BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 05:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] automat ciagnie na pierwszym biegu
PostNapisane: 17 listopada 2012, 09:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M54B30
w samochodzie wyswietlił się komunikat trans.fealesafe prog,wiem już że to tryb awaryjny skrzyni biegów.po skasowaniu błędu jedzie normalnie i po chwili znowu to samo.auto kupiłem wczoraj i człowiek nie chce słyszeć o zwrocie pieniędzy.może ktoś miał podobny problem z e39 3.0 diesel z 2000 roku.chciałbym profesjonalnie to zdjagnozować.jestem z warszawy i potrzebuję dobrego,polecanego mechanika.jeżeli ktoś ma wartego polecenia to chętnie skorzystam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: bmw e 39 automat ciagnie na pierwszym biegu
PostNapisane: 17 listopada 2012, 10:51 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jedz do serwisu skrzyn biegow np www.autojozefow.pl
Jesli auto kupiles wczoraj to ja bym nie popuscil. Prawo jest po Twojej stronie a cala sprawa wyglada na ewidentna probe osztustwa. Ewentualnie mozesz sprobowac dogadac sie np o zwrot kosztow naprawy skrzyni oczywiscie z gory po wycenie mechanika.

PostNapisane: 18 listopada 2012, 15:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: M54B30
już umówiłem sie w warsztacie na diagnostykę.swoją drogą można kupić skrzynię za 2,5 tyś zł.bolesna nauczka.chociaż 200 km było super,

PostNapisane: 18 listopada 2012, 20:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25
ja bym naprawił i sprawę skierował do sądu o zwrot różnicy w cenie pojazdu sprawnego i z uszkodzoną skrzynią.
Oczywiście przy demontażu skrzyni i rozłożeniu jej powinien znaleźć się rzeczoznawca

moja koleżanka z pracy tak zrobiła i sąd nakazał pozwanemu zwrot 60% kosztów wymiany silnika , w którym po 300 km zerwał się pasek rozrządu

Tytuł: Re: [E39] automat ciagnie na pierwszym biegu
PostNapisane: 19 listopada 2012, 19:14 
Forumowicz

Moje BMW: 523ia e39
Kod silnika: m52
po zakupie przez 2 tygodnie masz prawo oddac samochód. tak na marginesie w 3litrowym dizlu automaty nie wytrzymywały momentu i siadaly, kiepski zakup(niech zgadne masz ja w tip troniku )

Tytuł: Re: [E39] automat ciagnie na pierwszym biegu
PostNapisane: 21 listopada 2012, 17:29 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
arooo28 napisał(a):
tak na marginesie w 3litrowym dizlu automaty nie wytrzymywały momentu i siadaly, kiepski zakup(niech zgadne masz ja w tip troniku )

Masz to poparte jakimis konkretnymi dowodami? "tip tronika" w bmw nie bylo i to nie jest tak, ze skrzynie padaja tylko w dieslach. A jak padaja to jest to glownie spowodowane tym, ze ludzie szukaja oszczednosci na wymianach, olejach i nie wiedza jak sie nimi poprawnie obslugiwac. Kilka razy bylem juz swiadkiem jak ludzie zmieniaja biegi, bez hamowania z D na R i pozniej sa problemy.

Akurat na pierwszej stronie dzialu Mechanika... sa zalozone tematy z problemami na temat ASB i to w benzynach!

Ciezko o dobrych specjalistow i nie kazdy chce wymieniac olej, bo ASO tego nie popiera. Z reszta wiekszasc posiadaczy 530d ma automaty i od tego sie to wzielo, ze skrzynie w dieslach to tragedia itp. Tylko jak sie czyta jakies tematy zwiazane z awariami ASB (jest tez duzo tematow z benzynami, nie tylko z dieslami)to autor tematu zaczyna i rzadko kiedy odpowiada co bylo przyczyna awarii i na tym sie konczy, nikt nic nie wie.

ded napisał(a):
Jedz do serwisu skrzyn biegow np http://www.autojozefow.pl

Co do tego serwisu, roznie ludzie pisza o problemach z nimi na innych forach.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1