BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 525i 2003r brak reakcji po przękręceniu kluczyka. EWS?
PostNapisane: 1 czerwca 2016, 19:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54B30
Witam mam taki problem ze moje auto po ok 2 miesięcznym postoju nie pali. A dokładniej po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki się zapalają normalnie ale brak jest reakcji rozrusznika. Po zejściu pod auto i próbie ruszenia rozrusznika " na krótko" ten normalnie kręci jednak auto nie odpala. sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, włącznie z tymi pod filtrem powietrza i pod fotelem pasażera. Wszystkie dobre. akumulator naładowany, sprawdzałem innymi kluczykami i to samo. Wszystko wskazuje na EWS ze nie puszcza zapłonu. i teraz pytanie jak go sprawdzić? czy tylko komputer wchodzi w gre czy da się też inaczej? jeśli komputer to co tam zadziałać? Synchro EWS-DME? jakiś reset? auto nie stoi 30 km od domu więc na weekend będę miał możliwość go podłączyć raczej. to chciał bym przy okazji wszystkie możliwości sprawdzić, żeby nie musieć z każdym pomysłem jechać tym autobusem te 30 km. Mam kabel do BMW mam też wgraną INPE.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 525i 2003r brak reakcji po przękręceniu kluczyka. EWS?
PostNapisane: 1 czerwca 2016, 19:56 
Forumowicz

podczas przekrecenia kluczyka w ews masz przekaznik który załącza (klika ) jak nie klika to podłączyć trzeba pod kompa i bedzie widać co jest nie tak czasem wystarczy synchro.

PostNapisane: 1 czerwca 2016, 21:14 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jak masz inpę to od tego zacznij. Faktycznie wszystko wskazuje na EWS ale nie wiem czy jakaś synchronizacja jest możliwa. Kiedyś kupiłem zestaw: EWS, DME, pestka i po przełożeniu auto zapaliło jakby nigdy nic. Sprawdziłbym jeszcze akumulator (podłącz do innego auta kablami, niech ktoś trzyma obroty 2000 jak będziesz próbował zapalić BMW) bo w momencie obciążenia może mocno spadać napięcie i odłącza rozrusznik.

PostNapisane: 1 czerwca 2016, 21:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54B30
ded napisał(a):
Sprawdziłbym jeszcze akumulator (podłącz do innego auta kablami, niech ktoś trzyma obroty 2000 jak będziesz próbował zapalić BMW) bo w momencie obciążenia może mocno spadać napięcie i odłącza rozrusznik.

na krótko kręci ładnie a za pomocą kluczka gdy próbuje odpalić nie słychać charakterystycznego pykania w nim gdy dostaje za mało mocy. Wiec raczej to odrzuciłem.

PostNapisane: 1 czerwca 2016, 22:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Jak rozrusznik jest sprawny a nie kręci po przekręceniu kluczyka to znaczy, że EWS nie rozpoznał w ogóle klucza i nie puszcza prądu na rozrusznik.
Jak rozrusznik kręci a auto nie zapala to EWS klucz rozpoznał, ale brak jest synchronizacji z DME

U Ciebie ewidentnie EWS nie rozpoznaje klucza. Sprawdź błędy w module EWS

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1