W benzynie chyba się da wymienić świec żarowych... ale co ja tam wiem

Tak jak kolega wyżej napisał, zapłonowe

Da się samemu, musisz mieć klucz do świec no i świece

A oto instrukcja (jestem leń, to zrobię kopiuj wklej

):
Cytuj:
Na początku wyłączamy zapłon i otwieramy przednią maskę. Teraz ściągamy nasadki ze świec. Pamiętajmy, żeby nie ciągnąć za przewody. Chwytamy za same końcówki i ciągniemy pionowo do góry. Czyścimy okolice świec za pomocą sprężonego powietrza. Jeżeli nie mamy dostępu do kompresora możemy wykorzystać zwyczajny odkurzacz. On również spowoduje usunięcie zanieczyszczeń. Nie można dopuścić do wprowadzenia ich do otworu po wykręceniu świecy.
Świece wykręcamy za pomocą klucza. Zwracajmy szczególną uwagę, żeby go prosto prowadzić. Nie może być ustawiony pod żadnym kątem do świecy. Jeżeli tak się stanie może dojść do pęknięcia świecy. Po wykręceniu jej sprawdzamy w jakim jest stanie, jeśli jest w oleju to może świadczyć o nieprawidłowej pracy silnika wywołanej przerwami w pracy świecy lub zużyciem pierścieni.
Teraz wkręcamy nowe świece ręcznie do momentu aż dotkną głowicy. Moment dokręcania to 30Nm. W przypadku braku klucza dynamometrycznego robimy to na wyczucie. Najlepiej dokręcić je o ¼ obrotu Pozostaje nam wpiąć wszystkie nasadki na świece. Pamiętajmy, żeby nie pomylić kolejności podłączenia.
Tylko pamiętaj, żeby robić do na zimnym silniku, żeby nie zrobić sobie kuku ani nie uszkodzić gwinta