BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] dziwne odgłosy silnika wypadające cylindry
PostNapisane: 19 listopada 2010, 00:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E38 740 "98
Kod silnika: M62TUB44
Cześć Wszystkim!
Dzisiaj wkoncu udało mi się podpiąć moją dame pod kompa i jest raczej nie ciekawie, od pewnego czasu autko bardzo dużo pali, trzęsie nie ma raczej takiej mocy jak mieć powinna. Dzwięk wydobywający się z silnika również do ciekawych nie należy. Na początek lista błędów INPA :
140 Output Thermostat Map cooling - to być może powoduje wypadnie garów?
141 Output Engine Fan 0 wentylaytor silnika?
98 Tank ventilation valve output - zawór wentylacji?
166 Output Vanos Bank 2 - i tego najbardziej sie boje.
121 Wheel sensor failure - nie dziala dsc i abs - zapewne któryś z czujników abs w którymś kole.
120 Vehicle speed - nie wiem co to oznacza?
62 Misfire detection, sum error - wypadanie garów?
damaging cat. Error current - uszkodzony katalizator?
damaging Cat. Error initial
Misfire detection zyl.6 wypadnie zapłonu na 6 cylindrze - może wtryskiwacz?
Misfire detection zyl.5 wypadnie zapłonu na 5 cylindrze - wtryskiwacz?
Hot film air mass meter przepływka zbyt niskie napięcie? Przepływka pare chwil przed podłączniem do kompa była odpieta wiec to chyba dlatego wywaliło błąd?
voltage value to low currnet
voltage value to low initial
Nagrałem filmik jak chodzi silnik
http://www.youtube.com/watch?v=nlOduOJC5N0
Dodam ze jak jest zimno to widac ze z lewej strony silnika kopci - zapewne przedostaje sie paliwo do 5 i 6 cylindra i jest przepalane czy myle się?
Co oznacza w inpie error frequency i logistic counter?
Czy Tank ventilation valve output ma znaczenie w pracy silnika i spalaniu paliwa? Dodam że wydaje chyba dziwne odłgosy takie cykanie jakby.
Czy mógłby mi ktoś pomóc w analizie tych błędów co dostałem na kompie od czego warto zacząć bo może okazać się jakaś banalna rzecz.
Pozdrawiam Serdecznie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] dziwne odgłosy silnika wypadające cylindry
PostNapisane: 19 listopada 2010, 08:42 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
Piewrsza rzecz to reset kompa, czyli inpą kasowanie adaptacji i innych wszelkich błędów lub odłączyć aku na 30 min.. i dopiero sprawdzić błędy.
Co do dźwięku silnika z filmu trudno wyrokować ale chyba vanos klepie /te auta tak mają/, tylko czy tak klepie po dodaniu gazu?
Co do błędów
140 Output Thermostat Map cooling - to od termostatu ale nie ma co się nim przejmować,
141 Output Engine Fan 0 wentylaytor silnika? - tak raczej wentylator,
98 Tank ventilation valve output - zawór wentylacji? - tak, od tego może nierówno pracować na wolnych obr.,
166 Output Vanos Bank 2 - i tego najbardziej sie boje. - to jest chyba czujni wałka rozrządu /od strony kierowcy/, odepnij ten z drugiej strony i zobacz jaki będzie błąd /powinien być Bank 1/ - to daje słabe odejście auta w pewnym zakresie obrotów, u mnie objawiał się słabą mocą do 3500 obr.
Misfire detection zyl.6 wypadnie zapłonu na 6 cylindrze - może wtryskiwacz?
Misfire detection zyl.5 wypadnie zapłonu na 5 cylindrze - wtryskiwacz? - to chyba nie są błędy wypania zapłonu a raczej braku napięcia, czyli auto całkiem przerywa na tych cylindrach. W mojej miałem taki bład na 5 cylindrze, zmieniałem świece i cewki a to byłą jakaś przerwa w instalacji elektryczne, a dokładnie coś nie łączyło w wiązce, która idzie od silnika do grodzi podszybia i dalej komputera, wszystko spryskałem WD-40 i się uspokoiło. Sprawdził bym jeszcze gniazda świec zapłonowych w tych cylindrach bo może zebrał się w nich olej i od tego może przerywać /tym bardziej na gazie a i może to kopcenie to wypalanie oleju../
Hot film air mass meter - prace przepływki trzeba podejrzeć na odpalonym silniku, na wolnych obrotach powinno być 10-20 /nie pamietam jednostek coś chyba mg/h a po dodaniu mocnym gazy powinno rosnąć do ponad 250. Mocno odbiegajace wyniki to uszkodzena przepływka...
Reset kompa warto zrobić bo jak jest źle ustawiona instalka gazowa to DME zmienia prace silnika....

PostNapisane: 19 listopada 2010, 17:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E38 740 "98
Kod silnika: M62TUB44
Dzisiaj jak go przelaczylem na chwile na gaz to po ponownym uruchomieniu auta zaczał normlanie pokazywać spalanie consumption działało poprawnie i palił 17 w mieście czyli wszystko w normie, czy faktycznie to duże spalanie powoduje ten zawór odpowietrzenia paliwa który pewnie po przełączeniu na lpg sie odmulił?

PostNapisane: 29 listopada 2010, 22:54 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M50B25 T
Zawór odpowietrzenia baku, jeśli się zatnie, to może powodować zubożenie mieszanki i podciśnienie w baku. Jak odkręcasz wlew na stacji to zasysa powietrze do środka?

PostNapisane: 24 lipca 2012, 20:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
witam. podbije stary temat zaworu wentylkacji baku w m54. wyskoczyl mi takowy blad po sprawdzeniu kompem.

wiem gdzie ten zawor sie znajduje i odlaczylem wtyczke a ku mojemu zdziwieniu wtyczka ma tylko jeden przewod a zawor dwa piny... wtyczka jest tak fabrycznie zakonczona kabelek sie nie zsunal ani nie urwal.

czy mozliwe ze moglem go zamienic z wtyczka od innego elementu , sensoru modulu????

u mnie ta wtyczka wyglada tak>>>>>.. ta ktora lekko przyslania przepustnice..... ma ktos tak???? sprawdzcie prosze w m54 e46 eventualnie e39

Obrazek

a u innych tak

Obrazek

czy jest jakakolwiek wtyczka z jednym pinem???????????

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 24 lipca 2012, 20:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
??????

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 29 lipca 2012, 11:25 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M50B25 T
Wtyczki z jednym pinem mogą być od czujnika ciśnienia oleju albo od czujnika temperatury. Może są jeszcze inne ale o nich nie wiem .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1