BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 03:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Uszczelki zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego
PostNapisane: 1 lutego 2012, 00:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Witajcie,

wycieka mi płyn z zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego. Z mechanikiem oglądaliśmy go i mechanik stwierdził, że sam zbiornik jest ok i że trzeba wymienić uszczelki. W sieci nigdzie nie mogłem ich znaleźć, ale za to znalazłem cały nowy zbiornik. Ze zbiornikiem nie ma uszczelek, a sprzedawca na Allegro twierdzi, że tak ma być...

Jakie jest Wasze doświadczenie? Wymiana całego zbiornika powinna pomóc? A może macie linki do sklepów w sieci, gdzie można kupić same uszczelki?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Uszczelki zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego
PostNapisane: 1 lutego 2012, 10:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
kupić w ASO same uszczelki - kupowałem wczoraj i zapłaciłem 19,15zł (dwa oringi).

http://www.autonarbutta.pl/

PostNapisane: 1 lutego 2012, 23:34 
Pierwsze kroki

wladekkow napisał(a):
kupić w ASO same uszczelki - kupowałem wczoraj i zapłaciłem 19,15zł (dwa oringi).

http://www.autonarbutta.pl/

Podaj proszę dokładny rozmiar oringów.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 09:21 
Zacna persona forum

http://www.realoem.com/bmw/select.do

wybierasz swój model, podzespół i znajdujesz elegancko numer części. rozmiarów nie znam, kupiłem po numerze części

PostNapisane: 2 lutego 2012, 19:57 
Pierwsze kroki

wladekkow napisał(a):
http://www.realoem.com/bmw/select.do

wybierasz swój model, podzespół i znajdujesz elegancko numer części. rozmiarów nie znam, kupiłem po numerze części

W tym ASO, który polecałeś, nie ma takich uszczelek.

Chcę je kupić w http://www.oring.pl/, ale nie znam rozmiarów... Nigdzie nie mogę ich znaleźć.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 20:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
rekinos, Teraz na podlasiu takie mrozy, obecnie -20, mroz taki sprawia ze plastik scika sie i plyn cieknie, a od 98 roku wlasnie byly te smieszna szybkozlaczki z opaskami jednorazowymi z ktorych wlasnie lubi ciec plyn. Przewaznie na cieplym silniku pod cisnieniem przestaje ciec plyn bo wszystko jest dociskane. Mrozy odejda to i wycieki ustapia.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 20:47 
Zacna persona forum

rekinos, podaj rocznik auta i oznaczenie silnika - cos mi sie nie chce wierzyc ze na Narbutta nie mają czegoś.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 20:52 
Pierwsze kroki

marcellchen napisał(a):
rekinos, Teraz na podlasiu takie mrozy, obecnie -20, mroz taki sprawia ze plastik scika sie i plyn cieknie, a od 98 roku wlasnie byly te smieszna szybkozlaczki z opaskami jednorazowymi z ktorych wlasnie lubi ciec plyn. Przewaznie na cieplym silniku pod cisnieniem przestaje ciec plyn bo wszystko jest dociskane. Mrozy odejda to i wycieki ustapia.

Sugerujesz zatem jeździć tak i po prostu przeczekać? Co prawda w zbiorniku płynu nie ma, ale w chłodnicy jest i nawet po przejechaniu 200 km nic się nie dzieje.

wladekkow napisał(a):
rekinos, podaj rocznik auta i oznaczenie silnika - cos mi sie nie chce wierzyc ze na Narbutta nie mają czegoś.

Podawałem podczas kontaktu ze Sklepem i niestety nie ma.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 21:33 
Zacna persona forum

o kurcze to żeś mnie zaskoczył... ale może nie mają na miejscu i jest do ściągnięcia?

PostNapisane: 2 lutego 2012, 21:37 
Pierwsze kroki

wladekkow napisał(a):
o kurcze to żeś mnie zaskoczył... ale może nie mają na miejscu i jest do ściągnięcia?

Inaczej, miła Pani ze sklepu napisała, że w samym zbiorniku nie ma oringów, co potem potwierdziłem szukając info w sieci.

P.S. A Ty masz E46 czy starszy model? Bo to trochę różnica jednak, jeśli o te zbiorniki chodzi.

Ostatnio edytowano 3 lutego 2012, 00:42 przez rekinos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lutego 2012, 21:53 
Zacna persona forum

ja mam starsze duzo modele ale myslalem ze tam będą mieli. moze nie występuje jako część zamienna?

PostNapisane: 2 lutego 2012, 22:00 
Pierwsze kroki

wladekkow napisał(a):
ja mam starsze duzo modele ale myslalem ze tam będą mieli. moze nie występuje jako część zamienna?

Być może trzeba wymienić cały zbiornik. Już go mam i w sobotę będzie zrobiony. To może pomoże.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 08:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47DO1
witam ja wczoraj wymienialem te uszczelki i teraz jest ok tylko ze w e39 koszt 3zł i wlasna praca

PostNapisane: 3 lutego 2012, 10:52 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Mi tez pocieklo i to tak konkretnie. Przy wyzszych temp bylo to pare kropli. Dzis postaram sie zlokalizowac wyciek, ale obstawiam wlasnie te uszczelki. W mojej e39 komplet uszczelek (3 szt) kosztuje sporo wiecej niz piszesz, ale to i tak drobna kasa, w porownaniu z mozliwa wymiana chlodnicy. Niestety z doswiadczen innych userow wiem, ze czesto wymiana oringow pomaga na bardzo krotko.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 12:59 
Pierwsze kroki

ja pojechalem do sklepu ze zbiorniczkiem i sobie dopasowalem a te oringi sa tanie

PostNapisane: 3 lutego 2012, 13:14 

Ja kiedys mialem przeboje z oringami chlodnicy oleju. Gniazda byly juz nieco wyrobione, wiec dopasowywalem chyba z 5 kompletow. Jak juz sie udalo dostac grubsze i o mniejszej srednicy niz ori (na takich nie cieklo), to po roku tak paskudnie stwardnialy ze znowu zaczelo kapac. Nastepnym razem kupilem silikonowe, ponoc dluzej sa elastyczne, ale z doswiadczen kolegow wiem, ze te dostepne w aso charakteryzuja sie dobra jakoscia i nie sztywnieja. Do wymiany mam tez oring na korku zbiorniczka od wspomagania. Dopasuje go bez problemu, ale jak ma kapac za rok, to jednak wole zaplacic 6zl wiecej i kupic oryginalny. Wyobraz sobie, ze Ty musisz teraz wyciagac chlodnice (czego oczywiscie Ci nie zycze) zeby go wymienic. Jesli pamietasz wymiary zastosowanego oringu, to podaj na forum. W realoem jest tylko oznaczenie D=77,0MM, pewnie srednica

PostNapisane: 3 lutego 2012, 13:33 
Pierwsze kroki

nie pamietam wymiaru a ja zmienialem je bez wyjecia chlodnicy duzo roboty nie ma teraz mam problem z reduktorem gazu bo tam mi cieknie na laczeniach tych wezy z reduktorem nie wiem jak to uszczelnic

PostNapisane: 3 lutego 2012, 13:59 

Opisz cos wiecej, bo i mnie to czeka. Ja tez chetnie bym tak zrobil, ale czytalem ze z docisnieciem zborniczka jest problem a zamontowana w aucie chlodnic skutecznie to utrudnia.

Co do reduktora, to doradze Ci sprawdzic czy nie sa uszkodzone weze, moze wystarczy skrocic o klika cm- o ile masz zapas. Warto tez kupic opaski w motoryzacyjnym. Jak kiedys probowalem uzyc takiej ogrodowej, to byla kicha, w motoryzacyjnym sprzedali mi takie ze srobka z drobnym gwintem, mozna bylo to solidnie dociagnac.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 14:33 
Pierwsze kroki

Jaka jest wielkość opaski do E46 318i automat? (tak, automat ma inny zbiornik niż 318i ze skrzynią manualną).

PostNapisane: 3 lutego 2012, 16:41 
Pierwsze kroki

ded napisał(a):
Opisz cos wiecej, bo i mnie to czeka. Ja tez chetnie bym tak zrobil, ale czytalem ze z docisnieciem zborniczka jest problem a zamontowana w aucie chlodnic skutecznie to utrudnia.

Co do reduktora, to doradze Ci sprawdzic czy nie sa uszkodzone weze, moze wystarczy skrocic o klika cm- o ile masz zapas. Warto tez kupic opaski w motoryzacyjnym. Jak kiedys probowalem uzyc takiej ogrodowej, to byla kicha, w motoryzacyjnym sprzedali mi takie ze srobka z drobnym gwintem, mozna bylo to solidnie dociagnac.

kolego ja robilem to tak odkrecilem srobki te dwie z gory posiagnolem za zbiorniczek w wyszedl leko siedzial bo juz te oringi nie trzymaly jak zalozylem nowe to nie chcial wejsc wziolem kawalek deseczki i mlotkiem stuknolem pare razy i doszedl potem odpowietrzylem uklad i jak narazie nie cieknie tylko jak wyjolem zbiorniczek to w miejscu gdzie on wchodzi byl taki dziwny plastik nie wiem co to bylo ale napewno to masz i mi sie ulamal i juz go tam nie wkladalem

a co do tego reduktora to cieknie przy nim a werze suche wiec dokrecenie nic nie da

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1