BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 00:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E-46] uciekający płyn spryskiwaczy
PostNapisane: 19 września 2011, 18:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-46
Kod silnika: M47TU
Witam mam problem z uciekającym płynem spryskiwaczy, sprawdziłem zbiorniczek i wydaje się być ok, jednak płyn ucieka. Jak się dobrać do spryskiwaczy żeby tam sprawdzić czy wszystko jest w porządku ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E-46] uciekający płyn spryskiwaczy
PostNapisane: 19 września 2011, 18:11 
Forumowicz

Moje BMW: f30 316i
Garaż: było:
e46 328
e39 528
99% gumowa uszczelka na pompce lub wezyk
w dziale "zrob to sam" znajdziesz moj watek w tym temacie

PostNapisane: 19 września 2011, 18:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Zobacz pod spód zderzaka, bo jeśli tam cieknie to ten cholerny element, pompka czy jak to nazwać jak pisze asc u mnie też cieknie, częsta przypadłość, u kolegi to samo, wydaje się mi że przez podłą jakość płynu zimowego zaczęło cieknąć. Nowy element w ASO coś około 200 zł.

PostNapisane: 20 września 2011, 14:12 
Pierwsze kroki

Owad napisał(a):
Zobacz pod spód zderzaka, bo jeśli tam cieknie to ten cholerny element, pompka czy jak to nazwać jak pisze asc u mnie też cieknie, częsta przypadłość, u kolegi to samo, wydaje się mi że przez podłą jakość płynu zimowego zaczęło cieknąć. Nowy element w ASO coś około 200 zł.

Kolego a gdzie ta pompka się znajduje ?

PostNapisane: 20 września 2011, 14:16 
Pierwsze kroki

biały_wilk napisał(a):
Masz spryski na lampy? Jeśli tak to masz do wymiany dysze od sprysków lamp....

Kolego ile takie dysze kosztują i jak się do nich dobrać żeby sprawdzić czy to z nich nie cieknie.

PostNapisane: 20 września 2011, 14:42 
Zacna persona forum

arczi1980, małe sprostowanie:

czytając wczoraj Twój pierwszy post, jakoś automatycznie zrozumiałem że cieknie Ci spryskiwacz reflektora, który u mnie też jest nieszczelny (mimo że nie napisałeś czy cieknie spryskiwacz lampy czy może ucieka płyn ze zbiornika), w każdym razie jeśli masz lampy ksenonowe i co za tym idzie spryskiwacze to najprawdopodobniej cieknie dysza, pompka czy jak nazwać ten element, który jest "pod" lampą. Przynajmniej u mnie i mojego kolegi dzieje się to samo. Cena za ten element w ASO to plus minus 200 zł. Tyle wiem na ten temat i tyle mogę Ci poradzić.

PostNapisane: 20 września 2011, 22:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320d
jezeli kolega ma ksenony to moim zdaniem na 99% cieknie z dyszy teleskopowej bo tak sie nazywa ta ''pompka'' co sobie psika na lampe. Ja mialem to samo u siebie i na poczatku pomoglo jej rozruszanie czyli po wyciagnieciu pokrecilem nia troche w lewo, troche w prawo i na jakis czas pomoglo ale po kilku miechach problem wrocil, wiec udalem sie do ASO zakupilem nowa za 208 pln gdzie na allegro koles mial po 159, wiec nawet do niego nie dzonilem tylko kupilem nowa. Sam montaz zajal mi ok 30 min.
pozdrawiam

PostNapisane: 21 września 2011, 07:57 
Forumowicz

Kod silnika: M 47
Kolego miałem to samo płyn uciekał przez pompkę .Kup sobie nową na allegro ok 25 zł i po kłopocie.Pompka znajduje się z boku zbiorniczka z płynem.Pozdrawiam.

PostNapisane: 21 września 2011, 09:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
jesli nie masz ksenonow to sprawa prostsza.masz jedna pompke przekazujaca plyn na szyby.jesli masz ksenony to dochodzi kolejna pompka na swiatla i dodatkowo dwie dysze pryskajace na lampy.kazdy z tych elementow moze ci przeciekac.ja u siebie to przerobilem.na poczatku wymienilem jedna przeciekajaca dysze (byla cala w plynie jak ja wyjalem wiec diagnoza prosta).pozniej myslalem ze wszystko juz dobrze ale plyn dalej znikal.okazalo sie ze to wina pompki dajacej plyn na szyby.teraz mam wszystko dobrze.jesli masz ksenony to zeby dostac sie do dysz musisz wyjac lampy.przynajmniej tak jest po lifcie.nie wiem co masz

PostNapisane: 21 września 2011, 18:08 
Pierwsze kroki

autko po lifcie i ksenony mam, ta pompka znajduje się przy zbiorniczku płynu ?

PostNapisane: 21 września 2011, 20:33 
Częsty bywalec

przy zbiorniku sa dwie pompki.widac je golym okiem.jedna od strony kabiny na szyby.druga od strona zderzaka na lampy.pod lampami masz dysze spryskiwacza.dla ulatwienia:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 45&lang=pl

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 45&lang=pl

PostNapisane: 21 września 2011, 20:55 
Częsty bywalec

biały_wilk napisał(a):
Koledzy jaka POMPKA?? To jest dysza teleskopowa a nie żadna pompka.... Kolego jak masz mokro pod lampą to masz teleskop z dyszami do wymiany w ASo ok 200 zł plus wymiana pewnie ok 150-200zł (mówię o cenach ASO).

kolega napisal ze ucieka mu plyn a nie skad mu leci.gdyby to wiedzial to by nie pytal.przeciekac moga i dysze i pompki.u mnie przeciekalo jedno i drugie.nie wiem skad twoja diagnoza ze jest to dysza.moze byc ale nie musi.druga rzecz ze dysze mozna zmienic samemu.nie jest to trudne chociaz trzeba wyjac lampe

PostNapisane: 21 września 2011, 20:59 
Lokalny Ekscentryk

Moje BMW: ????
Kod silnika: ????
Garaż: Brak :(
Jest:
ProCeed

Było:
E36 325td
E36 318is Coupe
E39 530d Touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82514
E46 318i: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132544
E90 320d: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=159224
E87 120d
E60 535d
biały_wilk, a gdzie kolega arczi1980 napisał że mokro ma pod lampą ? :niepewny: Może to równie dobrze być pompka, jak mi padła to traciłem w ciągu doby cały zbiorniczek :rotfl:

PostNapisane: 21 września 2011, 21:20 
Częsty bywalec

Tak jak kolega wyżej wspomniał, autor tematu się nie określił, skąd mu płyn ucieka, a to podstawa do celnej diagnozy. Najczęściej pada jak już wspominano albo dysza od ksenonów, albo pompka spryskiwaczy (nowa oryginalna 120zł).

Sprawdź jeszcze, czy na wyjściu z pompki, która przekazuje płyn do dysz od reflektorów ksenonowych masz zatyczkę łączącą przewód z pompką. Taka czarna w kształcie U. No i czy ten biały element, na który się to zaciska jest cały, nie pognieciony itp.

Pozdrawiam
Emcebre

PostNapisane: 30 września 2011, 14:37 
Pierwsze kroki

a więc tak, problem tkwi w nie wiem jak to się fachowo nazywa ( element do którego podłączony jest wężyk od zbiorniczka do spryskiwaczy i z którego wyjeżdżają spryskiwacze ). A płyn ucieka z miejsca gdzie wyjeżdżają spryskiwacze. I teraz mam pytanko czy można do tego kupić jakąś uszczelkę czy trzeba w całości wymienić ? i ile takie element może kosztować ? oraz czy ta część jest kompletna z tym plastikiem co się wysuwa ze spryskiwaczy. Z góry dzięki za pomoc dotychczasową i proszę o wyjaśnienie w/w kwestii.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 30 września 2011, 15:07 
Pierwsze kroki

tak poczytałem jeszcze raz i wydaje mi się że ten element to będzie dysza teleskopowa i mam rozumieć że coś koło 200 zł. mam pytanie czy ten element jest z wyjściem takiego choćby teleskopa ( komplet) kupuje całość wymieniam na nowe i po problemie ? bo raczej nie powinno być z tym większego problemu jak się wyjmie lampę ?.

PostNapisane: 30 września 2011, 17:58 
Zacna persona forum

Z tego co mi wiadomo, to kupujesz tą dyszę, czyli ten cały element, wymieniasz i po problemie :) Kosztuje plus minus 200 zł.
Chyba że źle mówię to prosze o poprawienie mnie.

PS: Mnie też to czeka :zly:

PostNapisane: 16 lutego 2012, 23:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330 CI F/L
Hmm odgrzeje kotleta ,bo mnie to do szalu doprowadza. Po zalaniu zbiornika nawet jak auto stoi nie uzywane po 3 dniach zbiornik jest pusty (lub prawie pusty - nie wiem bo bylo ciemno i dolalem troche zeby nie jechac na sucho ) Wyciagalem juz zbiornik i nie znalazlem przeciekow lub dziury ,ale pompki byly w tym czasie w aucie - otwory zatkalem czyms innym. Wyciekow nie zlokalizowalem :( Po przeczytaniu mnie troche natknelo ,bo w pracy mialem mala plame pod reflektorem (przeciwna strona od zbiorniczka) czy mozliwe ze wycieka tak pomalu przez te dysze przy reflektorach nawet na postoju??? I jak moge sie dobrac do tej dyszy w Coupe po face liftingu???

Obrazek

PostNapisane: 17 lutego 2012, 07:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
U mnie miałem to samo po 2-3 dniach płyn znikał do zera. Tak jak koledzy pisali wyżej, może pomóc wymiana dyszy lub pompki. Mi akurat pomogła wymiana pompki spryskiwacza. Co dziwne, co samo spotkało mojego znajomego i też w prawej lampie.

a tak wygląda ta pompka:

Obrazek

PostNapisane: 17 lutego 2012, 10:10 
Zacna persona forum

eryk325e36 napisał(a):
Hmm odgrzeje kotleta ,bo mnie to do szalu doprowadza. Po zalaniu zbiornika nawet jak auto stoi nie uzywane po 3 dniach zbiornik jest pusty (lub prawie pusty - nie wiem bo bylo ciemno i dolalem troche zeby nie jechac na sucho ) Wyciagalem juz zbiornik i nie znalazlem przeciekow lub dziury ,ale pompki byly w tym czasie w aucie - otwory zatkalem czyms innym. Wyciekow nie zlokalizowalem :( Po przeczytaniu mnie troche natknelo ,bo w pracy mialem mala plame pod reflektorem (przeciwna strona od zbiorniczka) czy mozliwe ze wycieka tak pomalu przez te dysze przy reflektorach nawet na postoju??? I jak moge sie dobrac do tej dyszy w Coupe po face liftingu???

Musisz odpiąć listwy maskujące pod reflektorem, odkręcić wszystkie śruby mocujące, odpiąć przewody i weżyk doprowadzający płyn do dyszy. I delikatnie wyciągasz lampę. Ja mam turasa i wymieniałem obydwa spryski w ten właśnie sposób. Aha i płyn ucieka nawet jak auto stoi i nie używasz sprysków.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1