BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 01:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wyciek płynu chłodzącego
PostNapisane: 29 kwietnia 2012, 19:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 Kombi
Kod silnika: M57
Witam
Wczoraj podczas jazdy na GP w Lesznie na które nie dojechałem...wrrr, podczas jazdy auto straciło ducha i nagle stanęło. Po otwarciu maski zauważyłem brak płynu w zbiorniku wyrównawczym i mokry silnik. Po odchyleniu klapy maskującej zauważyłem, że uszkodzeniu uległ element (nie wiem właśnie co to jest, ale to chyba jest połączone z chłodnicą spalin). W załączeniu fotka.
Pytanie moje czy wystarczy wymienić tylko tę cześć zaznaczoną na zdjęciu? Czy układ chłodzenia mógł się zapowietrzyć?
Ogólne pytanie to co z tym zorbić, czy dać do warsztatu, czy dam radę sobie sam to naprawić.
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Wyciek płynu chłodzącego
PostNapisane: 29 kwietnia 2012, 21:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530,e60 525
Kod silnika: M 57
kolego to jest termostat EGR nie widzę dokładnie na zdjęciu czy on pękł czy się wysunal powinna być zawleczka ,jeśli pękł musisz kupić nowy ,jak sam zmieniasz żarówki w aucie to poradzisz sobie i z wymiana termostatu ,uzupełnić płyn , odpowietrzenie tego silnika to bajka praktycznie sam się odpowietrza
powodzenia

PostNapisane: 2 maja 2012, 08:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 Kombi
Kod silnika: M57
Termostat uległ rezerwaniu w trakcie jazdy. Właśnie zastanawiam się co może być przyczyną. Dość dziwnie zaczął buczeć kompresor od klimatyzacji, którą włączyłem w zasadzie pierwszy raz w tym roku. Czuć było, że autko ciężko ciągnie.
Czy przyczyną może być właśnie klimatyzacja? Chyba podjadę do jakiegoś warsztatu, żeby zdiagnozowali przyczynę.

Obrazek

PostNapisane: 2 maja 2012, 17:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530,e60 525
Kod silnika: M 57
bez wody w układzie chłodzenia lepiej nigdzie nie jedz bo narobisz jeszcze większych szkód . Klimatyzacja raczej nie wpłynęła na ta usterkę , ale faktem jest ze jest dużym obciążeniem dla silnika , zmień termostat zalej woda i wtedy jedz do mechanika

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1