BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 18:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Xenon raz świeci a raz nie
PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 04:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 2,5 tds
Witam.
Mam problem z jednym xenonem raz świeci a raz nie, po chwili sam się zapala innym razem trzeba zgasić i znów odpalić auto żeby zaczął świecić. Zazwyczaj dzieje się to po dłuższym postoju, po nocy. Kiedy się włącza światła poraz pierwszy po dłuższym postoju to mignie tylko na żółto i dalej nic.
Dolegliwość ta pojawiła się po założeniu nowych żarników ale nie wiem czy to może mieć wpływ bo założyłem spowrotem stare żarniki i jest to samo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Xenon raz świeci a raz nie
PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 07:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Skoro zalozyles nowe zarniki oznacza, ze wykluczyles problem z samymi "zarowkami". Pozostaje teraz naprawa/wymiana przetowrnicy xenona.

PostNapisane: 3 września 2010, 13:26 
Pierwsze kroki

Dzisiaj zauważyłem że jak kilka razy wyłącze i włącze światłą to za 10 - 15 razem światło się zapala, gdzieś słyszałem że to może być wina startera, ale nie bardzo się na tym znam.

PostNapisane: 3 września 2010, 14:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M50B20C
Witam mam ten sam problem :zly: . Najczęściej dzieje się to rano - prawy ksenon czasem nie zapala za pierwszym razem. Myślałem, że może kończy już swój żywot ale skoro przy nowych palnikach jest to samo to chyba któryś element z oprzyrządowania siada ... A jeszcze jedno u mnie jest walnięty moduł LCM bo nie świeci również prawe światło drogowe - może kolejny tyrystor w module siada?

PostNapisane: 7 września 2010, 18:56 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2,5tds
Dzisiaj rano włączam światła a tu zapala mi sie info ze oba xenony nie dzialaja. czy to mozliwe zeby obie przetwornice szwankowały jednocześnie? oczywiscie po kilkakrotnym wyłączeniu i włączeniu swiatel wszystko bylo ok.
W miedzyczasie pojawila mi sie informacja o niedzialajacym swiatle tylnym która tez zgasla po kilkakrotnym wylaczeniu i wlaczeniu swiatel. Czy to zbieg okoliczności czy raczej awaria jakiegoś elementu który jest odpowiedzialny za te wszystkie elementy?

PostNapisane: 7 września 2010, 19:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 TOURING320D
Kod silnika: M47 D20TÜ
Wymień żarówki, kończą się miałem ten problem i po wymianie obu na nowe jest ok. A ty wymieniłeś 1 czy obie naraz? Kumpel wcześniej wymienił jedna i nic mu to nie dało. Z tego co potem wyczytał należy wymieniać je razem aby równo się wypalały

PostNapisane: 7 września 2010, 20:03 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2,5tds
Ja włożylem 2 nowe żarniki, co prawda nie oryginały philipsa ale zamienniki dedykowane za philipsa.

PostNapisane: 11 września 2010, 06:31 
Pierwsze kroki

Czy może mieć na to wpływ fakt że żarówki nie są oryginalne (wszystkie wartości są takie same jak o oryginale)?

PostNapisane: 12 września 2010, 14:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 539DA
Kod silnika: M57
Witam
Pada ci przetwornica od xenona jest przy lampie taka z grubym kablem i czerwona wtyczka
wymien na nowa i po klopocie ja kupilem uzywana w Lubiniu za 140zl tanio
normalnie uzywana od 180 =>
pozdro

PostNapisane: 12 września 2010, 15:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36 323i SEDAN
Kod silnika: M52b25
panowie wie ktos jakie sa przetwornice w e46 analogowe czy cyfrowe ,czy mozna zamiast ori wstawic przetwornice hid?

PostNapisane: 20 października 2010, 13:18 
Pierwsze kroki

Witam ponownie, moje spostrzeżenia po wymianie na zamienniki chińskie. W poprzednich żarówkach jedna zapalała się dopiero po kilku próbach i do tego zmieniała kolor. Wymieniłem obie na te chińskie cuda 24 zł komplet i jedna żarówka po drugiej tym razem stronie ma podobny objaw bo również raz zapala a raz nie :mad: tylko tyle że świeci kolorem takim jaki powinna. Założyłem starą dobrą i jest ok. Wniosek mój jest taki, że nawet nowe tanie zamienniki mogą być od nowości "uwalone" :dobani: i nie musi to być wina przetwornicy. Mimo wszystko cena zachęca bo kupując np. 4 szt. za 50 zł jest duże prawdopodobieństwo, że 2 szt. będą sprawne :oczami: Takie jest moje doświadczenie po zakupie xenonów "made in China" :)

PostNapisane: 20 października 2010, 13:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e65 730d
Kod silnika: M57N2
ja mialem u siebie podobnie w pewnym momencie jeden xenon przestal palic. Wydalo to mi sie dziwne bo wczesniejw poprzednim aucie zanim padl zarnik starsznie zmianil barwe ....
Pierwsze co zrobilem zeby sie upenic przelozylem zarowki z lewej do prawej, przypuszczenia sie potwierdzily - wina lezala po stronie przetowrnicy, po kilku dniach jeszcze nie raz zalaczyla ta niesprawna przetwornica ale nie bylo to regula.
zastanawialem sie nad oddaniem jej do naprawy znalazlem nawet goscia w googlach i nie pamietam cyfr ale wychodzilo taniej niz uzywka na allegro i gosc dawaj jakas gwarancje mialem juz mu wysylac te swoje, ale akurat szczescie mialem ze kolega mial uzywana taka przetwornice dogadalem sie z nim odrazu tego samego dnia zalozylem i xenoniki smigaja do dzisiaj.
Osobiscie nie polecam dziadoskich zarnikow do oryginalnych lamp mozna sobie lampe skopac, na allegro tez jest cala masa podrobek osram i philipsow, kiedys gdzies czytalem ze po nr seryjnych mozna jakos sprawdzic w philipsie'e czy sa to oryginaly ale nie wiem czy to prawda czy tylko plotka ani na jakiej zasadzie to sprawdzanie ma sie odbywac ....

PostNapisane: 21 października 2010, 02:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Witam

Jakby któryś z panów potrzebował przetwornicę do E-39 po lifcie to mam jedną. Info na PW.

Pozdrawiam

PostNapisane: 21 października 2010, 08:44 
Częsty bywalec

Warto również przed wszelkimi wymianami tych drogich elementów sprawdzić przewody masowe, nie kojarzę jak jest w E39, ale w E46 koło prawej lampy jest zbiornik na płyn od spryskiwaczy, czasem można przelać lub nie trafić w otwór i polać niechcący po nich (wiązka pod zbiornikiem) co doprowadza do ich śniedzienia, czego skutkiem może być gaśnięcie lampy. Wystarczy przeczyścić i problem znika. Taka uwaga na przyszłość.

Pozdrawiam
Emcebre

PostNapisane: 17 sierpnia 2011, 15:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Witam wszystkich !
Mam podobny problem jak poprzednicy ale...
Rano jak zapalam światła to nie pali prawy xenon, po ponownym włączeniu nie świecą oba, jak nie ruszam i jadę tak z jednym, to po pewnym czasie jak wyłączę i włączę to albo jest dobrze albo nie świecą oba, lub lewy, prawy ... później w ciągu dnia jest dobrze tylko rano takie cyrki, jedno co zaobserwowałem to ze jak się zapala światła to prawe, to co rano się nie zapala, zapala się pół sekundy później niż lewe?
Myślałem o wymianie przetwornicy, ale jeden elektryk popatrzył i powiedział że to włącznik świateł a w zasadzie moduł jest przyczyną i teraz nie wiem sam za co się zabrać bo wiadomo chodzi o koszty, czas...
Proszę o sugestie i pomoc, z góry wielkie dzięki !

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, 06:18 
Pierwsze kroki

Dalej to samo...
Moduł jest drugi, oba żarniki nowe (Bosch), rano jedno nie świeci, trzeba włączać wyłączać kilka razy żeby było ok, do tego tylne światło przeciwmgłowe świeci zamiast pozycji ??? :mur: :przestraszony:
Już mi ręce opadły...

PostNapisane: 2 września 2011, 13:51 
Pierwsze kroki

Ponowna walka z ksenonami ujawniła, że to jednak przetwornica u mnie powodowała problemy. Na początku raz świecił a raz nie. Kupiłem 2 szt. żarników (jak wcześniej pisałem) i tylko jeden świecił. Myślałem że to wina żarników. Po roku znów to samo: raz świeci raz nie. Kupiłem znów 2 szt. żarników i już żaden nie odpala. Jak się okazało na drugiej przetwornicy śmigają jak ta lala. No i cóż trzeba było kupić nową przetwornice (ja kupowałem na www.ksenonowe.pl- nawiasem mówiąc świetna realizacja: zamówienie a na drugi dzień dostawa :D ). I teraz wszystko śmiaga OK. Trochę zmyliło mnie, że na tej padającej przetwornicy niektóre żarniki świeciły a niektóre nie :zdziwko:

PostNapisane: 20 września 2011, 14:05 
Pierwsze kroki

Problem rozwiązany, pomogła wymiana zapłonnika w lampie :hurra:
pozdrawiam :cwaniak:

PostNapisane: 25 listopada 2011, 15:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 2.5ia
zapłonnika rozumiem ze to przetwornica tak?

PostNapisane: 27 listopada 2011, 14:58 
Forumowicz

Problem jest prosty. Przerabialem temat kilka razy. Mianowicie raz jak mialem podruby a drugim razem jak xenon byl slaby. Nie wolno instalowac zamiennikow u mnie problem ustal jak kupilem dwa orginalne philips. A wczesniej musialem 15 razy wlanczac swiatla zeby zaczely dzialac. Pozdro.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1