BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d ubytek plynu w ukladzie chlodzenia
PostNapisane: 22 maja 2009, 20:58 
Pierwsze kroki

panowie mam ogromny problem z moim bmw e46 320 d autko bylo u naprawy bo stwierdzono ze poszla uszczelka pod glowica po rozebraniu i oddaniu glowicy do sprawdzenia okazalo sie ze jest peknieta ! sek tkwi w tym ze po zlorzeniu nic sie nie zmienilo nadal cisnienie jest duze w ukladzie ubywa plyn i nie dogrzewa temperatura ledwo zachodzi za niebieskie pole czy ktos moze pomodz????

Ostatnio edytowano 22 maja 2009, 21:38 przez dawid2550, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 21:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Sprawdz korek od płynu albo podmien, może zawór ciśnienia nie puszcza,
Odpowietrz układ porządnie,
Może masz zatkany kanał obiegu wodnego w głowicy i nie ma krążenia.

Czy w oleju masz krem albo w płynie w zbiorniczku???
W jakich okolicznościach zaczeły się problemy z chłodzeniem???

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 21:27 
Pierwsze kroki

zauwarzylem to jakis miesiac temu ze brakuje plynu wiec dolalem i tak pare razy az udalem sie do mechanika stwirdzil ze uszczelka na sprawdzeniu glowicy wyszlo ze jest peknieta gdy odebralem auto przejechalem sie paredziesiat km sytuacja byla taka sama duze cisnienie ubytek plynu zadnych wyciekow oddalem auto do poprawki znow je rozkrecono i zawieziono glowice z podejrzeniami ze koles zle zrobil ale okazalo sie ze jest ok dzisiaj autko odebralem i nadal to samo juz nie mam pojecia co sie dzieje !

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 21:29 
Pierwsze kroki

korek od chlodnicy jest nowy olej ok plyn tez ok zadnych sladow przedostawania sie

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 16:00 
Podpinam się do tematu, mam identyczny problem z 320d. Płyn chłodniczy ucieka w szybkim tempie, na wężach jest duże ciśnienie. Wymienione zostały: uszczelka pod głowicą, termostat, pompa wody, korek od zbiorniczka wyrównawczego. Nic to niestety nie pomogło. dawid2550 jeśli dojdziesz do jakichś sensownych wniosków to bądź tak dobry i podziel się nimi::)

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 19:58 
Pierwsze kroki

panowie a może przewody, u naszej właśnie stwierdzili że przewód od zbiornika pękł, mam nadzieję, że pomoże

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, 00:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
może sprawdźcie panowie czy nie ma żadnych wycieków w układzie chłodzenia,
chłodnica, węże, nagrzewnica,
jeżeli nie to może on niestety uciekać przez uszczelkę pod głowicą, pękniętą głowicę lub pęknięty blok silnika :( , w takim przypadku może znaleźć ujście w układzie olejowym,
lub komorze spalania( w tym przypadku widoczny powinien być biały dym z wydechu)

pozdrawiam i powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, 07:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Sam męczyłem się z układem chłodzenia trochę czasu. Winny okazał się zbiornik wyrównawczy, 2 małe dziurki, przez które pod ciśnieniem uciekał płyn. Widoczne zaraz po jeździe. Może coś znajdziecie tutaj: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=47241

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 19:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320 Touring
Kod silnika: m47
witam. ja w swoim BMW mam następujący problem: ostatnio padła mi pompa wody, po wymianie jej na nową zaczął mi uciekać płyn chłodzący. dzisiaj odkryłem że pod dywanikiem od strony pasażera mam porządne bajorko więc po lekturze forum domyślam się że to coś nie tak z nagrzewnicą. czy mógłby ktoś mi jak mogę się do niej dobrać i co będzie świadczyło o jej usterce??? z góry dziękuje za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 21:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Nie koniecznie moze to być płyn z nagrzewnicy.
Bajorko mogło tworzyć się dłuższy czas np. przez uszczelkę drzwi, podszybie itp. a z wyschnięciem nie tak szybko jesli jest pod wykładzinką.

Sprawdz czy ciecz która się zbiera przypomina płyn. ( powąchaj, dotknij, ewentualnie wypij trochę :hyhy: )

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 19:40 
Pierwsze kroki

Boggy e36 chyba miałeś rację z tą nagrzewnicą. dzisiaj zdjąłem osłonę pod silnikiem i przyjrzałem się gdzie mógłby być wyciek, zauważyłem że płyn ucieka przez wężyk, który idzie do pompy wody. jak zmieniałem ostatnio pompę nie dałem po prostu uszczelki i to było przyczyną nieszczelności. zdjąłem dzisiaj ten wężyk dałem uszczelkę i dla pewności objechałem jeszcze silikonem do wysokich temperatur i narazie nie ma wycieku. jutro czeka mnie dłuższa trasa to zobaczę czy udało się całkowicie zlikwidować wyciek.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 19:41 
Pierwsze kroki

Boggy e36 chyba miałeś rację z tą nagrzewnicą. dzisiaj zdjąłem osłonę pod silnikiem i przyjrzałem się gdzie mógłby być wyciek, zauważyłem że płyn ucieka przez wężyk, który idzie do pompy wody. jak zmieniałem ostatnio pompę nie dałem po prostu uszczelki i to było przyczyną nieszczelności. zdjąłem dzisiaj ten wężyk dałem uszczelkę i dla pewności objechałem jeszcze silikonem do wysokich temperatur i narazie nie ma wycieku. jutro czeka mnie dłuższa trasa to zobaczę czy udało się całkowicie zlikwidować wyciek.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 19:42 
Pierwsze kroki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1