BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 21:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e60] skrzynia biegow
PostNapisane: 28 grudnia 2012, 07:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 525i
Kod silnika: N52B30
Witam wszystkich,

Potrzebuje malej porady. Otoz stalem sie niedawno szczesliwym (mam taka nadzieje) nabywca e60 525i w automacie. Nie mam zadnego wczesniejszego doswiadczenia z BMW, bo jezdzilem jedynie japoncami. Wszelkie sprawy zwiazane z eksploatacja byly banalnie proste, wiec wszystkie naprawy robilem sam. Jak na razie wiem, ze musze wymienic klocki hamulcowe no i oczywiscie standardowo olej i filtry. Mysle, ze pierwsza wymiane zlece jakiemus fachurze, ale nie wiem co zrobic ze skrzynia. Wszystko wydaje sie byc w porzadku, nic nie szarpie, plynnie zmienia biegi, ale czytalem o wymianie oleju w niej. Samochod ma teraz 127 tys. km, wiem, ze poprzedni wlasciciel jezdzil nia ponad rok i zrobil kolo 15 tys, ale nic w niej nie grzebal, a wczesniejszy przebieg byl robiony w stanach i nie mam zadnych informacji o serwisie. Co Wy, doswiadczeni posiadacze bmek byscie mi swierzakowi radzili? Prosze o porady serwisowe i eksploatacyjne. Czego mam sie wystrzegac i na co zwracac najwieksza uwage? Z gory dzieki za wszelkie informacje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e60] skrzynia biegow
PostNapisane: 28 grudnia 2012, 17:32 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
Witaj ;)
Generalnie są różne poglądy dot. wymiany oleju w automacie, jedni się zgadzają z aso, że olej jest dożywotni inni nie.
Był tutaj kiedyś spory temat dot. właśnie wymian oleju. Nie mogę go znaleźć.
Poszukaj, poczytaj i sobie wykształć własne zdanie, ja w tym temacie się nie wypowiadam :)
pozdrawiam.

PostNapisane: 29 grudnia 2012, 12:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 525i
Kod silnika: N52B30
Juz Kolego sobie poczytalem na temat skrzyni. Jednak dalej nie wiem co mam robic :P Najwidoczniej bede musial sam podjac decyzje. Moze na wiosne zdecyduje sie cos z nia zrobic.

PostNapisane: 29 grudnia 2012, 13:48 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
Wymien olej w dobrym serwisie i bedziesz mial spokoj. Podstawa jest prawidlowa zmiana biegow np. z D na P, zawsze rob to na calkowicie wyhamowanym aucie. Bylo tego duzo na forum poszukaj. ;)

PostNapisane: 29 grudnia 2012, 17:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Wymień olej, najlepiej zalecany przez producenta i oryginalny filtr oleju. . Wymiana nie jest trudna, należy pamiętać o tym, aby skrzynia była ciepła.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1