co do skrzyń, to pisze jeszcze raz - są bardzo dobre i bezawaryjne. Nie można ich porównywać do skrzyń montowanych w E46 i E39 czyli GM. NIe słuchaj Darcyna - gada kompletne bzdury. CHoć, oczywiście, że nie są wieczne. ALe to problem ludzi którzy kupili powypadkowe gnioty, albo z przebiegiem 500tys km.Albo aut po tuningu. Wszędzie zdarzają się usterki,nawet superastych DSG. Ale biorąc pod uwagę ilośc aut - to są one bezawaryjne.
Skrzynie po lifcie, mają inną elektronikę, inną kasetę, i niby góra mechanicznie jest taka sama, ale mają jednak sporo usprawnień i poprawek.Są lepsze od 26z.
Jeżeli ktoś twierdzi, że skrzynie ZF w e60 to szajs to śmiać mi się chce.Swoją drogą to najmniejszy problem.Koszt zakupu takiej skrzyni to 2500zł za używkę z gwarancją rozruchową plus wymiana 1000zł.
Co do różnic między 535d a 530d po lifcie to idrive jest o 100 razy lepszy i łatwiejszy w obsłudze niż w starszej wersji.Natomiast silnik z dwiema turbinkami to inna bajka.Pod każdym względem.Sam decyduj.Aha, nie kupuj e60 z rocznika 2004, ma zbyt wiele wad wieku dziecięcego.
Jak chcesz 535d to rozglądnij się za wersją 286KM - jest spora różnica w elastyczności a spala o litr mniej ropy..Ale jak ma być po wypadku - to bierz 530d bezwypadkową bo będziesz jeździł po serwisach i bunia szybciutko opróżni twój portfel

.Jak ja kupowałem swoją 535d 272KM to wersja 286KM dopiero wchodziła na rynek i nie było mnie stać kupić mocniejszej wersji.A wersja 286KM rózni się innymi turbinami, wtryskami, inny jest blok silnika - aluminiowy - nie żeliwny,inna elektronika itd.
ps., jako ciekawostkę powiem, że filtr powietrza do 535d jest taki sam jak w 520d,ale inny jak w 530d

Ale odma jest już inna, choć od wersji 530d też niby pasuje,ale do 535d jest głębsza.Jak do 535d założysz odmę od 530d to przy butowaniu zaczyna cieknąć olej z rury IC.

pozdrawiam