BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 23:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Kierownica skrzypi i haczy podczas skrętu
PostNapisane: 29 stycznia 2012, 20:50 
Pierwsze kroki

Witam. Mam problem z kierownicą, wiem że o tym jest dużo na forum, ale takiego przypadku jak moj sie nie doczytalem. Na poczatku zaczelo mi cos skrzypieć w kierownicy podczas skretu (nawet minimalnego)- dzwięk dochodził ze środka samochodu, nie ma tutaj mowy o żadnych wahaczach, sworzniach, amortyzatorach itp bo to niemożliwe! Słychać w środku i nigdzie wiecej, tak jakby gdzieś w okolicach taśmy która znajduje się pod kierownicą... ale rozbierałem, oglądałem, próbowałem gdzie nie gdzie popsikać i nic... jak skrzypiało tak skrzypi... mega wiocha. No ale ostatnio widze że problem postępuje bo podczas skrętu już nie tylko skrzypi a nawet haczy i coś w niej strzela- nadal wszystkie dźwieki dochodzą spod kierownicy w środku w aucie, a nie na zewnątrz. czasami nawet sama kierownica nie odbija tylko musze użyć siły żeby wróciła do kierunku na wprost... czuć tez tak jakby raz chodziła lekko a raz ciężko, jakby sie wspomaganie wyłączało na chwile, ale płynu jest dosyć, pompa nie hałasuje nawet jak skręce na maxa... nie mam pojęcia co to...:( może ten krzyżak od regulacji sie wyrobił albo cos?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Kierownica skrzypi i haczy podczas skrętu
PostNapisane: 29 stycznia 2012, 20:57 
Pierwsze kroki

A i nie jest też to na pewno taśma bo na odkręconej kierownicy wkręciłem samą śrubę mocującą kiere i poruszałem i tez skrzypiało a wtedy taśma sie nie ruszała...

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 09:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
a odbija tobie manetke kierunkowskazu po jego wlaczeniu a nastepnie wyprosotowaniu kierownicy ( w lewo i prawo ) ?

moze ten "odbojniczek manetki sie zlamal i wlaz gdzie miedzy plastiki i podczas skretu kwiczy ?

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 11:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18
Garaż: obalił się;-)
u mnie w e36 też kwiczy i rozbierałem 3razy i nie widze przyczyny. po rozebraniu i złożeniu jest dobrze przez parę ruchów a później kwiczy dalej :przestraszony: :szok:

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 14:59 
Pierwsze kroki

Przełącznik kierunkowskazu odbija wiec to pewnie nie jest przyczyna...

PostNapisane: 23 lutego 2012, 00:35 
Pierwsze kroki

Problem rozwiązany- przyczyną był krzyżak łączący kolumnę kierownicy z maglownicą. Koszt krzyżaka 40zł :)

Dźwięk się wydobywał z okolic ściany grodziowej a wydawało się jakby to było pod poduszką kierowcy- złudzenie!

Z krzyżaka z niewiadomych przyczyn posypały się wióry i metal na sworzniach zaczął rdzewieć, stąd to skrzypienie i niebezpieczne blokowanie kierownicy.

POZDRAWIAM

PostNapisane: 3 sierpnia 2012, 14:29 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: M47N
WITAM
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Obecnie mam podbny problem , podłaczę się [dziękuje Panu Moderatorowi że usunał mój Post]

Autko miało objawy stukania i łapania oporu podczas skręcania, przy dalszym skręcaniu puszcza.

3 tys temu wymieniłem w sprawdzonym warsztacie magiel, niedawno wymontowali na stół i okazało sie ze jest jak nowa.

Mam nowe końcówki, łącznik, drążki, wahacze, łozyska amorków....

Rzecz mam miejsce przy właczonym silniku, szczególnie na zimnym ATI [ wymieniony kilkukrotnie]

Kto pomoże, kto podpowie, sprawdzałem kolumne bez magla, nic nie znalazłem,

czekam na podpowiedzi..

PostNapisane: 3 sierpnia 2012, 20:46 
Pierwsze kroki

e-36m43/e-46m47, Witam. Pewnie masz to samo co u mnie... takie same mialem poczatki... niedlugo zacznie Ci delikatnie skrzypiec... potem haczyc... pozniej w ogole juz nie bedzie chciała kierownica odbijac...
Ten krzyżak może wyglądać całkiem w porządku, bo u mnie po wyjęciu wyglądał normalnie... ale jak sie nim poruszało to sie okazało że do wymiany... Wydaje mi sie że ten objaw jest wynikiem jeżdżenia bez osłony pod silnikiem.. wtedy leci tam woda i to rdzewieje. Na szczęscie to nie jest duży wydatek tylko troche roboty. Na pewno więcej niż założenie osłony pod silnik;d

PostNapisane: 3 sierpnia 2012, 21:03 
Forumowicz

Dzieki chudy 91 , zakupie bo nie mam siły tego znosić.

Zastanawiam się tylko czy do tego nalezy całkiem zdemotowac magiel, czy można opuścić, rozsprzęglić i wymienić ?????

Jakiego producenta ten krzyżak wybrałeś?...... raczej uzywka w tej cenie :)

Ostatnio edytowano 3 sierpnia 2012, 21:19 przez e-36m43/e-46m47, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 sierpnia 2012, 21:10 
Pierwsze kroki

maglownicy z tego co pamietam nie trzeba było w ogole ruszac.. tylko jakies plastiki pod kierownica, z kanału odkrecic od maglownicy i wyszło razem z całą kolumną i kierownica... a ten krzyżak kupiłem używany. kosztował 40 zł... Wiem , pewnie bedziesz sie zastanawiał czy jak kupisz używke to będzie dobry.. ale jak rozbierzesz swój i zobaczysz co sie z nim dzieje to przy zakupie bedziesz wiedział ktory jest ok a ktory na złom

PostNapisane: 3 sierpnia 2012, 21:51 
Forumowicz

http://allegro.pl/bmw-e46-krzyzak-kolum ... 42544.html

całość czy

http://allegro.pl/bmw-e46-krzyzak-kolum ... 31964.html

???

PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 09:45 
Pierwsze kroki

http://allegro.pl/bmw-e46-kolumna-kiero ... 56329.html

musisz miec to dłuższe... u mnie ta część z elementem gumowym była ok... skrzypiao na krzyżaku z dluższym prętem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1