BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 11:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wał napędowy.Dziwny "rurowo-metaliczny" dźwięk ruszana
PostNapisane: 3 lipca 2012, 16:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 2002r po li
Witam,

Od razu przechodzę do sprawy.

Obrazek

Podczas ruszania (w przód i w tył) słychać jest metaliczny, taki "rurowy" dźwięk pochodzący dokładnie z miejsca zaznaczonego na zdjęciu. Dźwięk trochę przypomina ocieranie rury wydechowej o wał ale oczywiście jest to niemożliwe. Miejsce tego hałasu pochodzi z wnętrza wału i sprawdził mi to mechanik stetoskopem:) Oprócz tego podczas jazdy nie ma żadnych innych dolegliwości, tylko własnie podczas przeciążeń czyli ruszanie i czasem redukcje.

Dodam jeszcze zaczęło mi (a przynajmniej mniej więcej wtedy) się tak dziać po tym jak kiedyś lekko podczas cofania uderzyłem rurą wydechową o w wysoki krawężnik. Jednak jeszcze raz zaznaczam ze dźwięk nie ma nic wspólnego z układem wydechowym. Już prędzej myślałem ze może podczas tego lekkiego uderzenia poprzez cały wydech przestawiłem lekko silnik na poduszczę jednak mechanik przeglądnął wszystkie poduszki i nie ma tam żadnych większych nieprawidłowości.

I tu moje pytanie, co to może być. Napewno nie krzyżak, bardziej jakiś ten frez który jest w środku wału ale czy da się z tym coś zrobić? Smarować, toczyć albo coś takiego? Mechanik, choć dość profesjonalny to, tylko posprawdzał luzy, przesmarował krzyżaki, dokręcił śrube pod jednym z nich na siłe i rozłożyl ramiona.

Proszę o jakieś rady bo wymiana na nowy mi się jakoś nie widzi finansowo:( a używka to pewnie jeszcze gorsza niz to co mam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Wał napędowy.Dziwny "rurowo-metaliczny" dźwięk ruszana
PostNapisane: 4 lipca 2012, 05:36 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 MP
Kod silnika: M52 B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115814
moze podpora walu wyrabana? Skoro piszesz o tarciu na starcie to na 1masz najwieksze obciazenie i lekko sie ugina. To miejsce co zaznaczyles to tam znajduje sie podpora..przypominam ze sa 2 wiec moze sie tez z tej 2ugiej niesie. Ja bym od tego zaczal:)

PostNapisane: 4 lipca 2012, 22:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 2002r po li
Zamówie krzyżak bo nie jest drogi i jedną podpore ale najpierw pojade do mechanika zapytac ile bedzie chciec za robote. Pytalem na innym forum ale jeszcze nikt nie odpisal, czy wiecie moze jak wyglada smarowanie tego krzyżaka? czy to sie wogole robi? Wogole to jak tak sie przygladalem temu krzyzakowi to nie mam pojecia jak go rozebrac, mam nadzieje ze mechanik bedzie wiedziec.

PostNapisane: 5 lipca 2012, 06:10 
Uzależniony od forum :)

Ja bym po prostu kupił drugi wał oraz jeżeli będą uszkodzone - podpory uwału. Jak wymienisz krzyżak to pewnie wyważanie wału konieczne? Zakładając że część używana będzie gorsza od swojej nie jest najlepszym wyjściem, chociaż z mojego doświadczenia wynika że jak ktoś jest sceptyczny np. do używek to właśnie trafi bubla ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1