BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 18:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e60] 530d - Na co zwrócić uwagę przed zakupem?
PostNapisane: 14 lipca 2012, 14:43 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
Witam,

Zamierzam w niedalekiej przyszłości kupić BMW 5er e60, 3.0d.

Gdzieś kiedyś czytałem, kiedy jakie fabryczne modyfikacje zostały wprowadzone do tego silnika (chodzi mi przede wszystkim o kolektory dolotowe, sterowanie turbiną, motylki czy łopatki które pękały bo wiem, że są to 3 zasadnicze mankamenty silnika później poprawione). Próbowałem ponownie odnaleźć te informacje - niestety nie udało mi się.

Czy jest ktoś kto się orientuje lub wie gdzie znaleźć informacje na ten temat? Chodzi o to, że zamierzam kupić auto miedzy 2004-2006r. Wolę jednak dołożyć parę złotych więcej do auta i kupić je z silnikiem po krytycznych modyfikacjach.

Druga kwestia, to na co w szczególności należy zwracać uwagę? Interesuje mnie wersja 218KM lub 231KM w automacie.

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e60] 530d - Na co zwrócić uwagę przed zakupem?
PostNapisane: 14 lipca 2012, 15:06 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
ja bym zaczął od zwrócenia uwagę na przycisk na samej górze, na środku strony z napisem SZUKAJ. Było nie raz nie dwa :zdegustowany:

PostNapisane: 14 lipca 2012, 15:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Jeśli chodzi o klapki w kolektorze ssącym to niby zostały poprawione a dalej potrafią odfrunąć i narobić spustoszenia w silniku tak że tym sie nie sugeruj że są poprawione, turbina jest sterowana elektronicznie w tych rocznikach. Nie wiem co to są te Motylki ???

PostNapisane: 14 lipca 2012, 16:05 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
Wojt4S90 napisał(a):
ja bym zaczął od zwrócenia uwagę na przycisk na samej górze, na środku strony z napisem SZUKAJ. Było nie raz nie dwa :zdegustowany:

Wojt4S90, szukałem. Być może nie trafiałem z słowami, ale skoro nie sprawa Ci to problemu to proszę pomóż i podeślij linki.

łopatki/motylki - miałem na myśli właśnie te klapki w kolektorach. A w rocznikach 2004-2006 są dalej plastikowe kolektory dolotowe?
Możesz sprecyzować dokładnie kiedy weszło sterowanie turbiny elektroniczne lub po czym to poznać?

PostNapisane: 15 lipca 2012, 11:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Sterowanie elektroniczne turbiną weszło jakoś od marca 2004 roku kiedy te modele zaczęły spełniać normy euro 4. A kolektory są plastikowe.

PostNapisane: 20 lipca 2012, 18:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 535D
Jezeli sie zdecydujesz to najlepiej wybierz sie z kims kto ma komputer i ogarnia to... Komputer duzo ci pokaze a do silnika nie zajrzysz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1