ded napisał(a):
Nie wiem w jakim stanie masz klosze, ale ja na swoich mialem sporo odpryskow, mimo to je zostawilem a jedynie zajalem sie odblysnikami. Moje auto przedliftowe, sam rozebralem, wyslalem do firmy, ktora napyla. Znajdziesz kilka firm w google. Koszt uslugi to ok 160zl z wysylka (nie pamietam dokladnie). Jak wysylasz cale lampy to drozej, w razie czego poleruja tez klosze za kilkadzisiat zl ale wtedy wychodzi juz kilka stowek. Przy okazji warto wymienic regulatory (po dwa na lampe), czesto plastik jest juz twardy i niedlugo peknie, ewentualnie juz pekl. W 2 firmach, do ktorych dzwonilem od razu proponowali i taka usluge, ale z powodzeniem zamowisz na allegro lub w aso i przelozysz sam.
Poszukaj na forum, wiele osob pisze, ze czyszczenie, sprejowanie "srebrzanka" itp zabiegi nie pomagaja, profesjonalne napylenie zalatwia sprawe.
Przy okazji przyjzyj sie zarnikom. Chinskie potrafia przyspozyc problemow, kolega kilka razy naprawial przetwornice az po wymianie na markowe problem zniknal. Same przetwornice tez powinny byc porzadne, w dziale "zrob to sam" chyba Condor doradzal trwaly zamiennik w rozsadnej cenie. Zarniki i przetwornice zostaw sobie na deser, zwykle problem jest w odblysnikach. Niestety cala zabawa potrafi byc dosyc kosztowna, wiec ja proponuje napylenie + regulatory a montaz i ewentualna polerka we wlasnym zakresie.
x2
Rozbierałem lampę sam, za demontaż/montaż doliczają kasę.
Łączny koszt regeneracji lamp w moim przypadku to :
- rok temu wymiana regulatorów 2 lampy x 50zł=100zł, robota we własnym zakresie
- czyszczenie wnętrza 0zł - własna robota
Efekt był, ale nie powalający.
W tym roku:
- regeneracja odbłyśników 200zł
- robota (montaż/demontaż) 0zł
Efekt - j.w.
Na wiosnę kupię polerkę (w planach zrobienie całego auta) to i klosze wypoleruję, firma w której robiłem odbłyśniki oferuje polerowanie kloszy 70zł/szt.
EDIT:
Odbłyśniki przed:

Po zabiegu:

Sorry za jakość, zdjęcia z tostera