BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 20:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z zapalaniem zimnego E46 318i
PostNapisane: 6 stycznia 2013, 17:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 316i 2004r.
Kod silnika: N46
Witam,
Na początku chciałbym zaznaczyć, że szukałem i czytałem wiele na temat powyższego problemu nie tylko na tym forum. Chodzi o to, że mam problem z zapalaniem zimnego samochodu. Problem pojawił się, po wymianie płynu chłodniczego (wcześniej płynu prawie nie było w układzie). Gdy silnik jest zimy muszę go długo kręcić zanim zapali. Gdy jest ciepły, odpala bez najmniejszego problemu. Wymieniony został czujnik położenia wału (oryginał), ale problem nadal pozostał. Dodam, że gdy silnik odpali obroty nie falują, silnik pracuje równo i mam prawidłową moc (zarówno na benzynie, jak i na gazie). Nie wiem co to dalej może być. Czy czujnik temperatury silnika? Robiłem self-test na zegarach - test 7.0 mówi o temperaturze silnika i przy temperaturze na dworze 0 stopni C, wskaźnik pokazał mi 21 stopni? Czy prawidłowo?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z zapalaniem zimnego E46 318i
PostNapisane: 6 stycznia 2013, 20:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i 96r.
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88829
Najlepiej podepnij go do kompa, będziesz wiedział czy coś jest nie tak z jakimś z czujników.

Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2013, 23:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Jak kolego robisz tego self test-a ?

PostNapisane: 7 stycznia 2013, 09:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
ramish wymieniłeś czujnik położenia wału tak na chybił trafił ? Troszkę bez sensu bo tak możesz pół auta wymienić a problemu nie rozwiążesz, przede wszystkim dobra diagnostyka...

PostNapisane: 7 stycznia 2013, 22:20 
Pierwsze kroki

Właśnie wymieniłem ten czujnik, bo tak powiedzieli mi w KLINICE BMW, że to jest to. Ale problem nadal pozostał. Mówili że naprawili przy okazji coś jeszcze, ale jak się zapytałem co, to powiedzieli NIEWAŻNE. Za wymianę czujnika zapłaciłem 600 zł i już nie skorzystam z pomocy tego warsztatu - rzeczywiście za często może się pojawiać to NIEWAŻNE. Mam kabelek pod komp i INPA - jak sprawdzić, czy któryś z czujników szaleje. Może zalewa mi silnik, bo zła temperaturę sczytuje?

Self-test temperatury silnika - na właczonym zapłonie przytrzymujemy dłużej przycisk kasowania kilometrów, aż pojawi się TEST - klikajac go następnie musimy dojść do wartości 19 i gdy pojawi się napis lock_off ponownie klinknac. Nastepnie wybieramy określony test - klikajac przechodzimy do wartosci 7 - 7.0 pokazuje temperaturę silnika

PostNapisane: 7 stycznia 2013, 22:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam
mam podobny problem co ty tylko tak się zrobiło po gazie.Od razu po założeniu auto stoi dłużej niż powiedzmy 8godzin i już trzeba czekać jakieś 2-5 sekund zanim załapie krecąc.
Gaz nowy a parownik niestety używany gdyż gaz zakładałem u znajomka za śmieszna kwotę :) Stag 3.
Prawdopodobnie parownik puszcza właśnie i zalewa kolektor ale ikt mi tego nie jest w stanie sprawdzić niestety.
Czekam na dniach będzie drugi parownik i będzie widać.
Po za tym jeszcze pytanko czy bez wskaźnika temperatury będzie pokazywać mi się sama godzina ?
Nie mam manetki z BC i stad moje pytanie czy po założeniu czujnika bo został sam kabel niestety będzie temp czy trzeba założyć manetkę BC i przeprogramować kompa.

PostNapisane: 8 stycznia 2013, 11:46 
Pierwsze kroki

Nie wiem, co będzie wyświetlać bez posiadania takiej manetki. Niemniej też mam gaz założony. Ale od jakiegoś czasu gaszę samochód na benzynie - problem jednak nadal występuje - gdy dłużej postoi muszę dosyć długo pokręcić zanim mi odpali. Gdy zgaszę samochód na gazie, jest wtedy jeszcze gorzej. Wymieniłem wczoraj filtr paliwa i sprawdziłem od razu pompkę paliwa - po przekręceniu kluczyka na drugą pozycję siknęło paliwem z przewodu z dobrym ciśnieniem, więc to raczej nie wina pompki paliwowej ani wina filtra.

PostNapisane: 9 stycznia 2013, 18:54 
Pierwsze kroki

Ktoś mi podpowiedział, żeby odłączyć czujnik temperatury silnika i spróbować wtedy z odpalaniem. Czy ktoś spotkał się z taka teorią, a jeżeli tak to gdzie tego czujnika szukać?

PostNapisane: 11 stycznia 2013, 14:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
Panowie jakie są objawy popsutego czujnika ECU. Możliwe że padnięty mam czujnik skoro na mrozie odpala od strzała? silnik nie kuleje itp. Niestety spalanie mam przy duże, w mieście przy emeryckiej jeździe pali 16l\100km m50b20.
Póki co obstawiam Sonde i Ten czujnik. Auto normalnie jeździ, przyśpiesza itd.
Filtry, oleje itp wymieniane na czas. świece mogły nie być wymieniane już ze 20-30 tysi ale zapłon nie wypada itd. ale one chyba by aż nie powodowały takiego spalania.

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 20:33 
Pierwsze kroki

problem zdiagnozowany - nieszczelny parownik - gdy samochód dłużej stał coraz więcej gazu zbierało się w kolektorze i przy rozruchu miał złą mieszankę paliwowo-powietrzną. Na razie odłączyłem całkowicie dopływ gazu, zakręcając zawór na butli - samochód przy -10 odpala od razu (czyli nie był to problem zimnego silnika). Niedługo wymiana parownika na nowy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1