BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 23:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Problem z mechanikami, olejem i płynem chłodniczym
PostNapisane: 9 listopada 2012, 18:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i SE
Kod silnika: M54B22
Witam,
Za pewne "problemy" takie były, ale mój jest skumulowany.
Otóż pisałem wcześniej o tym że znika mi olej, a dzisiaj zauważyłem również, że w mojej M54B22 znika płyn do chłodnicy. Od razu piszę nie kopci na niebiesko, temperatura jest cały czas w normie, czasami na biało zakopci (troszkę) na światłach albo przy cofaniu i słodkawy zapach czuć z tłumika. ogólnie silnik wymyty, wycieków nie widać (mały przy chłodnicy, ale jeszcze do tego dojdę jakoś dlaczego) jedynie pod odmą jest mokro od oleju. czysty świeży olej. Bagnetem nie wypycha oleju, niema żadnych nagarów, żadnej "kawy z mlekiem" na korku i bagnecie, pod klawiaturą mokro ale to stary bród bez świeżych wycieków. Po prostu przy odmie jest cała ścianka silnika mokra od oleju i wszystko co znajduje się pod odmą. Pojechałem do mechanika i mówi mi że uszczelka pod głowicą wywaliło lub głowica jest pęknięta. może kiedyś ktoś z was miał podobne objawy? nie bardzo mam ochotę wydawać pieniądze jeżeli może się okazać że wszystko co z głowicą związane jest w porządku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Problem z mechanikami, olejem i płynem chłodniczym
PostNapisane: 9 listopada 2012, 18:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Witaj co do plynu to sprawdz czy niema wyciekow np na pompie wody,dobrz bylo by zmienic tez odme jak niebyla ruszana.

PostNapisane: 9 listopada 2012, 19:32 
Pierwsze kroki

Dlatego pytam bo skoro mi mowi mechanik ze na pewno uszczelka pod głowicą a godzine wcześniej widziałem ze cieknie od odmy, to widać ze chce mnie naciągnąć na kase. Bez kanału sprawdzę tą pompe wodna czy niebardzo? Jak możesz naprowadzić jakoś bardziej był bym wdzięczny :)

Pozdro

PostNapisane: 9 listopada 2012, 19:39 
Forumowicz

Moje BMW: e39 TOURING
Kod silnika: m52 b20/b28 SWAP
Z tego co piszesz to nie masz tam typowych objawów uszczelki lub pęknięcia głowicy.

Zrób test na zawartość co2 w płynie chłodniczym.

Byle wyciek płynu potrafi spore ilości wchłaniać. U mnie był przykładowo uszkodzony korek to bez śladu znikało po litr na 100km.

PostNapisane: 9 listopada 2012, 20:37 
Pierwsze kroki

Na około korka jest nalot jak by ten płyn wyciekał (może za duże ciśnienie bo płyn zostawia takie ślady) ale co ok 2 tankowanie (300 km) zaglądam co i jak z płynami. i zazwyczaj jest tak że dolewam ok 200 - 250 ml chłodniczego. Czyli diagnosta powinien to zrobić bez problemu taki test tak? Sory że się użalam ale powiem po raz kolejny nie dam się wiecej naciągać mechanikom a kanału nie mam to sam za dużo nie zrobie

Pozdro

PostNapisane: 10 listopada 2012, 12:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Mi tez znikał płyn i nie mogłem znależć wycieku. W końcu wykręciłem korek odpowietrznika i wtloczyłem przez odpowietrznik kompresorem powietrze pod ciśnieniem i wywaliło mi płyn przez dziure w zbiorniku wyrównawczym. Wyciek zlokalizowany .

PostNapisane: 10 listopada 2012, 16:09 
Pierwsze kroki

d_octor napisał(a):
Mi tez znikał płyn i nie mogłem znależć wycieku. W końcu wykręciłem korek odpowietrznika i wtloczyłem przez odpowietrznik kompresorem powietrze pod ciśnieniem i wywaliło mi płyn przez dziure w zbiorniku wyrównawczym. Wyciek zlokalizowany .

Mógłbyś troszkę dokładniej opisać cały zabieg? Gdzie jest ten odpowietrznik? Mechanik ze mnie marny. Ogólnie urwałem po kupnie samochodu ten pływak do sprawdzania poziomu płynu chłodzącego.

Dzisiaj z rana odpalilem samochód i nic! zadnej malutkiej chmurki.. odkręciłem korek wlewu oleju to na obrotach troche podupadł ale to chyba normalne prawda?

PostNapisane: 10 listopada 2012, 19:41 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Zaraz za korkiem zbirniczka płynu , tam gdzie dolewa się płynu na wężu który idzie od termostatu do chłodnicy jest odpowietrznik . taka śruba M8 wkręcona w kruciec na wężu. Wykręciłem calkiem odpowietrznik założyłem na kruciec wężyk igielitowy i ścisnąłem opaską. Drugi koniec wężyka igielitowego podłączylem do wyjścia kompresora. Wtłoczylem do ukladu troche powietrza pod ciśnieniem i patrzyłem gdzie pojawi się wyciek.

PostNapisane: 13 listopada 2012, 09:40 
Pierwsze kroki

Czy mógł by mi ktoś podesłać jakieś instrukcje jak dostać się do odmy? ostatnio zdjąłem przepływomierz ale dalej był trudny dostęp do odmy a nie bardzo wiem jak zabrać się za demontarz kolektora. w interniecie niby jest tego sporo ale to dalej dla mnie czarna magia. Z góry dzieki za pomoc

Pozdro

PostNapisane: 23 listopada 2012, 12:04 
Pierwsze kroki

Witam,
Problem zdiagnozowany, olej cieknie przy odmie więc nie pierścienie i nie zawory, płyn chłodzący jest duzy wyciek niewiem dokładnie gdzie ale plama sie pojawiła wczoraj na chodniku więc nie głowica, spaliny w normie, w sumie dość duże obłoki pary ale ani nie słodkie a czasami w nocy mamy i -. Więc uwaga na naciagaczy!

Dzięki wszystkim za pomoc!

PostNapisane: 4 grudnia 2012, 16:36 
Pierwsze kroki

A jednak problem jest nadal. Po dostaniu sie do odmy wszystko suche. ale pomiędzy odmą, a filtrem oleju są rowki na bloku silnika i aż się wylewa olej z nich. Ktoś wie może gdzie to cieknie? filtr czy co?

PostNapisane: 4 grudnia 2012, 17:57 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
sprawdz podstawe filtra oleju czesto tam jest wyciek oleju

PostNapisane: 5 grudnia 2012, 13:59 
Pierwsze kroki

Dodaje zdjecie, sory za jakość
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/bec ... f120d.html

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1