BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW X5 E53 silnik M62TU Vanos terkot przy uruchamianiu
PostNapisane: 25 października 2012, 17:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: X5 E53
Kod silnika: M62TU
Garaż: 43-608 JAWORZNO
WITAM. BMW X5 E53 z silnikiem M62TU Vanos sprowadzony zWłoch z prawdopodobnym przebiegiem 153000km stwierdzonym w service Bielsko. Wymieniony olej i filtr w silniku -olej castrol 10W60 . Po kilku dniach w trakcie uruchamiania zimnego silnika słychać terkot który cichnie jak tylko silnik złapie obroty, raz w trakcie uruchamiania go słychać a innym razem cisza. Jest to bardzo stresujące obawiam się, że coś się rozleci. Jeżeli ktoś już się z takim objawem spotkał proszę o doradę co z tym fantem zrobić. POZDRAWIAM.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW X5 E53 silnik M62TU Vanos terkot przy uruchamianiu
PostNapisane: 25 października 2012, 17:37 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
obawiam się że to vanos kończy żywot, kosz z rozrządem od 6 tysi..... Dla pocieszenia że jeszcze troche polata nim padnie tak od 2 do 50 tyś.km

PostNapisane: 27 października 2012, 11:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam. przemekwww, dzisiaj po 3-y dniowym postoju w trakcie odpalania nie było słychać terkotu, czy wymiana oleju na 0W40 może pomóc? czy przypadkiem nie podwiesza się jakiś zawór odpowiadający za ciśnienie oleju, a może coś z napinaczem łańcucha? bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam.

PostNapisane: 28 października 2012, 07:44 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
taki objaw vanosa, raz słychać raz nie, jak już będzie słychać klepanie na wolnych obrotach lub w inny sposób będzie uciążliwy to wtedy trza to wszystko zrobić. Vanos wytrzymuje tak ze 200 tyś.km więc jak silnik się rozbierze to trzeba wszysko wymienić bo droga robocizna, vanos na stronę od 1500 zeta, plus łańcuchy i kupa ślizgów, po zsumowaniu same części wyjdą ok. 6 tysi /jeśli zrobić kompleksowo/. Na razie nie ma co się przejmować a olej zawsze warto zmienić...

PostNapisane: 29 października 2012, 08:44 
Poszukaj zanim zapytasz

przemekwww, Witam. Serdeczne dzięki za odpowiedz. Wymienię olej na castrol 0W40 i zobaczymy co dalej. Jeżeli to nic nie pomoże trzeba będzie myśleć o wymianie vanosów. Mieszkam w woj. śląskim czy ktoś może podać mi watsztat który zrobi to SUMIENNIE, z góry dziękuję za podpowiedz. POZDRAWIAM.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1