BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 11:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E39 m62b44 na wolnych nie pali na jedna strone silnika
PostNapisane: 10 listopada 2012, 18:55 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
mam taki problem ...auto nie pracuje na prawa strone silnika na jałowym biegu...po dodaniu gazu normalnie sie wkreca na obroty ...dodam ze auto z lpg sekwencja dream XXI...dzisiaj załozone nowe swiece....i bez zmian....mam kilka typow usterki ale moze ktos z szanownych forumowiczów podrzuci jakąś propozycje.....nie podłaczałem pod kompa bo chwilowo nie mam dostepu.....bede wdzieczny za sugestie..dodam jeszcze ze objaw wystepuje zarówno na PB i LPG

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39 m62b44 na wolnych nie pali na jedna strone silnika
PostNapisane: 11 listopada 2012, 03:58 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
bez kompa to wróżenie z fusów, a skąd wiesz że nie pracuje akurat prawa strona silnika? Jeżeli auto nierówno pracuje na wolnych, to najczęściej nieszczelność dolotu /rzadziej przepływka lub jakiś czujnik, sonda/, jeżeli przerywa na zimno to rozjechane adaptacje ECU /wtryski cyl. 1,3,5 owierają się z inną szybkością niż 2,4,6/ od żle ustawionej lub dobranej instalki lpg, rzadziej od nieszczelności dolotu.... Tyle bez kompa. Można jedynie sprawdzić czy odłączenie akumulatora na noc coś na chwile pomoże...

PostNapisane: 11 listopada 2012, 07:52 
Forumowicz

prawa nie pracuje bo rozpinałem cewki na tej stronie i nie ma zadnej reakcji....chodzi tylko na lewej stronie.....aku był odłaczany i nic nie pomogło....mam taki typ odnosnie przypchanego kata na tej stronie.....na wolnych nie ma siły wypchnac spalin i nie pali po dodaniu gazu zwieksza cisnienie i jakos tam przepchnie spaliny....takie moje przypuszczenie....dodam ze wczesniej w tym aucie były juz problemy z katalizatorami....

PostNapisane: 11 listopada 2012, 09:01 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
jeśli jesteś pewien że to nie pracuje cała strona /to odpada elektronika i układ paliwowy, gdyż to nie 5.0V12 gdzie każda strona ma odrębny przepływomierz, pomkę i itd./ w co nie bardzo wierzę, to oprócz katalizatora /aczkolwiek objawy też na to nie wskazują: padajacy katalizator to stukanie na zimnym jak panewka i grzechotanie co wszystko po rozgrzaniu ustępuje a zapchany kat. to raczej brak mocy i niewkręcanie się na wyższe obroty a nie tylko problemy na niskich/ sprawdź jeszcze ciśnienie na cylindrach, może słaba kompresja /coś z głowicą/... ew. sprawdziłbym jeszcze wszyskie połączenia od wpięcia elektroniki lpg, może gdzieś jest "zdrutowane" a nie polutowane i nie zaszkodzi wszyskie połączenia wiązęk elektrycznych opylić sprayem do elektryki łącznie z wtykiem kompa...
Ale bez kompa można tylko pogdybać.

PostNapisane: 12 listopada 2012, 20:18 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Ja jak miałem jakiekolwiek problemy z silnikiem ( nierówne obroty,auto gasło itp...) to na serwisie słyszałem jedno :
podstawa to odpięcie gazu i wtedy sprawdzić...
w 95 % była to wina instalacji LPG :/

PostNapisane: 12 listopada 2012, 20:50 
Forumowicz

tez mnie to zastanawia czy lpg nie robi tu zadymy....sproboje wywalic sterownik i podłaczyc bezposrednio omijajac cała instalacje gazową....dzisiaj wykreciłem i sprawdziłem odmę -sprawna bez zastrzeżeń....inna sprawa żę odkrecić te sruby na dole obudowy to chwilami masakra....torx 30 i to jeszcze bardzo płytkie gniazdo łatwo uszkodzić srube a dostep nie zaciekawy-szczegolnie przy srubie obok krócca wodnego.... :cenzura:

PostNapisane: 15 grudnia 2012, 14:17 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62b44
i jakie rozwiązanie ??

PostNapisane: 15 grudnia 2012, 21:33 
Forumowicz

dostałem kilka dni temu potwierdzenie od kolegi ,bo to jego auto ,ze jak jezdzi z 2-3 dni na samej benzynie to wszystko jest oki....czyli ewidentnie zamęt robi tu gazownia.....troszke dziwnie ze jedna strona sie wywala.....ale fakty są niezaprzeczalne...musi podjechac do ogarnietego gazownika.....moze ktos ma jakis namiar na dobrego co ogarnia po pierwsze bmw ,a po drugie silniki v8...???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1