BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 12:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] vanos działa ale po odpaleniu z gazem wciśn. do połowy
PostNapisane: 22 grudnia 2012, 19:44 
Forumowicz

Moje BMW: e46 m54 325i
Witam
dalej borykam się z problemem vanosa mianowicie jak odpalam samochód normalnie samochód przyspiesza jak maluch, po podłączeniu pod kompa wyskoczyły dwa błędy chyba 103 i 104,ale jak odpale go z gazem wciśniętym do połowy przyspiesza super, równiutko pracuje i błędy nie wyskakują.
Macie jakieś pomysły, może ktoś miał coś podobnego, bo ja już wymiękam nie mam pojęcia. :mur:
A właśnie pomyślałem że to coś wewnątrz vanosa ale raczej nie, bo go rozebrałem i wymieniłem przy okazji oringi (beisan).
Wszystko w środku raczej jest ok a no i solenoidy też sprawdziłem -działają :rozpacz:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46]vanos działa ale po odpaleniu z gazem wciśn. do połowy
PostNapisane: 23 grudnia 2012, 10:20 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52b28TU
jaki silnik ?

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 11:32 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Nie moge czytać takich postów: wyskoczył mi błąd 103 i 104.... Gdzie i czym ty to odczytywałeś mikrofalówką czy tosterem?

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 12:21 
Forumowicz

m52 na podwójnym vanosie 150KM a z tymi błędami to nie wiem na czym to było sprawdzane, poprostu pojechałem do serwisu w moim mieście i tak sprawdzili ale chyba nie dysponują jakimiś najlepszymi komputerami ,4 stycznia jadę do bosch serwisu specjalizującego się w bmw(na wjeździe do lublina od strony warszawy -może ktoś kojarzy) i tam może coś sprawdzą.Jak ktoś miał coś podobnego to piszcie, a po wizycie w boschu napisze czy do czegoś doszli- może komuś się przyda jak dojdą co jest przyczyną bo czytałem parę postów z identycznym problemem w internecie na różnych forach.

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 21:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330i/318i
Kod silnika: M54B30/M43B19
103 vanos error input camshaft 104 vanos error output camshaft
Nie jest to trudne, ale co powoduje te błędy?
- czujniki (wał, wałek ssący, wałek wydechowy) - zaolejone, zwarcie, niesprawne?
- zużyte uszczelnienia na tłoczkach Vanosa - są dostępne na aukcjach internetowych?
- w skrajnych przypadkach niedrożne przewody olejowe ?
- w bardzo skrajnych przypadkach przestawiony rozrząd ?
- co może być jeszcze nie wiem.

Nie pokazuje może dlatego, bo nie osiąga położenia na wolnych obrotach, później koryguje i jest dobrze.

Możesz mi napisać dlaczego myślisz że Vanos działa? :D A wiesz na jak zdiagnozować że działa bez DIS-a - to napisz pewnie rozjaśnisz ciemny tunel :hurra:

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 09:16 
Forumowicz

dobre pomysły dzięki, ale jestem w kontakcie z gościem co ma identycznie i dysponuje własnym komputerem i:
-czujniki (wał, wałek ssący, wałek wydechowy) - zaolejone, zwarcie, niesprawne?- wymienił to wszystko na nowe i nic się nie zmieniło
-- zużyte uszczelnienia na tłoczkach Vanosa - są dostępne na aukcjach internetowych?-i on i ja też to wymieniłem i jak oglądałem wnętrze vanosa to też tam było ok -po wymianie nic się nie zmieniło
-- w skrajnych przypadkach niedrożne przewody olejowe ?-raczej nie bo silnik mam czyściutki jak zdjąłem pokrywę zaworów jak zmieniałem uszczelki vanosa
- w bardzo skrajnych przypadkach przestawiony rozrząd ?-to podejrzewam tylko żałuje że nie sprawdziłem tego jak zmieniałem uszczelki vanosa
-podejrzewam jeszcze komputer/sterownik silnika
Że vanos działa zdiagnozował ten gość u siebie o którym wcześniej wspomniałem (na komputerze) a u mnie to jest tak:
jak odpalę rano samochód bez dodawania gazu to trzęsie całym silnikiem i wyprzedziłby mnie polonez
a jeżeli odpalę samochód z gazem wciśniętym do połowy(tak na 3tys obr) to przyspiesza super ,nic nie trzęsie itd więc coś się zmienia(i to nie jest moje subiektywne odczucie ale brat ma 323 170KM)i on też mówi że jest niesamowita różnica między odpaleniem z gazem a bez.
Więc może ten rozrząd albo sterownik silnika

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 11:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Jeśli chodzi o sterownik to może być to:
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 4&start=15
Tylko tam użytkownik miał inne kłopoty z silnikiem.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 15:14 
Forumowicz

jak oglądałem brata 323 e46 to jest tam przy kolektorach wydechowych jest taka aluminiowa rynienka i tak się zastanawiam (bo ja w moim m52b20tu takiej nie mam)czy w oryginale była i w moim silniku montowana?bo jeżeli tak to ktoś mógł zdejmować kolektory żeby np. wymienić uszczelkę pod głowicą i może źle ustawił rozrząd i to jest przyczyną problemu.
Jak oglądałem uszczelki pod kolektor wydechowy to są dostępne z rynienką i bez(bez są tańsze może to jakieś zamienniki)a może ktoś ma taki silnik jak mój( prod 99r)i może sprawdzić

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 19:59 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
Pompa paliwa :)

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 01:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Po przejechaniu 200- 300 km- daj znać czy to pomogło(pompa)-chciałbym to wiedziecieć tylko ze wzglęsu na delikatne falowanie przy ruszaniu-będę bardzo wdzięczy!!!

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 11:10 
Forumowicz

Mój wóz po odpaleniu dostawał drgawek, a mocy miał tyle że ledwo sam się uciągnął. Wymienilem pół osprzetu silnika i nic dopiero wymiana pompy paliwa pomogła :super: .

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 21:15 
Forumowicz

U mnie pompa paliwa odpada bo mam tez inst gazowa i jest tak samo na gazie no i skad by byly bledy vanosa?wiec odpada pompa

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 10:52 
Forumowicz

Jaki byś nie miał gaz to i tak odpalasz na benzynie, albo benzynie z gazem razem . Jak masz sekwencyjną instalacje to tymbardziej, w sekwencji silnik pracuje na benzynie do osiągniecia zadanej temperatury , przewaznie 40 stopni potrzebnej do podgrzania i odparowania gazu. Po osiągnięciu tej tempertury przełancza sie dopiero na gaz. Błędy ? Mi też pojawiały się różne blędy które wskazywały na cos innego. Ale to tylko moje przypuszczenia :) pozdrawiam

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 10:55 
Forumowicz

no ale po przełączeniu na gaz dalej te błędy są i dalej vanos nie chodzi.

PostNapisane: 28 grudnia 2012, 09:04 
Forumowicz

rozmawiałem dziś z mechanikiem spec. się w bmw co prawda w starych typach(całkiem dobry jest kiedyś do swojej szóstki założył dwie turbiny i całkiem fajnie chodziła)ale do rzeczy i powiedział mi że to raczej wina programu że trzeba wykasować stary soft ze sterownika silnika i wgrać nowy co o tym myślicie?

PostNapisane: 28 grudnia 2012, 12:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330i/318i
Kod silnika: M54B30/M43B19
Sprawdź kable od tych czujników może któryś jest uwalony? może ktoś z okolic lublina pomoże ci z tym problemem. Co dwie głowy to nie jedna :] A tak naprawdę to nie wierze że w lublinie nie ma takiego serwisu żeby ci tego nie zdiagnozowali.

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 17:12 
Forumowicz

właśnie zrzuciłem pokrywę zaworów i rozrząd mam przestawiony ,oba wałki są źle ustawione, jutro albo pojutrze ustawie rozrząd poprawnie i zobaczymy efekty.

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 20:58 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Skąd jesteś kolego i co to za spec?

Wiesz że aby ustawić dobrze rozrząd w tym silniku nie wystarczą blokady na wałki prawda?

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 16:22 
Forumowicz

rozrząd ustawiony bez żadnych blokad, widać można ustawić bez blokad jak miało się doświadczenie z pracy w niemieckim serwisie BMW a ten "spec" takie właśnie ma a no i gość skasował tylko 100pln -wszystko naprawione problem znikł.
:hurra: :hurra: :hurra:

PostNapisane: 6 listopada 2014, 21:56 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28+kolektorM50
więc i ja mam problem podobny
Pacjent to m54b30. Inpa wywala bład 103 control vanos mecanical intake. W parametrach live data vanosy stoja .Nic się nie zmienia i nie pracuje nawet po dodaniu gazu. Jak zapalam silnik z pedałem gazu wciśnietym to vanos normalnie pracuje i działa prawidłowo do momentu zgaszenia silnika. Jak zapale ponownie bez gazu vanos nie działa. Skasowanie błedu nic nie daje gdyż zaraz powraca.
Wiadome że jak vanos działą auto ma moc, jak nie działa jest mułem. Silnik z działajacym vanosem i bez niego zapala na pół obrotu i chodzi ładnie i równiutko. Vanosy nie grzechoczą chodzą cichutko.
Czy rozwiązaliście problem i co było jego powodem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1