BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 18:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] problem z przednim kolem, wahacz ?
PostNapisane: 21 lipca 2012, 16:18 
Pierwsze kroki

Witam, odkąd kopiłem moja e39, siedziała ona z tyłu na prawa stronę o ok 3,5 -4 cm, ale wytoczyłem podkładkę wsadziłem pod sprężynę i auto się wyrównało, i wszystko było ok ale końcu zakupiłem sobie nowe sprężyny -30 jamexa. Po wyciągnięciu starych okazało się ze były różne, wsadziłem nowe postawiłem auto na ziemi i dalej nie jest równe z tym ze teraz różnica była o ok 1,8. Kolega u którego wymieniałem oglądnął auto i zauważył ze przód tez nie jest równy i tez siedzi na prawo o ok 2,5 cm, zaproponował wymiana przednich sprężyn bo uznał ze pewnie jest ugnieciona i z tad tez problemy z tylu bo przód ciągnie tył. Tak wiec zrobiłem i zakupiłem eibachy nowe -30, niestety po założeniu problem jest dalej :/. Podczas dalszego wnikania zauważyliśmy ze to prawe kolo z przodu jest pochylone do wewnątrz nadkola na oko ok 1cm- może troszkę mniej lub więcej. Podnieśliśmy auto pomierzył tam sobie coś i niby wymierzył ze jest różnica z wahaczem dolnym i ze mierząc od śruby do śruby jest różnica ok 1 cm dłuższy i nie oryginalny, powiedział też ze nie widać nic więcej sanki tez niby ok i moje pytanie to czy jest to możliwe ze wahacz jest dłuższy ? bo na tulejach w nim nie widać żeby wyrwane były gumy czy wygniecione i są raczej ok. i drugie pytanie czy jeśli faktycznie się okaże ze to coś z wahaczem i kolo się wyprostuje to zmieni to wysokość od opony do nadkola tak żeby było równo z obu stron ? bo jeśli nie to czego to jeszcze może być wina ze na nowych sprężynach auto nie stoji równo. Amortyzatory są raczej takie same...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] problem z przednim kolem, wahacz ?
PostNapisane: 21 lipca 2012, 18:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Długość wahacza może wpłynąć na to jak stoi samochód, przecież zmieniają się kąty. Wymieniłbym ten wahacz jak najszybciej, gdyż geometria odbiega od oryginału. Przy skręcaniu wahaczy trzeba pamiętać aby dokręcać śruby pod obciążeniem. Jeżeli wymiana wahacza nic nie zmieni to może samochód miał dzwona?

Tytuł: Re: [e39] problem z przednim kolem, wahacz ?
PostNapisane: 21 lipca 2012, 21:11 
Pierwsze kroki

no cos tam mial napewno jakas stuczke ale to nie za mojej kadencji wiec nie wiem jak powazna na oko nie wiedac zeby bylo tam cos nie tak auta nie znosi itd. wiec raczej jest proste po za tym kolem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1