BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 22:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 316ti gaśnie czasami przy wciśniętym sprzęgle
PostNapisane: 15 stycznia 2012, 19:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316ti E46 2001
Witam,
316 ti 2001 e46 + lpg.

Często podczas skrętu na posesję lub podczas zatrzymywania się przed światłami, gdy wcisnę sprzęgło silnik gaśnie. Tak bez powodu, napęd jest odłączony, a on ma kaprys i gaśnie.

Wcześniej był problem też z szarpaniem, ale wymieniłem czujnik wału korbowego na nowy oryginalny BMW i ten problem ustał. Niestety problem z gaśnięciem nie.
Jeśli zgaśnie to jest problem z odpalaniem, dopiero po min. 5 sekundach sinik łapie, czasami nawet po 10.

Komputer oczywiście nie pokazuje błędów :/.

Może ma ktoś pomysł co może być przyczyną?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 316ti gaśnie czasami przy wciśniętym sprzęgle
PostNapisane: 16 stycznia 2012, 11:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 sedan
Kod silnika: N42B20
mam ten sam problem, na czwartek umuwilem sie z mechanikiem moze odkryje co moze byc przyczyna

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 14:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
a może silniczek krokowy w końcu to on odpowiada za trzymanie wolnych obrotów ;)

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 17 stycznia 2012, 09:15 
Pierwsze kroki

Ale ten problem nie występuje notorycznie. Czasami coś mu odbije i przy zatrzymywaniu zgaśnie. Na wolnych obrotach dobrze chodzi.

Dziś znów podpinałem się pod komputer to tylko błędy z sondami, ale to pochodna wyciętego katalizatora.

PostNapisane: 17 stycznia 2012, 13:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
LPG jest bardzo czułe na cewki. U wielu osób się potwierdziło że przyczyną szarpania gaśnięcia na wolnych obrotach (szarpanie w zakresie 1-2 tyś obr) czasem wypada zapłon (dobrze gdy tak sie dzieje bo odrazu wiemy która cewka świruje).

Tyle że ty masz 1 cewkę tak więc też niema dużo szukania :P tyle że u ciebie może być problem z cewką albo kablami gdy zacznie świrować sprawdź też czy nie pomoże odpięcie przepływomierza.

PostNapisane: 17 stycznia 2012, 16:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Masters napisał(a):
LPG jest bardzo czułe na cewki. U wielu osób się potwierdziło że przyczyną szarpania gaśnięcia na wolnych obrotach (szarpanie w zakresie 1-2 tyś obr) czasem wypada zapłon (dobrze gdy tak sie dzieje bo odrazu wiemy która cewka świruje).

Tyle że ty masz 1 cewkę tak więc też niema dużo szukania :P tyle że u ciebie może być problem z cewką albo kablami gdy zacznie świrować sprawdź też czy nie pomoże odpięcie przepływomierza.

W silniku N42 są 4 cewki i nie ma kabli.

PostNapisane: 17 stycznia 2012, 18:57 
Zacna persona forum

guzior napisał(a):
Masters napisał(a):

W silniku N42 są 4 cewki i nie ma kabli.

To mnie zaskoczyłeś myślałem ze tylko w 6 garowych robili je osobno ;]

no to tym bardziej polecam sprawdzenie cewek znajdź kogoś kto ma n42 i zobacz jak to będzie chodzić.

Lipa jest z tym że na kompie błędów nie zobaczysz dopóki całkiem komputer nie odłączy cewki.

AAAAA no i jest jeszcze jeden myk tylko nie wiem jak w tym motorze ale sprawdź czy woda z podszybia nie spływa na silnik jest tam taki gumowy odpływ po lewej i prawej (o ile w tym motorze też tak to wyglada) ten od str pasażera trzeba skręcic by woda lała sie na zewnątrz bo jeśli jest skierowany na silnik no to zalewa cewki.

Sorki że tak bez obeznania tego motoru pisze ale sam sporo się męczyłem z cewkami szarpaniem gaśnięciem itp . Ostatnio nawet był u mnie jeden z forumowiczów i standardowo wyłapaliśmy ktora to cewka a że mam kilka do m52 to mu za grosze sprzedałem i ładnie pięknie autko chodzilo.

PostNapisane: 18 stycznia 2012, 09:31 
Pierwsze kroki

Generalnie elektronika w tym aucie to mnie dobija. Co chwila coś wyskakuje. Wczoraj jak wracałem i zapalałem to potem jechałem cały czas bez DSC i ABS i innych systemów, były po prostu wyłączone i aktywny (!). Zatrzymałem się, zgasiłem, odpaliłem, ruszyłem to wszystko znów był ok, dopóki nie nacisnąłem mocniej pedału gazu na 2. Po pięknym poślizgu nagle wyłączyło się znów wszystko i prawie skończyłem na latarni. Znów zgasiłem i odpaliłem i tym razem już wszystko było dobrze przez całą drogę.

Faktycznie wygląda tak, że gdzieś dostaje się wilgoć i elektronika szaleje.

PostNapisane: 18 stycznia 2012, 12:50 
Zacna persona forum

emwu napisał(a):
Generalnie elektronika w tym aucie to mnie dobija. Co chwila coś wyskakuje. Wczoraj jak wracałem i zapalałem to potem jechałem cały czas bez DSC i ABS i innych systemów, były po prostu wyłączone i aktywny (!). Zatrzymałem się, zgasiłem, odpaliłem, ruszyłem to wszystko znów był ok, dopóki nie nacisnąłem mocniej pedału gazu na 2. Po pięknym poślizgu nagle wyłączyło się znów wszystko i prawie skończyłem na latarni. Znów zgasiłem i odpaliłem i tym razem już wszystko było dobrze przez całą drogę.

Faktycznie wygląda tak, że gdzieś dostaje się wilgoć i elektronika szaleje.

Mam to samo tyle że wydaje mi się że może to być za mała ilość płynu hamulcowego jak nie zapomnę to dziś to sprawdzę. Ogólnie jak dużo bokiem latam po placu na którym jest lód oczywiście z wyłączoną kontrolą trakcji by nie zabić auta ;) to po jakimś czasie właśnie coś sie dzieje i teraz pytanko czy to elektronika (wilgoć) czy płyn - dziś jeszcze podepnę kompa i dam znać co było u mnie przyczyną ( o ile uda mi się zlokalizować)

P.S jak ktoś jest z okolic Dąbrowy Górniczej i ma problem to za free możemy podpiąć interfejs ;)

PostNapisane: 18 stycznia 2012, 12:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M50
Chłopaki miałem ten sam problem:D Na parowniku jest pokrętło od obrotów na biegu jałowym. delikatne podkręcenie obrotów pomogło.

PostNapisane: 18 stycznia 2012, 15:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: N42B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88077
kaczor e30 2,5 napisał(a):
a może silniczek krokowy w końcu to on odpowiada za trzymanie wolnych obrotów ;)

W tym silniku nie ma typowego silniczka krokowego ;) za sterowanie obrotami odpowiada system valvetronic.

PostNapisane: 18 stycznia 2012, 16:59 
Pierwsze kroki

Cichy2245 napisał(a):
Chłopaki miałem ten sam problem:D Na parowniku jest pokrętło od obrotów na biegu jałowym. delikatne podkręcenie obrotów pomogło.

Mówisz o tym problemie gaśnięcia? Nie wiem przypadkiem czy nie jest to wina gazu, muszę oddać na przegląd instalacji i wymianę filtrów. Na pewno lubi zgasnąć po nagrzaniu i jak przełącza się na gaz. Wtedy sprzęgło i gaśnie czasami.
Chociaż parę razy zdarzyło mu się, że po 40 KM na gazie zgasnął.

@Masters u mnie na kompie nie pokazuje błędów nic :/. Sprawdzę ten płyn hamulcowy dziś.
Dzisiaj znów pojechałem do pracy, a potem jak wracałem to był ten sam problem z system DSC i ABS. Dokładnie tak samo jak wczoraj.

PostNapisane: 18 stycznia 2012, 18:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M50
Jaka masz Instalacje gazowa??

PostNapisane: 18 stycznia 2012, 19:50 
Zacna persona forum

emwu napisał(a):
Cichy2245 napisał(a):

Mówisz o tym problemie gaśnięcia? Nie wiem przypadkiem czy nie jest to wina gazu, muszę oddać na przegląd instalacji i wymianę filtrów. Na pewno lubi zgasnąć po nagrzaniu i jak przełącza się na gaz. Wtedy sprzęgło i gaśnie czasami.
Chociaż parę razy zdarzyło mu się, że po 40 KM na gazie zgasnął.

@Masters u mnie na kompie nie pokazuje błędów nic :/. Sprawdzę ten płyn hamulcowy dziś.
Dzisiaj znów pojechałem do pracy, a potem jak wracałem to był ten sam problem z system DSC i ABS. Dokładnie tak samo jak wczoraj.

Sprawdziłem u mnie płyn w normie. U mnie po nagrzaniu ostre cyrki sie działy przez cewki...

Możliwe że znalazłem przyczynę moich problemów z elektroniką :D wyciągnąłem z bagażnika lewarek który mógł robić zwarcie na akumulatorze tak więc też proponuje spojrzeć czy coś metalowego w bagażniku nie lata ;)

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 21:06 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52
Sprawdziłem u mnie płyn w normie. U mnie po nagrzaniu ostre cyrki sie działy przez cewki...
Możliwe że znalazłem przyczynę moich problemów z elektroniką :D wyciągnąłem z bagażnika lewarek który mógł robić zwarcie na akumulatorze tak więc też proponuje spojrzeć czy coś metalowego w bagażniku nie lata ;)[/quote]
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1