BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 07:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] wahacze
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 15:19 
Pierwsze kroki

WITAM WSZYSTKICH... MAM WYMIENIĆ WAHACZE W MOJEJ 318 E46 Z 2000R ,JAKIE KUPIĆ ,ILE KOSZTUJĄ ,CZY MAŻNA WYMIENIĆ SAME SWORZNIE ,CZEKAM NA RADY

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Ostatnio edytowano 2 listopada 2007, 12:43 przez haze, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2007, 00:25 
Forumowicz

Morzna wymeinic same sforznie.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2007, 08:24 
BartekPasy napisał(a):
Morzna wymeinic same sforznie.

Akurat ja wymieniałem ostatnio wachacze w E46 320d. Wachacze kompletne wraz ze sworzniem. Aluminiowe, wiec Bartek ma niesprawdzone zrodla. Koszt wymiany wyjdzie Cie od 800zl do 1000zł, w zaleznosci jaka marke wybierzesz. Nie oszczedzaj na bezpieczenstwie.

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, 12:04 
Pierwsze kroki

rybik napisał(a):

Akurat ja wymieniałem ostatnio wachacze w E46 320d. Wachacze kompletne wraz ze sworzniem. Aluminiowe, wiec Bartek ma niesprawdzone zrodla. Koszt wymiany wyjdzie Cie od 800zl do 1000zł, w zaleznosci jaka marke wybierzesz. Nie oszczedzaj na bezpieczenstwie.

pozdro

no raczej Bartek ma rację, takie coś założyłem
http://www.allegro.pl/item227938864_wah ... niony.html

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, 19:56 
Pierwsze kroki

Ale chyba jak ktoś ma orginał wahacz to nie wymieni- ostatnio przymierzałem sie do wymiany ale okazało sie ze wahacze są dobre. Koszt 800 (miałem w cenie hurt po 500). Mechanicy (dwaj niezależni) mówili ze sie nie wymienia sworzni w wachaczu tulko jakieś tam tuleje za wahaczem ewentualnie. Poza tym słyszałem ze Miele to nie za dobry pomysł....

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, 20:19 
Pierwsze kroki

WITAM DZIĘKUJĘ ZA RADY ALE SAM NIE WIEM CO ZROBIĘ PEWNIE BĘDĘ MUSIAŁ WYMIENIĆ NA NOWE U MNIE W ASO SIKORA BMW TO KOSZT 900 ZŁ SZT. A TE TULEJE NA KOŃCU WACHACZA NIC NIE MAJĄ WSPULNEGO Z SFORZNIEM TEŻ PROFILAKTYCZNIE SIĘ JE WYMIENIA 80 ZŁ.SZT TYLKO CO CIEKAWE W INNYCH AUTACH JAKIE POSIADAŁEM BRAŁEM WACHACZ NA PRESĘ I SFORZEŃ WYCHODZIŁ ZAKŁADAŁEM NOWY I JUŻ, TYLKO GDZIE SIĘ PYTAM TAKICH SFORZNI NIE MA
POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, 08:33 
Pierwsze kroki

To tak jak z tymi wahaczykami do VW- kiedys wymiana całych teraz sie regeneruje, ale jak ktoś dużo jeździ to ta regeneracja bokiem wychodzi- trwałość zregenerowanych jest duzo mniejsza. W e46 gdzie nie pytałem mówili że nie da sie sworznia wymienić... no ale może koledzy znaleźli kogoś kto regeneruje wahacz. Co do ceny to w ASO w Poznaniu 810 jeśli dobrze pamiętam firmy Leib.... coś tam. Jak mechanik bierze z hurtowni to ma po 500 zeta za sztukę- reszte bierze do kieszeni. No i oczywiście za wymianę z geometrią skasuje ;)
Jak znajdziesz dobrego mechanika nie w ASO to 500 masz zaoszczędzone (no chyba ze nie odpuści nic z marży w postaci 4 setek na sztuce) :)
:) :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, 16:05 
Pierwsze kroki

czyli wychodzi na to ze trzeba samemu szukac doojscia do wachaczy w cenie hurtowej i nie korzystac z posrednictwa mechaniorow..pytanie gdzie mozna dostac wachacze po dobrej cenie?bo rabaty maja chyba tylko warsztaty..jesli ktos ma dobre zrodła z góry dzieki za info..

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, 17:55 
Uzależniony od forum :)

u stones-a może ?

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł: Wahacze MIELE
PostNapisane: 2 listopada 2007, 12:40 
WITAM.

Znalazłem POST dotyczący wahacze MIELE, podobno nie są to wahacze które warto założyć do samochodu. Wymieniam w E-46 136 właśnie tą część zawieszenia, Doradźcie bo jak by nie patrzyć to 1000 zł około.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 14:41 
Forumowicz

Pozwole sobie wkleic prywatna wiadomosc od sotnes'a (zmianialem wahacze w kwietniu tego roku)
Ceny dzisiaj pewnie sa troche inne.

Cytuj:
Czesc,

tak wyglada wahacz w Twoim e46 (2002r):

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=31&fg=05

niestety sworznie sa nie wymienne, tak jak bylo to np. w e36. Jezeli masz do wymiany jakis sworzen, musisz wymienic caly wahacz.

Cena wahacza:

Lemforder - 515 zl / 1 szt.
TRW - 375 zl / 1 szt.

Polecam Ci TRW, jest sporo tanszy, a to rowniez bardzo dobra firma.

Przy wymianie wahaczy warto wymienic tuleje - numer 6 na schemacie wyzej, zestaw tulei na 2 wahacze (komplet na auto) kosztuje:

Meyle - 190 zł
Febi - 240 zl

pozdrawiam

p.s.

jesli cos nie jasno napisalem, pytaj smialo.

Nie wiem jak stones stoi cenowo (gosc w warsztacie mowil o 70% wyzszej cenie kiedy pytalem o jego czesci) ale polecam tego goscia - solidna firma.

Tytuł: wachacz
PostNapisane: 2 listopada 2007, 21:36 
Specjalista

Witam ...mozna wymieniac same swoznie wachacza /dlugi i krotki/ opisywalem to na forum BMW Klub Polska...wszytko opisane.
Teraz juz robia wachacze z wymiennymi swozniami....

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 07:27 
Pierwsze kroki

Hmm

Może i robią ale trwałość ... Najlepszy jest LEMFORDER albo TRW jak w postach powyżej, cenowo lekko niżej jak się ma kogoś w hurtowni co tym handluje ale i tak ponad 400 PLN wahacz lemfordera wychodzi. Regeneracja może i wchodzi w grę ale zależy gdzie się to robi. Ja osobiście robiłem regenerację w tego typu wahaczach w porsche 944 S2 parę ładnych lat temu na politechnice wrocławskiej i cena zregenerowanego wahacza była śmieszna bo z 50 - 60 PLN,a w serwisie chyba 1600 PLN za 1 sztukę. Jeśli chodzi o trwałość to już inna sprawa - starczało to na 1,5 - 2 lata jeżdżenia po naszych dziurach.
Aha - moje zdanie jest takie - jeśli chcecie kupować wahacze na allegro te w okolicach 200 PLN to zdecydowanie lepiej pojechać na politechnikę w danym mieście i zregenerować za te 50 PLN - to takie same g.... a przynajmniej tańsze. U mnie od 3 dni siedzą lemfordery więc na razie wszystko gra - trwałość - zobaczymy - znam tą firmę z części do innych aut jakie miałem i była najlepsza - w buni testujemy

Tytuł: wachacz
PostNapisane: 3 listopada 2007, 22:24 
Specjalista

Jak pisalem wyzej po wymianie zrobilem 18tys i nic sie nie dzieje a cena 60zl 1szt.+robocizna ..chyba warto /swoznie byly Meyle wzmocnione/....na nasze dziury... :hyhy:

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 18:09 
Forumowicz

wynika z tego że jeszcze jakiś rok temu nie było na rynku wahaczy regenerowalnych lub tez poprostu samych swożni... ja wymieniałem całe wahacze i w sumie założyłem teknorota i jest ok! jedynie to te tuleje się rwą niesamowicie (czy to niemarkowy producent czy markowy) ale na szczęscie można wynienić samą tulejkę (bez tego aluminiowego pierścienia koszt ok.40-50pln/szt)

Tytuł: Re: wahacze
PostNapisane: 5 kwietnia 2008, 20:27 
Panowie mam bmw M3 2006 rok cabrio i potrzebuje porady czy tylni wachacz gorny aluminiowy pasuje od normalnej e46 ?? czy tylko od m3?? bo podobno moze pasowac? a moze ktos z was ma taki ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1