BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z czujnikiem cofania w E46
PostNapisane: 29 maja 2009, 08:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: N43
Witam w moim E46 jest problem z czujnikiem cofania raz działa raz nie. Często przy włączeniu wstecznego słychać ciągły dzwięk, przeszkody brak. Po ponownym włączeniu wstecznego brak jakiejkolwiek reakcji. Co to jest?. Gdyby ktoś miał schemat instalacji systemu parkowania będę wdzięczny. Pozdro.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 09:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
U mnie podobnie. Raz dziala, raz nie dziala (i po wlaczeniu wstecznego piszczy).
Problem polega chyba na tym, ze albo padniety jest jakis czujnik albo trzeba przeprogramowac modul pdc. U mnie chyba jeden czujnik nie dziala, ale na razie nie mam czasu sie tym zajac i cofam na czuja ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 09:19 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: B28
niestety kolego wygląda na to że masz uszkodzony jeden (oby) czujnik :kwasny: co sygnalizowane jest ok 3s ciągłym piszczeniem przy wrzuceniu wstecznego - część raczej nienaprawialna..
a sprawdzić wszystkie mozesz bardzo prosto - wrzucasz wsteczny przy przekręconym kluczyku i idziesz do tyłu "posłuchać" czujniki, tzn pracujący czujnik bedzie slychać charakterystycznym cichym cykaniem - jesli tak sobie pika to jest ok, jeśli nie znalazłeś wadliwy...

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 10:44 
Częsty bywalec

Wlasnie sprawdzilem u siebie i cykają wszystkie, ale przy dwoch jak przyloze lape to nie piszczy :\ Wydaje mi sie ze chyba trzeba przeprogramowac moduł pdc...

Tytuł: Re: [E46] Problem z czujnikiem cofania w E46
PostNapisane: 9 października 2012, 23:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320 Ci
Kod silnika: M54B22
To z tymi czujnikami? Rozgryźliście to? U mnie piszczy po włączeniu wstecznego ciągle( bez przeszkody). Czujniki cykają wszystkie 4. Raz na tydzień działa poprawnie gdy cofam, później znowu awaria. Dajcie radę...

PostNapisane: 10 października 2012, 08:04 
Częsty bywalec

Odgrzebałeś starocia ;)

Ja wymienilem te co slabo cykaly i od 2 lat wszystko ladnie dziala, aczkolwiek na kompie ciagle mi wyrzuca jakis checksum error sterownika :?.

PostNapisane: 10 października 2012, 08:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 150KM
Kod silnika: M47N
Ja polecam przerobić ori PDC na te z Allegro po 80-200zł jak komu się podoba. Cały komplet kosztuje tyle co jeden czujnik oryginalny. Po dwóch awariach oryginalnego czujnika odechciało mi się płacić min. 80zł za następny. Roboty na 3 godziny, wszystko da się ładnie poukrywać a działa tak samo. Jak ktoś chce to jeszcze może mieć wyświetlacz pokazujący, który czujnik sygnalizuje przeszkodę. W szufladzie mam 3 oryginalne sprawne czujniki jak by ktoś chciał :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1