BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 22:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Przegrzewający się silnik , układ chłodzenia
PostNapisane: 7 listopada 2012, 16:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
Witam! Od około miesiąca jestem posiadaczem BMW e39 520i 1997r.
Historia zaczyna się od tego że samochód mi się nie dogrzewał szybka diagnoza wymiana termostatu.
Ze względu na stan portfela postanowiłem sam go wymienić i popełniłem błąd gdyż nie zamontowałem uszczelki na obudowę od termostatu i miał miejsce wyciek spod obudowy.
Oczywiście spuściłem stary płyn , wlałem nowy i odpowietrzyłem auto.
Na następny dzień po powrocie z miasta wysiadając z samochodu wywaliło mi płyn(pewnie dlatego że miał wyciek spod obudowy termostatu). Samochód po tym zaczął mi się przegrzewać.
Wrzuciłem wczoraj uszczelkę przy okazji wymieniając pompę wspomagania gdyż wyła jak głupia. Próbowałem dolać płynu i dalej odpowietrzać samochód lecz na nic się to nie zdaje gdyż nie chce łykać płynu. Gdy samochód już osiągnie większą temperaturę niż powinien węże są twarde i gorące a te dolne po lewej stronie od chłodnicy i pod zbiorniczkiem wyrównawczym są zimne.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Przegrzewający się silnik , układ chłodzenia
PostNapisane: 7 listopada 2012, 16:45 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
na pierwszy rzut zapowietrzony. odpowietrzasz uklad tak jak w instrukcji napisane? temat nie raz poruszany na temat odpowietrzania. poszukaj poczytaj proboj. pewnie poduszka powietrzna gdzies sie zrobila i dlatego tak jest.

warto postawic samochod przodem do gory np najechac na jakis najazd czy cos zeby przod samochodu byl wyzej od tylu. no i pare innych wskazowek to wszystko znajdziesz jak poszukasz :) :)

PostNapisane: 8 listopada 2012, 07:40 
Pierwsze kroki

jaka masz pompe wody stara plastikowa ???u mnie padła ukrecił sie wirnik silnik gotował a chłodnica była zimna i brak ogrzewania i przelewu w chłodnicy....ogrzewanie ci grzeje jak odpowietrzasz????ja kupiłem aluminiowa obudowa termostatu na allegro i jest ok plastikowa mi ciekła to ja zplanowałem było ok to pekła...

PostNapisane: 8 listopada 2012, 15:50 
Pierwsze kroki

Układ odpowietrzyłem na włączonym silniku dosyć długo bo z 15-20 min cały czas konsekwentnie się odpowietrzał.
Dodam że raz podczas jazdy w mieście silnik zagrzał mi się i doszło do czerwonego pola lecz odrazu na drodze wyłączyłem silnik.
Teraz faktycznie doczytałem jak go odpowietrzać lecz samochodu nie mogę odpowietrzyć żadne powietrze nie leci z odpowietrzników , płynu też nie łyka nie wiem już jak to ogarnąć. Cały czas teraz wywala mi płyn i z korka leci powietrze zamówiłem już korek i będę go miał jutro rano.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 16:56 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
gregory135 napisał(a):
Układ odpowietrzyłem na włączonym silniku dosyć długo bo z 15-20 min cały czas konsekwentnie się odpowietrzał.
Dodam że raz podczas jazdy w mieście silnik zagrzał mi się i doszło do czerwonego pola lecz odrazu na drodze wyłączyłem silnik.
Teraz faktycznie doczytałem jak go odpowietrzać lecz samochodu nie mogę odpowietrzyć żadne powietrze nie leci z odpowietrzników , płynu też nie łyka nie wiem już jak to ogarnąć. Cały czas teraz wywala mi płyn i z korka leci powietrze zamówiłem już korek i będę go miał jutro rano.

Zrób tak, jak mówi instrukcja(jest gdzieś w formacie PDF krok po kroku...) jeśli się nie uda, to może termostat załozyłeś odwrotnie? :P nie wiem czy tak się w ogolę da zamontować, ale skoro niektórzy mechanicy nawet nie wiedzą, gdzie jest....to może i to jest możliwe ;>

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

PostNapisane: 8 listopada 2012, 17:37 
Pierwsze kroki

Zrobiłem tak:

Dolałem płynu (znowu wyciekł przez korek),Odpaliłem samochód , rozgrzałem go do pionu. Z odpowietrzników cały czas bardzo długo leciało powietrze potem cały czas para. Wygląda na to jakby w wężu po lewej strony od chłodnicy w ogóle nie było płynu.
Nie da się odwrotnie termostatu założyć inaczej nie założysz obudowy. Płynu łyknął tylko troszeczkę.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 20:04 
Forumowicz

Moje BMW: e39 TOURING
Kod silnika: m52 b20/b28 SWAP
Przy odpowietrzaniu widzisz strumień płynu we wlewie chłodnicy?
Mi się wydaje , że jednak nie potrafisz odpowietrzyć.

Odkręć odpowietrzniki.
Zalej płynu az wypłynie z obu odpowietrzników.
Zakręć odpowietrzniki.
Odlej trochę płynu < tak do połowy zbiorniczka>
Odpal i daj mu troszke obrotów. < jakieś 2500>
We wlewie do chłodnicy w tym czasie MUSI być widać wyraźny strumień płynu.
Jeśli go brak to gaś i znowu dolej płynu jak na początku.

Jak dolny wąz chłodnicy zrobi się cokolwiek ciepły to trzymając 2500 obrotów poluzuj odpowietrzniki < lekko> aż wyleci resztka powietrza .
Odkręcaj kolejno.

Jeśli to nie pomaga to jest kłopot.

Może awaria elektrozaworów od ogrzewania?
Może masz uszkodzony reduktor od lpg < jeśli masz lpg>
Może wirnik pompy jest uszkodzony.

Przy odpowietrzaniu jak nie widzisz płynu we wlewie i nie ma płynu w odpowietrznikach to gaś auto i dolewaj aż będzie bo naprawdę uszkodzisz silnik.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 22:54 
Pierwsze kroki

Lokalizacja: Dokąd płynie miasto moich snów? Dokąd płynie niekochana ŁÓDŹ?
Moje BMW: e39 530dA
Kod silnika: M57B30
Ja polecam podpowiedź kolegi Zywiec. przód auta w górę i powietrze musi wylecieć, u mnie właśnie to pomogło. bo objawy zapowietrzenia...

Enter Sandman http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=124394

PostNapisane: 10 listopada 2012, 11:10 
Pierwsze kroki

Więc- odpowietrzyłem wszystko ok. Wlałem narazie wodę samochód nie grzeje się , do środka powróciło ciepło. Jest tylko w sumie jeden problem gdyż ten wąż znajdujący się po lewej stronie od chłodnicy(dolny) jest cały czas zimny. a powinien byc cieply i rozumiem ze powinien schladzac ten gorny waz gdzie znajduje sie odpowietrznik. Lecz tak to nie dziala. Wyglada na termostat tak? Moze teraz zamiast verneta wymienienie na wahlera? Co polecacie? Dzieki za pomoc.

PostNapisane: 10 listopada 2012, 15:15 
Forumowicz

Moje BMW: e39 TOURING
Kod silnika: m52 b20/b28 SWAP
On ma być chłodny a nawte zimny. Tak ma być.
Daj jej ognia to się zrobi ciepły. Na postoju to ciężko jeszcze z otwartą maską.
jak by on się robił ciepły tak łatwo to by znaczyło , że chłodnica nie działa i termostat też.

Nie szukaj dziury w całym.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1