BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 22:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] 730dA Tryb awaryjny skrzyni, uderzenie
PostNapisane: 19 stycznia 2012, 17:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38
Kod silnika: M57D30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 3#p1312793
siema, wczoraj w nocy natrafiłem na słaby kawałek asfaltu i poniosło mnie na kraweżnik, felga sie rozwarstwiła na 2 czesci jednak nie zeszło powietrze, dobra zmieniłem felge na tą z zapasu ( zułepnie inny profil opony niż pozostałe 3) i normalnie dojechałem do domu. rano odpalam auto a tam komunikat o awaryjnym trybie skrzyni i ruszam z 4 (chyba, bo nie pokazuje mi na wyswietlaczu i nie reaguje na tip tronic), probowalem podlaczyc do kompa bo myslalem ze zglupiała od roznicy profili opon, wyskoczyły błędy 2,3 i 5 skrzyni biegów. nie da sie ich usunac a skrzynia dalej nie pracuje normalnie. w momencie uderzenia była w pozycji D, co mogło sie uszkodzic i co robic?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] 730dA Tryb awaryjny skrzyni, uderzenie
PostNapisane: 19 stycznia 2012, 19:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46 e61
Niewłaściwe koła to znaczy różnej wielkości spowodują przejście skrzyni w tryb awaryjny ale nie przyczynią się do jej uszkodzenia.

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 19:33 
Pierwsze kroki

Jacek88 napisał(a):
Niewłaściwe koła to znaczy różnej wielkości spowodują przejście skrzyni w tryb awaryjny ale nie przyczynią się do jej uszkodzenia.

Nie jestem pewien czy jest uszkodzona, po prostu jest w trybie awaryjnym i mechanik probowal to skasowac ale nie wiem czy robił to idealnie bo program w jego komputerze był słaby. Zastanawiam sie czy jeżeli skrzynia była w pozycji D a ja jechałem 40 km/h i gwałtowne zatrzymanie koła ktorym uderzyłem w krawężnik nie spowodowało jakiegoś uszkodzenia.

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 19:37 
Forumowicz

spróbuj przełożyć na tamto koło puknięte i zobacz czy coś to dało. Możesz odpiąć aku na 15 minut po zmianie koła

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 19:42 
Pierwsze kroki

Jacek88 napisał(a):
spróbuj przełożyć na tamto koło puknięte i zobacz czy coś to dało. Możesz odpiąć aku na 15 minut po zmianie koła

Dzisiaj rano na zapasie pojechałem do mechanika i złożyłem koło na takie jak było przed puknieciem z tą samą oponą bo miałem 5 sztuk takich samych na zime, wiec teraz jest takie samo koło jak było w momencie uderzenia tylko proste i wyważone.

Przypomniało mi sie, u mechanika wyskoczyły 3 błędy apropo skrzyni:

2 Undefined
3 Undefined
5 Undefined

Ostatnio edytowano 19 stycznia 2012, 19:42 przez wrobel28, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 19:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
tryb awaryjny wyłącza się po ponownym odpaleniu auta , skoro nie znika to znaczy ze jest awaria i z kołem nie ma nic wspólnego.

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 19:44 
Pierwsze kroki

becek napisał(a):
tryb awaryjny wyłącza się po ponownym odpaleniu auta , skoro nie znika to znaczy ze jest awaria i z kołem nie ma nic wspólnego.

Niestety też stawiam na awarie. Wg mnie laika, skrzynia nie zepsuła by sie od gwałtownego uderzenia, dlatego bardziej zastanawiam sie nad tym że koło momentalnie staneło a samochod miał 2 lub 3 bieg, co wtedy może ulec zniszczeniu w skrzyni?

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 19:53 
Forumowicz

owszem czasem ma jak ktoś ma czujniki w kołach. Ale mniejsza z tym. Ciężko określić co to może, te skrzynie są dosyć wadliwe zacznij od czujnika a potem może podmiana kompa

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 23:02 
Naczelny killer

Panowie jakiby to nie byl blad skasowac sie da. Z reguly obok bledow jest cos takiego jak logistic counter i informacja typu sporadic error, albo error present/not present. Podlacz sie inpa i skasuj bledy skrzyni. nastepnie odpal auto. Jezeli auto stoi a bledy po odpaleniu wracaja to kola nie maja tu nic do rzeczy. Auto moze byc na podnosniku i nie miec zadnego kola zalozonego. A czujniki w kolach w e38 nie mierza ich obwodu tylko ew. moga by od rdc i mierza cisnienie w oponach.

Podjedz do kogos kto ma inpe albo jeszcze lepiej disa i niech ci to sprawdzi. DIS poda nawet procedure testowa co i jak zrobic, zeby dowiedziec sie co jest nie halo. Poza tym powinny byc dokladne opisy bledow a nie undefined.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1