś, oleju,alternator również jest trochę ulany.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] M57 wycieki oleju
PostNapisane: 13 stycznia 2012, 08:32 
Zacna persona forum

jesli cieknie miedzy skrzynia a silnikiem to albo ze skrzyni albo z silnika z uszczedlniacza walu :: moze tez cieknac z uszczelki miski ewentualnie z uszczelki sruby spustowej - musisz tez dokladnie sie przyjrzec czy nie scieka gdzies z gory po silniku - oba oleje idzie rozroznic z silnika bedzie ciemniejszy

PostNapisane: 13 stycznia 2012, 09:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
to zdjęcie to mi wygląda na chłodniczkę skrzyni automatycznej. masz automat? jak tak, to do niej wchodzą dwa węże które są wkładane na wcisk i przykręcone jedną śrubą na takiej złączce.W każdym z węży jest oring, kosztuje grosze, wystarczy wymienić najlepiej dwie sztuki.koloru zielonego. olej od skrzyni jest jaśniejszy, weź na palec i porównaj z tym z bagnetu.Albo odpal auto na zimno i po 2 minutach porównaj temperaturę oleju jednego i drugiego.Ten z automatu nagrzewa się około 15 minut więc będzie jeszcze długo zimny.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 13 stycznia 2012, 10:59 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57D30
Garaż: E46 330D
Saxo 1.5 D - w tym nic się nie psuje
Akurat ma taki sam silnik jak Ty (czyli najlepszy :hyhy: ).
Na drugim zdjęcia pokazujesz wyciek z okolic chodniczki oleju, ale jest taki syf, że nie widzę czy wycieka z jakiegoś przewodu, czy z połączenia podstawy chodniczki (i filtra) z blokiem silnika.
Weź to wyczyść na sucho i popatrz dokładnie.
Jeżeli cieknie z połączenia podstawa chłodniczki-filtra a blokiem to proponuje to odkręcić i zobaczyć na uszczelki (ori z ASO jakieś 100 kilka zł) .

Jeżeli cieknie z podstawy to pisz do mnie na priv. Ja wymieniałem cała chłodniczkę ze 2 tygodnie temu to mam wszystko na świeżo i coś podpowiem.

PostNapisane: 14 stycznia 2012, 11:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i
Kod silnika: m50b20
...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1