BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Wycieraczki-dziwna awaria???
PostNapisane: 9 czerwca 2012, 15:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20 lub 40
Witam Serdecznie. Wypada się przywitać bo jestem tu całkiem nowy:) Ale do rzeczy:
Od kilku dni mam dziwną awarię wycieraczek. Po odpaleniu silnika chodzą cały czas, przy czym przed ruszeniem chodzą powoli jak na 1 biegu, natomiast jak tylko trochę się rozpędzę to wchodzą w oklice szybkości 2 biegu. Pomaga tylko wyjęcie bezpiecznika, inaczej nie ma nad nimi kontroli. To samo jest po zatrzymaniu samochodu, tez przechodzą w "wolny" tryb.
W sewisie wymieniono mi silniczek, nic nie pomogło. Może ktoś miał podobny problem?
Przy okazji szukam speca od Bawarek w okolicy Torunia.

Pomóżcie Panowie:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] Wycieraczki-dziwna awaria???
PostNapisane: 9 czerwca 2012, 19:44 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
danwo napisał(a):
W sewisie wymieniono mi silniczek

silnik zachowywał się prawidłowo,
szwankuje moduł wycieraczek

PostNapisane: 9 czerwca 2012, 20:00 
Może być moduł, który znajduje się pod dywanem po stronie kierowcy przy ścianie grodziowej. Ewentualnie może to być też wina manetki wycieraczek... jeśli masz skąd wziąć na podmiankę to zacznij od tego, troszkę mniej roboty ale i tak osłonę pod kierownicą trzeba zdjąć aby wypiąć kostkę.

PostNapisane: 9 czerwca 2012, 21:48 
Pierwsze kroki

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Mam pewną diagnozę od kolesia który podpina bejce pod kompa, ale nie chciałem sugerować. Tym razem podpięta jeszcze nie była, ale facet telefonicznie stwierdził że to wina kompa na 99 % (podobno wypalają się czasem jakieś ścieżki). Zaśpiewał mi za naprawę z wgrywaniem softu 700-1000 pln. Co o tym sądzicie? Naciąganie, czy może być to?
Druga sprawa czy jak kupie używany komputer (na allegro widziałem je w dużo bardziej przyzwoitej cenie niż proponowana cena naprawy) to jest szansa że Bejunia odpali, czy i tak czeka programowanie?

PostNapisane: 10 czerwca 2012, 10:58 
Pierwsze kroki

Panowie, dopytam żeby nie było :niepewny:
Moduł od wycieraczek? Chodzi o ten przekaźnik pod prawym filtrem pyłkowym - takie też słyszałem propozycje, czy o ten po stronie kierowcy?
Jeśli ten po stronie kierowcy to gdzie dokładnie go szukać? Jak on wygląda? Jeśli macie jakiś link do fotki który to - będę wdzięczny.

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 20:35 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Witam

Miałem podobny problem wycieraczki raz się włączyły i nie chciały przestać działać. Najpierw sprawdziłem przekaźnik pod maską wyczyściłem wszystko ładnie ale nie pomogło. Doczytałem gdzieś w necie że czasem zwierają się styki na płytce po której jeździ wajcha przy kierownicy przełącznika wycieraczek. Trzeba zdjąć kierownicę, rozebrać tą wajhe od włączania wycieraczek przeczyścić i po problemie. Najpierw proponuje sprawdzić przekaźnik pod maską taki wysoki jasno brązowy. Co do tej wajhy mam zdjęcia jak to zrobić, nawet kiedyś opisałem to na innym forum ale strasznie słabym więc zarejestrowałem się na tym :] wkleił bym link ale nie wiem czy mogę wklejać linki do innego forum. ale co tam:

http://www.e46forum.pl/viewtopic.php?f= ... zki#p40243

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 22:01 
Pierwsze kroki

O Jessssu zabiorę się za to dopiero w środę, ciągle brakuje mi czasu, ale podpowiedz jak ściągnąć kierownicę? |Gdzie szukać śrub, jak to jest mocowane? Są jakieś kostki czy złączki do kierownicy multifunkcyjnej? \No teraz to mi zrobiłeś zagwozdkę :) W opisie niby proste jak drut, to czemu mam ciarki na plecach?:P Jak to zrobię i pomoże - zapraszam na piwo i nie mówię tu o jednym czteropaku:)

PostNapisane: 12 czerwca 2012, 05:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
z tyłu kierownicy powinieneś kolego namacać dziurki na śrubki torx (nie pamiętam jaki to torks jeden z tych mniejszych) musisz je odkręcić (prawdopodobnie jest ich 2szt) bo tak jest w e34 gdy je odkręcisz wychodzi poduszka I TU WAŻNE ODŁĄCZ AKUMULATOR przed majstrowaniem żeby nic nie wybuchło np poducha :hyhy: nie widziałem multi funkcji lecz mniemam że wtyczki są n bank dasz rade to ogarnąć jak juz wyciągniesz poduche musisz ogarnąć sobie klucz nie pamiętam chyba 22 nasadowy i przedłużkę odkręcasz śrubę i kiera jest twoja ;) pamiętaj najlepiej odkręca się na zablokowanej kierownicy ale jeśli przed zdjęciem jej nie odblokujesz to jej nie ściągniesz ;)

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 12 czerwca 2012, 11:53 
Pierwsze kroki

Dzięki kolego za opis, nie wiem czy znajdę tyle kluczy, warsztatu to ja nie mam:(
No nic, dziś święto narodowe, w dużej mierze rozstrzygnie się nasze miejsce w Euro 2012 r.
Wiem że to nie to forum, ale sobie i wszystkim życzę żeby nasi tym razem wykrzesali sił na 90 min. meczu :P Może coś to da:)
środa-czwartek chyba znajdę czas na rozkręcenie mojej buni i napiszę co z tego wyszło. Oby pomogło :)

PostNapisane: 18 czerwca 2012, 17:58 
Pierwsze kroki

W końcu udało się zabrać za bunie, jednak nie poszło od razu tak łatwo. Na pierwszy rzut chciałem zająć się tym przekaźnikiem pod pyłkowym, ale mały zonk, u mnie po prostu nie ma tego przekaźnika. Znalazłem za to opisy od podobnych bejc i wyszło że zamiast tego jednego są takie dwa mniejsze fioletowe (jeśli ktoś wie o czym piszę i coś o tym wie - będę wdzięczny za potwierdzenie.) No nic, wymontowałem, rozebrałem, wyczyściłem i dalej dupa:(
Jutro zabieram się za demontaż kierownicy żeby zabrać się za tą wajchę, oby tym razem się udało.
Oczywiście opiszę wrażenia :)

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 16:13 
Pierwsze kroki

No panowie....jakie Wy macie bejce???
Bo w mojej E39 nie trzeba ściągać kierownicy żeby dojść do tej wajchy ...
Co prawda zacząłem od zdjęcia kierownicy, ale co tam przynajmniej wiem jak to wygląda od drugiej strony.
No więc, zdjęte, mimo że wyglądało prawie jak nowe wyczyściłem spryskałem płynem do styków i nic, nadal dupa...:(
Może jakieś pomysły co jeszcze? Ja pojadę jeszcze na szrot żeby podmienić tą wajchę i mieć 100 % pewność że wszystko w niej biega jak powinno. Chyba że znajdzie się jakaś dobra dusza z okolic Torunia lub Inowrocławia i udostępni na chwilę sprawną część. Piwko stawiam:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1