BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 18:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318 ubytek oleju, olej w płynie chłodniczym
PostNapisane: 21 grudnia 2015, 16:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 316
Witam jest to mój pierwszy post, wiec jesli nie w tym temacie prosze o nie usuwanie. Wcześniej użylem wyszukiwarek nie tylko tych tutaj, pytałem również wśród znajomych niestety każdy twierdzi coś innego. Idą święta moi mechanicy nie maja czasu a ja musze jakoś odwiedzić rodzinę :P

Nie dawno zakupiłem autko BMW 318 z 2004 od początku na bagnecia była bialo-brązowa maź, na korku nieznaczna ilość(prawie nic). Pytałem, bylem u mechaników kazdy twierdzi ze mrozy, auto niedogrzane itp trzeba przegonić.. po tym zrobiłem 700km autem i dalej sie to utrzymuje ten majonez wszytkie w dłużych trasach 100km. Jeszcze wracając - zaraz po zakupie jak zrobiłem z 300km zapaliła sie lampka oleju, dolałem 0,7 (syntetyk).
Wszystko z autem jest dobrze trzyma temperaturę, trochę kopci ale stwierdziłem ze to para bo jest chłodno. Ale tutaj znowu (po tych 700 km) zapala się lampa oleju,0,7 na 700km? to chyba duzo za duzo, bagnet znowu na min... i teraz odkryłem ze w wlewie płynu chłodniczego na górze utrzymuje się brązowy płyn(nieznaczna ilość) a pod nim czerwone borygo.
Proszę o pomoc na święta mam do zrobienia ok.600km chyba nie można jeździć :P? Nie ma teraz kto mi sprawdzić o co chodzi bo warsztaty zawalone od aut.. Nie oczekuje że ktoś na odległość mi zdiagnozuje o co chodzi, ale może jakieś porady i ew. na jakie koszta trzeba się nastawić? :cisza:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318 ubytek oleju, olej w płynie chłodniczym
PostNapisane: 21 grudnia 2015, 17:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Moim zdaniem uszczelka pod głowicą lub pęknięta sama głowica,na bagnecie nie może być żadnej mazi,ja bym nim nie jeździł tylko rozkręcał tymbardziej że masz do zrobienia ok 600km chyba że wolisz szukać drugiego silnika.Koszty popytaj w okolicy,ceny są różne w zależności od miejsca zamieszkania.

PostNapisane: 21 grudnia 2015, 18:02 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Ponizej 1000zl ciezko bedzie to naprawic. Oby tylko uszczelka.

PostNapisane: 21 grudnia 2015, 18:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Większość ludzi pisze o uszczelce ale uszczelka chyba sie przegrzewa tak? a mi sie nic nie gotuje... Temperatura jest ok. Nie czuc spadku mocy.
Jest możliwość ze chłodniczka padła? Bo z takimi odpowiedziami tez sie spotkałem.
Dodam ze w ubiegłym tygodniu założyłem instalacje gazową.

PostNapisane: 21 grudnia 2015, 19:21 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact
Kod silnika: M42B18
Nie musi ci się odrazu przegrzewać jeśli masz wywaloną uszczelkę. Natomiast olej w płynie chłodniczym zwykle i w znacznej większości świadczy o wydmuchanej uszczelce

PostNapisane: 21 grudnia 2015, 19:27 
Poszukaj zanim zapytasz

No nic w takim razie trzeba czekać, aż jakiś mechanior tam zaglądnie.. dziekuje za pomoc

PostNapisane: 30 grudnia 2015, 18:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Chciałbym odświeżyć temat. Pytanie to czy moja chora ma chłodniczke oleju? :chytry:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1