BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 22:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Nowy samochód kilka pytań
PostNapisane: 16 października 2012, 06:00 
Forumowicz

Witam, kupiłem nowy nabytek i mam nadzieje że będe z niej bardzo zadowolony. BMW E60 530d 2003r bez DPF
Mam kilka pytań technicznych:
1. Silnik jest mokry od oleju, olej pojawia się po prawej stronie silnika tak jakby okolice turbiny, oraz dolny przewód po lewej stronie (chuba jest to intercooler)
2. Samochód miał niedawno wymienione nowe tarcze i klocki BREMBO. Zaóważyłem że przy pewnych prędkościach oraz przy gwałtownym hamowaniu kierownica drży. Pytanie czy jest to objaw krzywych tarcz czy może wina starych opon RSC typu ruunflat.
3. Podczas gaszenia silnika słychać delikatny pisk, oraz trochę szarpnie silnikiem.
Więcej wad nie dostrzegłem, samochód ma moc, pali w trasie 5,7-5,9 wedłóg wskazań komputera. (1/4 baku- 240 km) Silnik na ciepło oraz po nocy pali na dotyk mimo że aku ma 12,24 V więc nadaje się do wymiany.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] Nowy samochód kilka pytań
PostNapisane: 16 października 2012, 13:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
larencase napisał(a):
1. Silnik jest mokry od oleju, olej pojawia się po prawej stronie silnika tak jakby okolice turbiny, oraz dolny przewód po lewej stronie (chuba jest to intercooler)
2. Samochód miał niedawno wymienione nowe tarcze i klocki BREMBO. Zaóważyłem że przy pewnych prędkościach oraz przy gwałtownym hamowaniu kierownica drży. Pytanie czy jest to objaw krzywych tarcz czy może wina starych opon RSC typu ruunflat.
3. Podczas gaszenia silnika słychać delikatny pisk, oraz trochę szarpnie silnikiem.
Więcej wad nie dostrzegłem, samochód ma moc, pali w trasie 5,7-5,9 wedłóg wskazań komputera. (1/4 baku- 240 km) Silnik na ciepło oraz po nocy pali na dotyk mimo że aku ma 12,24 V więc nadaje się do wymiany.

Ad.1 Odepnij rurę od intercoolera i zobacz ile tego oleju tam jest, radze wymienić odmę jeśli nie wiesz kiedy była zmieniana bo jeśli nie będzie drożna to przyczyni się do rozszczelnienia silnika.

Ad.2 Zazwyczaj bicie podczas hamowania to wina tarcz (zamienników), wiele osób już to przerabiało i większość jest zgodna że na przód tylko ORI a na tył np. Textar, ważny też jest prawidłowy montaż tarcz i stan piast.

Ad.3 Może to być wina paska, napinacza, koła pasowego, którejś rolki, możesz spróbować posmarować pasek zwykłą świeczką, podobno pomaga na chwilę a co do szarpnięcia silnikiem to być może wina koła dwumasowego (jeśli manual), poduszek silnika.

PostNapisane: 16 października 2012, 13:32 
Forumowicz

Skrzynia automatyczna, wiem że niedawno był wymieniany separator. Odme, olej, filtry chce wymieniać tylko najpierw muszę zdiagnozować czy turbina nie puszcza oleju na zewnątrz.
Zadziwiło mnie że w aucie jest olej 10W. Według mnie te auta powinny jeździć na pełnym syntetyku. Przebieg prawie 300 tyś km. Czy podczas wymiany odmy, oleju itd jest konieczne podpięcie pod komputer? Kupiłem na allegro kabel do interfejsu, ale nie wiem czy samemu dam rade to opanować.

PostNapisane: 16 października 2012, 13:44 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
jednak kupiłeś ją??

. masz do wymiany koło pasowe
. tarcze nie biją tylko oryginały, nie wiadomo dlaczego
. jak masz turbo ulane to albo uszczelnienie (później je znajde) albo turbo.

jeśli auto było jeżdżone na 10W40 to nie pocieszysz się nim. olej ciągnie turbo, a ten niby mechanik zalewał półsyntetykiem bo nie wiedział jak temu zapobiec. musiałeś się bardzo napalić...

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 16 października 2012, 13:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Oczywiście że nie powinien być 10W40, taki olej wpływa negatywnie na turbinę i w ogóle gorzej chroni silnik, przechodź na syntetyk tak jak zaleca BMW. Przy wymianie olejów, odmy nie musisz podpinać kompa, inspekcje kasujesz poprzez przycisk na zegarach: http://www.youtube.com/watch?v=JZHeDh_hXLo

PostNapisane: 16 października 2012, 14:47 
Forumowicz

darcyn napisał(a):
jednak kupiłeś ją??

. masz do wymiany koło pasowe
. tarcze nie biją tylko oryginały, nie wiadomo dlaczego
. jak masz turbo ulane to albo uszczelnienie (później je znajde) albo turbo.

jeśli auto było jeżdżone na 10W40 to nie pocieszysz się nim. olej ciągnie turbo, a ten niby mechanik zalewał półsyntetykiem bo nie wiedział jak temu zapobiec. musiałeś się bardzo napalić...

Kupiłem bo cena była bardzo okazyjna, poza tymi usterkami w wypisanymi nic nie stwierdzono w aucie. Po wymianie turo i koła pasowego. Koszt auta nie przekracza 36 tyś zł więc chyba warto. Poza tym mam umowe podpisaną ze gdyby koszt naprawy przekroczył 2-3 tyś zł to oddaje je i kasa do mnie wraca.

PostNapisane: 16 października 2012, 16:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
ja miałem lekki wyciek to winowajca był o nr 7
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagr ... 753#part07

piski przy gaszeniu to najczęściej koło pasowe, ale tu przy nieprawidłowej ekspoatacji spodziewać się można wsystkiego.

niby czemu akumulator do wymiany jak on jest 12V ?

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 16 października 2012, 16:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 535d
Pewnie zmierzył napięcie spoczynkowe akumulatora miernikiem, 12.24V - raczej do wymiany.

Była 330Cd 287PS

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1